Теми статей
Обрати теми

Куди подівся ліміт для реєстрації акцизних накладних?

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 20.12.2019 р. № 2058/6/99-00-04-02-05-15-ІПК

висновок документа

ДПС відкоригувала низці платників регліміт згідно з п. 232.3 ПКУ, і тепер, щоб уникнути виникнення від’ємного ліміту, таким платникам необхідно «анулювати» АН, раніше складені на власне споживання пального

Спочатку нагадаємо суть проблеми, про яку йдеться в цьому листі. Про незрозумілості в питаннях, як складати АН при «роздрібному» відпуску пального з АЗС (АГЗС тощо) у баки транспортних засобів платників пального акцизу, і про різні підходи фіскалів до цієї проблеми, ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 27, № 74, с. 11).

Потім податківці у БЗ 116.13.03 роз’яснили цей момент (детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 76, с. 27). Проте так само невирішеною залишалася проблема з реглімітом.

Якщо хто не знав/забув, то нагадаємо, що останнім абзацом п. 232.3 ПКУ встановлено: на обсяги пального, що реалізовується з акцизного складу — місця роздрібної торгівлі пальним (на яке отримана ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним) через паливнороздавальні або оливороздавальні колонки платникові акцизу — отримувачеві пального, зміна показника ΣАНаклОтр у такого платника — отримувача пального не відбувається. Тобто в отримувача — платника акцизу при таких заправленнях його транспорту регліміт на отримані обсяги пального збільшуватися не повинен. При такому відпуску з АЗС (тощо) пальне завершує свій шлях у СЕАРП, і отримані з колонок у баки обсяги пального на їх отримувачів — платників акцизу в системі заходити не повинні!

Так-то воно в ПКУ прописано, але не так воно фіскалами на практиці (спочатку) здійснювалося. Програма податківців була налагоджена якимсь незрозумілим чином, що робила усе навпаки. І при заправленні платниками акцизу свого транспорту в місцях роздрібної торгівлі пальним через колонки (на АЗС, АГЗС тощо) в СЕАРП під час реєстрації АН роздрібними продавцями на такі відпущені обсяги пального в отримувачів фактично збільшувався регліміт! Говорять, що не збільшувався регліміт тільки у випадках заправлення транспорту газом. Але, можливо, це — не точна інформація. Тому рекомендуємо вам перевірити, як фактично в СЕАРП відображалися (не відображалися) після 1 липня 2019 року такі ваші заправлення.

Але не можна було виключати, що фіскали можуть згодом схаменутися, переналаштувати програму і відібрати у платників ці суми некоректно збільшеного регліміту*. Так воно, на жаль, і вийшло — про це свідчить лист, що коментується!

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 76, с. 27.

І ось — тепер, коли податківці регліміт нишком «привели у відповідність» (тобто постфактум виконали вимогу п. 232.3 ПКУ), чесні платники потрапили в «цікаве становище». Адже вони, бачачи, що ці обсяги заходили на них у СЕАРП (і збільшували регліміт через показник ΣАНаклОтр), виписували АН на такі обсяги як витрачання на власні потреби, чого, як виявилося, робити було не потрібно! І ось податківці в цьому листі радять урегулювати цю спричинену ними ж («крадіжкою» регліміту) проблему шляхом оформлення мінусових розрахунків коригування (РК) до таких зайво виписаних АН.

У зв’язку з чим радимо всім платникам, кого це стосується, точно перевірити свої суми, що надміру зайшли, а потім були зняті фіскалами, такого «АЗСного» регліміту. І в частині тих обсягів пального, які вони вже списали, оформивши АН на власні потреби, відкоригувати ситуацію шляхом виписування мінусових РК до цих АН. Вважаємо, для проведення таких коригувань не потрібно отримувати від фіскалів окрему індивідуальну консультацію, як це було у випадку, що коментувався. Адже платник такими коригуваннями приводить операції у відповідність з ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі