Теми статей
Обрати теми

Якщо ФОП заплатили за оренду, а він уже не ФОП

Савченко Олена, налоговый эксперт
ФОП у 3 кварталі перерахована орендна плата. Нещодавно з’ясувалося, що цей ФОП з 3 кварталу знявся з держреєстрації. Чи потрібно виправляти форму № 1ДФ?

Прояснимо детальніше ситуацію, що виникла. Отже, виходить, що підприємство, перераховуючи орендну плату за місяці третього кварталу, не знало про зміну статусу орендодавця. Відповідно, заповнюючи форму № 1ДФ за 3 квартал, орендар показав у ній виплату доходу ФОП з ознакою доходу «157» і без утримання ПДФО і ВЗ.

Згодом з’ясувалося, що на момент перерахування орендної плати ФОП уже був знятий з держреєстрації.

Але оскільки з 01.07.2019 р. наш орендодавець-ФОП перетворився на звичайну фізособу, відповідно й оподатковуватися його дохід від оренди повинен був за правилами, встановленими для звичайних фізосіб.

Дохід фізичної особи від здавання нерухомого майна в оренду включається до його місячного (річного) оподатковуваного доходу на підставі п.п. 164.2.5 ПКУ

Податковим агентом при нарахуванні й виплаті доходу фізособі є підприємство-орендар.

Важливий момент. Раніше, коли орендна плата виплачувалася підприємцеві, ПДФО і ВЗ із цієї суми не утримувалися. Тому й строки їх сплати для орендаря значення не мали. Але з 01.07.2019 р. у ФОП змінився статус, тому при виплаті або нарахуванні (!) орендної плати потрібно орієнтуватися на наведені нижче строки сплати ПДФО (ВЗ).

Так, обов’язок сплатити ПДФО (ВЗ) із суми орендної плати фізособи в підприємства виникає:

1) при безготівковому перерахуванні орендної плати — у день такого перерахування (п.п. 168.1.2 ПКУ);

2) якщо орендна плата виплачується готівкою з каси — протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем виплати доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ);

3) якщо підприємство з якихось причин не перераховує орендну плату, ПДФО і ВЗ усе одно має бути сплачений не пізніше 30 днів, що настають за місяцем нарахування доходу (п.п. 168.1.5 ПКУ).

Зверніть увагу на п. 3. Навіть якщо ви не перерахували орендної плати, то сплатити з її суми ПДФО і ВЗ повинні в 30-денний строк після місяця нарахування. Для визначення дати нарахування ПДФО (ВЗ) орієнтуємося передусім на дані бухобліку. У бухобліку господарські операції мають бути відображені в облікових регістрах саме в тому звітному періоді, в якому вони здійснені (навіть якщо акт буде підписаний пізніше) (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік)*.

* Детальніше це питання ми розглядали в статті «Бухоблік та оподаткування оренди земпаїв» // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 98.

Тому підприємству-орендареві потрібно відстежувати статус фізособи-орендодавця-ФОП за двома контрольними точками: на момент нарахування орендної плати і на дату її перерахування орендодавцеві.

І якщо на якусь із цих дат (за першою подією) з’ясується, що ФОП утратив свій підприємницький статус, то податковий агент зобов’язаний утримати із суми доходу, що виплачується фізособі, ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %).

У формі № 1ДФ така виплата мала бути відображена як дохід від оренди фізособи з ознакою «106».

Підприємство цього не зробило, а подало форму № 1ДФ з недостовірними відомостями (з помилками), які призвели до зменшення податкових зобов’язань.

За таке порушення підприємству загрожує штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) (п. 119.2 ПКУ). Крім того, у разі заниження зобов’язань з ПДФО і ВЗ податковому агентові загрожує відповідальність згідно з п. 127.1 ПКУ (ср. ).

У цьому випадку підприємству доведеться таки подати уточнюючий розрахунок за формою № 1ДФ з вилученням того рядка, який заповнений на орендодавця, і внесенням правильного рядка з ознакою доходу «106». Детальніше про виправлення помилок у формі № 1ДФ можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 79.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі