Теми статей
Обрати теми

ФОП-єдинник: змінюємо групу 3 на групу 4 посеред року

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01 Бази знань

висновок документа

ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 3, який створив сімейне фермерське господарство (ФГ), має право протягом поточного року перейти на четверту групу ЄП

Про те, що ФОП можуть стати платником ЄП групи 4, відомо ще з минулого року (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 3). При цьому без проблем можна стати платником ЄП групи 4 тільки з початку року. Як це зробити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20.

Але чекати початку наступного року мало хто бажає. Тому у ФОП — платників ЄП групи 3, які у 2019 році створили сімейне ФГ, виникає запитання: чи можуть вони стати платниками ЄП групи 4 одразу у поточному році?

Відповіді податківців із роз’яснення, що коментується, не очікував ніхто.

Вони вважають, що перешкод для такого переходу немає. Тобто уже створений (навіть у минулих роках) ФОП — платник ЄП 3 групи, щодо якого в ЄДР містяться відомості про створення ним сімейного ФГ, які надійшли від держреєстратора до органу ДПС, має право у році створення ФГ перейти на 4 групу ЄП. Ну звичайно ж, за умови, що він дотримується вимог перебування на сільгоспЄП (п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Такий висновок є доволі гарним. Тому тим ФОП, які у 2019 році створили сімейне ФГ, можна спробувати перейти із ЄП групи 3 на ЄП групи 4.

Але, на нашу думку, сценарій розвитку подій, описаний фіскалами, практично нездійсненний. Річ у тім, що:

1) ФОП можуть бути платниками сільгоспЄП у рік державної реєстрації (п.п. 291.4.7 ПКУ).

Отже, якщо ФОП був створений у минулому (2018) році і з початку 2019 року не виконав умов для переходу на ЄП групи 4 (не подав декларацію з ЄП групи 4 не пізніше 20.02.2019 р., або одразу у 2018 році не створив сімейне ФГ), то стати платником ЄП групи 4 він тепер може тільки з початку 2020 року.

А той факт, що уже діючий ФОП групи 3 створив сімейне ФГ і зареєстрував зміни до відомостей про себе у ЄДР, не можна вважати створенням нового ФОП-сільгосптоваровиробника. Адже ФОП існував і до внесення змін в ЄДР про створення ФГ. Тому якщо діючий ФОП створить ФГ — новоутвореним ФОП він не стане.

Крім того, форма заяви про держреєстрацію ФОП та сам ЄДР досі не містять відповідних розділів для зазначення інформації про те, що ФОП вирішив провадити свою діяльність як сімейне ФГ. Хоча у п. 211 п. 5 ст. 9 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV і говориться, що ЄДР має такі дані містити.

Тож незрозуміло, як фіскали дізнаються, що ФОП створив ФГ. Про це не знають і вони самі, а натомість переводять стрілки на Мін’юст;

2) навіть якщо ФОП був утворений у 2019 році, то спираючись тільки на вимоги п.п. 291.4.7 ПКУ здається, що він може стати платником ЄП групи 4 у 2019 році. Але якщо придивитися уважно до інших норм ПКУ, то ви не відшукаєте серед них механізму переходу діючого ФОП протягом року з групи 3 в групу 4, а саме механізму відмови від 3 групи й обрання 4-ї. За відсутності спеціальних норм діють загальні. Тобто якщо і вдасться ФОП із групи 3 стрибнути у групу 4, то це можна зробити тільки з початку кварталу, наступного за тим, у якому ФОП створив ФГ, та й то за умови, то він своєчасно (за 15 днів до початку нового кварталу) подасть заяву про зміну групи ЄП. Але чи варто це робити, не знаючи напевно, чи зареєструє його податкова платником ЄП групи 4, питання відкрите…

Це не стосується тільки новоствореного ФОП, який подасть до закінчення місяця, в якому відбулася його держреєстрація, заяву про обрання ЄП групи 4 (п.п. 298.8.5 ПКУ). Якщо так станеться, то новостворений ФОП буде вважатися платником ЄП з дня держреєстрації.

Враховуючи ці норми, вважаємо, що вже діючому ФОП практично нереально стати платником ЄП групи 4 посеред року, навіть якщо він у 2019 році стане засновником сімейного ФГ. Та якщо бажання є — спробувати можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі