Теми статей
Обрати теми

Перехід на сільгоспЄП посеред року

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи може новостворене підприємство (або ФОП) стати платником сільгоспЄП посеред року? Чи може вже існуюче підприємство (або ФОП) групи 3 перейти на групу 4 всередині року?

Новостворене підприємство. Новоутворені сільгосптоваровиробники-юрособи можуть бути платниками сільгоспЄП тільки з наступного року (п.п. 291.4.7 ПКУ).

При цьому, щоб стати платником сільгоспЄП, новостворена юрособа має дотримуватися всіх критеріїв для обрання цієї групи ЄП. Серед іншого і частка сільгосптоваровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік (тобто рік, у якому підприємство було створене), має дорівнювати або перевищувати 75 %.

Щоб стати платником сільгоспЄП, новоутворений аграрій має подати документи, визначені п.п. 298.8.1 ПКУ, до 20 лютого поточного року.

Єдина особливість переходу на сільгоспЄП для новоствореного підприємства — у тому, що для нього попередній податковий (звітний) рік визначатиметься як період з дня держреєстрації й до 31 грудня року, в якому відбулася держреєстрація (п. 294.2 ПКУ). Аналогічного висновку доходять податківці (див. БЗ 108.02.01).

Новостворений ФОП. Це — зовсім інша річ. ФОП, які відповідають усім вимогам для переходу на сільгоспЄП (про них читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 2), п.п. 291.4.7 ПКУ прямо дозволяє бути платниками сільгоспЄП у році держреєстрації (БЗ 107.02.01).

Щоб стати платником сільгоспЄП, ФОП мають подати протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації (п. 294.4 ПКУ) заяву про обрання сільгоспЄП, а також свій набір документів для переходу на сільгоспЄП протягом 20 календарних днів з дня подання заяви (п.п. 298.8.1 ПКУ).

Ті ФОП, які своєчасно подадуть заяву та документи для обрання сільгоспЄП, стануть платниками сільгоспЄП з дня держреєстрації (п.п. 298.8.5 ПКУ).

Звертаємо увагу! Оскільки платником сільгоспЄП ФОП стає не з початку року, а з дати реєстрації, то в декларації з сільгоспЄП він має розрахувати податок не за весь рік, а лише за період від дня реєстрації до кінця поточного року.

Діюче підприємство. Припустимо тепер, що перейти на сільгоспЄП хоче вже діюче підприємство, яке перебуває на спрощеній системі як платник групи 3. Чи можна такому третьогрупнику, наприклад, з 1 липня поточного року перейти на сільгоспЄП? На жаль, ні. Порядок щоквартальної зміни групи, що його прописано в п.п. 298.1.5 ПКУ, не поширюється на сільгоспЄП, а лише на групи 1 — 3 (п. 298.1 ПКУ).

Якщо підприємство хоче перейти на сільгоспЄП, воно, знову ж таки, повинне подати документи, передбачені п.п. 298.8.1 ПКУ, до 20 лютого поточного року. Якщо цього не зробити, то право на групу 4 юрособа втрачає на весь рік. Саме такого висновку доходять податківці (БЗ 108.02.01). Тож ані на 1 квітня, ані на 1 липня, ані на 1 жовтня зареєструватися платником групи 4 юрособа не може.

Ба більше, власне механізм переходу на групу 4 із групи 3 для юросіб ускладнений. Якщо підприємство станом на 1 січня залишиться на групі 3 і буде просто чекати до 20 лютого поточного року, щоби змінити третю групу на четверту, ЄП-реєстрація задвоїться. Тому фіскали рекомендують юрособі-третьогрупнику спочатку подати заяву про відмову від спрощеної системи з 1 січня поточного року (у порядку п.п. 298.2.1 ПКУ — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року), а вже потім подавати документи для обрання сільгоспЄП.

Діючий ФОП. Третьогрупники з числа ФОП, на відміну від юросіб, на думку фіскалів (107.01.01 БЗ), можуть перейти на сільгоспЄП за заявою* і посеред року. Головне, аби такий ФОП відповідав вимогам п.п. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ, також щодо нього у ЄДР містилися відомості про створення сімейного фермерського господарства (БЗ 107.01.01). Такий висновок є доволі лояльним. Водночас не факт, що на практиці все вдасться. Деталі шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 96, с. 23.

* Як випливає із БЗ 107.02.01, щоб ФОП став платником сільгоспЄП, він має застосовувати загальну форму заяви, яку застосовують підприємці інших груп.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі