Теми статей
Обрати теми

Проводимо річний перерахунок

Ольховик Ольга, податковий експерт
Суму розподільчих ПЗ, нарахованих протягом 2019 року, у кінці року доведеться перерахувати. Навіщо потрібен такий перерахунок? Як його провести? Як скласти перерозрахункові РК і відобразити коригування ПЗ у декларації з ПДВ? Якими проводками відобразити ці операції в бухгалтерському обліку? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.

Як ви вже знаєте, платник, який здійснює одночасно оподатковувані й неоподатковувані операції, протягом року нараховує розподільчі ПЗ, використовуючи анти-ЧВ за минулий рік або за місяць, у якому вперше задекларовані неоподатковувані операції. У кінці року, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом цього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, потрібно розрахувати новий анти-ЧВ (п. 199.4 ПКУ). І відкоригувати (збільшити або зменшити) всі нараховані за цей рік розподільчі ПЗ. Це здійснюється для того, щоб сума розподільчих ПЗ відповідала реальній частці використання товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваній діяльності.

Здійснюють річний перерахунок у декілька етапів:

1) розрахунок анти-ЧВ;

2) перерахунок нарахованих протягом року розподільчих ПЗ;

3) складання і реєстрація розрахунків коригування (РК);

4) відображення результатів перерахунку в декларації ПДВ;

5) відображення результатів перерахунку в бухгалтерському обліку.

Давайте розглянемо кожен з виділених етапів детальніше.

Розраховуємо річний анти-ЧВ

Розрахунок нового річного коефіцієнта проводимо за ряд. 3.1 табл. 1 додатка Д7 до декларації за грудень 2019 року (IV квартал 2019 року).

У графі 4 зазначаємо загальний обсяг постачань, а у графі 5обсяг оподатковуваних постачань за рік. При заповненні граф 4 і 5 таблиці 1 додатка Д7:

враховуємо всі РК, складені й відображені в декларації у поточному календарному році, незалежно від дати складання ПН, до яких ці РК складені (БЗ 101.24). За таким же принципом податківці радять враховувати й усі УР, подані в поточному році, незалежно від того, який звітний період якого року цим УР уточнювався (лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 599/7/99-99-15-03-02-17).

Щоправда, така позиція хоча й полегшує процедуру виправлень, але однак проходить врозріз з нормами ст. 199 ПКУ. Минулорічні періоди не повинні брати участі в розрахунку коефіцієнта оподатковуваних операцій звітного року (див. «Податки та бухгалтерський облік, 2018, № 1-2, с. 37). Тому всім, хто вирішив діяти в межах озвученої позиції податківців (утім, як і тим, хто вирішив діяти врозріз з їх приписами), бажано отримати індивідуальну податкову консультацію;

не враховуємо відображувані в ряд. 5 декларації: (1) пільгові постачання власного металобрухту; (2) пільгові дотаційні операції (п.п. 197.1.28 ПКУ), постачання й імпорт товарів у вигляді міжнародної технічної/гуманітарної допомоги (п. 197.11 ПКУ), благодійне мовлення оператора телекомунікацій (п. 197.24 ПКУ), операції реорганізації підприємства (п.п. 196.1.7 ПКУ), операції з ввезення та постачання товарів для боротьби зі СНІДом, малярією і туберкульозом (п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Оскільки правила ст. 199 ПКУ на ці операції не поширюються (п. 199.6 ПКУ, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

враховуємо обсяг постачань за весь рік навіть у тому випадку, якщо неоподатковувані операції здійснювалися не в кожному місяці, почалися або закінчилися в середині року).

У графі 6 розраховуємо ЧВ (гр. 5 х 100 % / гр. 4) — коефіцієнт використання товарів/послуг/НА в оподатковуваних операціях. Як пояснюють податківці (див. БЗ 101.24), саме цей показник потрібно перенести до спецполя «ЧВ» заголовної частини додатка Д7 до декларації за грудень 2019 року (IV квартал 2019 року).

У графі 7 розраховуємо анти-ЧВ (100 % - ЧВ) — коефіцієнт використання товарів/послуг/НА в неоподатковуваних операціях. Його якраз і використовуватимемо для проведення річного перерахунку за подвійними придбаннями 2019 року.

Отримані коефіцієнти ЧВ/анти-ЧВ округлюємо до двох знаків після коми (див. лист ДПАУ від 25.10.2011 р. № 4261/6/15-3415-04). І тільки після цього вписуємо до табл. 1 додатка Д7. Якщо за підсумками перерахунку анти-ЧВ виявиться менше ніж 0,01 %, нараховані протягом року розподільчі ПЗ доведеться обнулити.

Увага! Якщо протягом року здійснювалися повернення за минулорічними неоподатковуваними операціями та/або зменшувалася їх вартість і обсяг таких повернень/зменшуючих коригувань більше за обсяг неоподатковуваних операцій поточного року, значення ЧВ (розраховане за формулою з графи 6) перевищить 100 %. Застосовувати такий показник не можна! У такому разі в графі 6 необхідно зазначити 100 %. А графу 7 залишити порожньою (заповнити графи 6 і 7 таким чином вийде, тільки відімкнувши автоперерахунок) (детальніше про таку ситуацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 4, с. 22). У такому разі всі розподільчі ПЗ, нараховані протягом року, теж доведеться обнулити.

Анти-ЧВ, розрахований за підсумками 2019 року, не забудьте перенести й до січневої декларації наступного року (ряд. 1 табл. 1 додатка Д7). Саме на нього вам доведеться орієнтуватися при нарахуванні розподільчих ПЗ протягом 2020 року.

Приклад. Розрахуємо річний анти-ЧВ для ТОВ «Стимул», яке вперше здійснило неоподатковувані операції в листопаді 2019 року згідно з умовами прикладу з попередньої статті. Уявимо, що в грудні 2019 року неоподатковувані операції в цього підприємства були відсутні, а загальний обсяг постачань за 2019 рік становив 20000000 грн. (у тому числі неоподатковуваних — 100000 грн.) (див. рис. 1).

img 1

Перераховуємо ПЗ

На суму розподільчих ПЗ, які нараховуються протягом року, платник щомісячно (щоквартально, якщо є квартальним платником ПДВ) складав зведені ПН. Тепер за підсумками року потрібно перерахувати ці ПЗ окремо — за кожен місяць (квартал). До кожної зведеної ПН скласти окремий РК і зареєструвати його в ЄРПН. Не візьмуть участі в перерахунку тільки ті розподільчі ПН, які обнулені зменшуючими РК (зважаючи на участь товарів/послуг у подвійному використанні, що так і не склалася, або внаслідок виправлення помилки).

Сам же ПДВ-перерахунок здійснюємо так:

1) визначаємо обсяг постачань подвійних товарів/послуг, НА, пропорційний річному анти-ЧВ, — для цього вартість придбання подвійних товарів/послуг НА множимо на річне анти-ЧВ;

2) визначаємо суму розподільчих ПЗ, яка має бути нарахована за результатами річного перерахунку, — розрахований у п. 1 обсяг постачання множимо на 20 % (або 7 %);

3) визначаємо суму необхідного коригування — порівнюємо те, що було, з тим, що вийшло в п. 1 та п. 2, і складаємо РК до зведених ПН.

Зауважте: останній звітний період року теж спочатку бере участь у розподілі виходячи з минулорічного/поточного анти-ЧВ. А потім перерозраховується — у загальному порядку. Тобто

за грудень / IV квартал, як і за будь-який інший звітний період, спочатку складаємо зведену ПН, а потім за результатами перерахунку — РК до цієї ПН

Складаємо перерозрахункові РК

Перерозрахункові РК складаємо до кожної розподільчої ПН, позначаючи кожен з них таким же типом причини невидачі покупцеві («08» або «09»), який зазначений у ПН. Усі перерозрахункові РК, як і розподільчі ПН, позначаємо кодом зведеності «2».

У заголовній частині кожного перерозрахункового РК зазначаємо:

1) дату складання — «31122019»;

2) дату і порядковий номер ПН, до якої складається РК;

3) у полі «індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «600000000000». У полі «Найменування...» покупця зазначаємо власну назву, а реквізит «податковий номер платника податку…» — у полях РК для зазначення даних покупця — не заповнюємо (для продавця — заповнюємо).

У ряд. I розділу А табличної частини РК, а також у ряд. II або III залежно від ставки податку (20 або 7 %) зазначаємо суму коригування (при зменшенні зазначаємо знак «-») розподільчих ПЗ.

Розділ Б заповнюємо таким чином:

— показники коригованої ПН зазначаємо зі знаком «-» у вартісних графах;

— додаємо новий рядок з виправленими показниками, якому (у гр. 1.2) присвоюється новий порядковий номер, якого не було в ПН;

— у гр. 1.1 ставимо номер за порядком без прив’язки до даних коригованої ПН;

— у гр. 2.1 зазначаємо код причини коригування «202». У гр. 2.2 кожен коригований рядок зі зведеної ПН позначаємо окремою групою.

Інші графи РК заповнюємо за аналогією з коригованою ПН, тобто:

— у гр. 3 зазначаємо дати і порядкові номери вхідних ПН/інших документів (як у коригованій ПН);

— у гр. 5 «умовне позначення (українське)» зазначаємо «грн.»;

— гр. 4.1 — 4.3, 6 — 12, 15 не заповнюємо.

Будьте уважними, якщо до проведення річного перерахунку ви вже складали РК до розподільчої ПН (унаслідок допущеної в ній сумової помилки або змінюючи статус за деякими позиціями з подвійних на оподатковувані). При складанні перерозрахункового РК до підкоригованої протягом року розподільчої ПН слід врахувати показники всіх попередніх РК.

Результати перерахунку, тобто суми з перерозрахункових РК, мають бути відображені в грудневій декларації — декларації за останній звітний період незалежно від факту їх реєстрації/нереєстрації в ЄРПН (див. БЗ 101.24). До того ж несвоєчасна реєстрація РК за річним перерахунком призведе до штрафів згідно з п. 1201.1 ПКУ (див. с. 18). Тож затягувати з реєстрацією перерозрахункових РК не варто — краще вкластися у встановлені строки і встигнути їх зареєструвати до 15.01.2020 р.

Порядок заповнення РК за умовами нашого прикладу див. на с. 17.

img 2

завантажити файл

Заповнюємо декларацію

Результати перерахунку, передусім, заносимо до табл. 2 додатка Д7 до декларації з ПДВ за останній звітний період року. У гр. 2 — 3 зазначаємо дані розподільчих ПН, за якими нараховувалися зобов’язання за п. 199.1 ПКУ. У гр. 4 — 5 — дати і номери РК, складених за результатами річного перерахунку. Підсумковий рядок «Всього» заповнюємо в гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами. Підсумкові дані з табл. 2 додатка Д7 за грудень / IV квартал 2019 року переносимо з відповідним знаком («+» чи «-»):

1) до останнього рядка (відповідного підрядка— залежно від ставки 20 чи 7 %) табл. 1 додатка Д1 за грудень / IV квартал 2019 року;

2) до ряд. 4.1 (або 4.2) декларації за грудень / IV квартал 2019 року.

Порядок відображення в декларації з ПДВ річного перерахунку розподільчих ПЗ згідно з умовами нашого прикладу покажемо на рис. 2 — 4.

img 3

img 4

img 5

Річний перерахунок у бухобліку

Бухоблік річного перерахунку залежить від того, як змінилися значення частки використання подвійних товарів у неоподатковуваних операціях (анти-ЧВ):

— якщо значення анти-ЧВ збільшилося — потрібно донарахувати ПЗ. На суму такого донарахування датою здійснення перерахунку відображається бухгалтерська проводка Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ. Одночасно суму такого додатного коригування відносимо до складу витрат: Дт 949 — Кт 643/1;

— якщо значення анти-ЧВ зменшилося — потрібно зменшити й ПЗ. Це відображається в бухобліку проводкою Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ (методом «червоне сторно»). Щоправда, Мінфін в Інструкції № 144, що втратила чинність, рекомендував у такому разі робити проводку: Дт 641/ПДВ — Кт 643/1. Одночасно на суму від’ємного коригування збільшується бухобліковий дохід: Дт 643/1 — Кт 719.

Первісну вартість подвійних активів при перерахунку не чіпаємо — збільшення або зменшення ЧВ на ній позначатися не повинно.

Порядок відображення в обліку річного перерахунку, проведеного згідно з умовами нашого прикладу, покажемо в таблиці.

Перерахунок ПДВ в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Зменшено ПЗ за результатами річного перерахунку ПДВ

643/1

641/ПДВ

217,50

643/1

719

217,50

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі