Теми статей
Обрати теми

Здали металобрухт: чи розподіляти ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Старі товари як неліквід здали на металобрухт (ПДВ-пільга). Чи потрібно нам через таке пільгове постачання розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ?

Здавання металобрухту — пільгове постачання (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Звідси і запитання: чи розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ?

Як передбачено п. 199.6 ПКУ, правила ст. 199 ПКУ не застосовуються при постачанні платником відходів та брухту чорних і кольорових металів, що утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, в будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних засобів та інших подібних операцій. Таким чином, операції з власним металобрухтом виведені з-під розподілу ПДВ.

Причому зверніть увагу, що перелік «металобрухтоутворюючих» операцій у п. 199.6 ПКУ не закритий і допускає утворення як промислового, будівельного, розбірного металобрухту, так і від «інших подібних операцій». Тобто, по суті, охоплює будь-який металобрухт, що утворився через різні обставини в ході діяльності. А тому здавання будь-якого власного металобрухту, незалежно від причин його виникнення (у тому числі здавання на металобрухт старих/зіпсованих товарів), не спричинить розподілу ПДВ.

Приємно, що аналогічно розуміють п. 199.6 ПКУ й контролери, роз’яснюючи, що здавання на металобрухт запасів, зіпсованих, наприклад, пожежею, не потребує розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ (лист ДФСУ від 26.09.2019 р. № 406/6/99-00-07-03-02-15/ІПК). Проте врахуйте: якщо металобрухтом став товар, який купувався «з ПДВ», то при його списанні нара- хувати компенсуючі ПЗ (за п.п. «б» п. 198.5 ПКУ — як при пільговому використанні), на жаль, доведеться. Детальніше про металобрухт див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 36, с. 8 і № 51, с. 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі