Теми статей
Обрати теми

ЄП → сільгоспЄП: про ПДВ-реєстрацію

Нестеренко Максим, податковий експерт
Інколи єдиноподатниками четвертої групи стають єдиноподатники інших груп. Припустимо, що підприємство перебуває на спрощеній системі (третій групі) і переходить на сільгоспЄП. Яким чином такий перехід відображається на обов’язку цього підприємства реєструватися платником ПДВ?

Правила обов’язкової реєстрації платником ПДВ установлені ст. 181 ПКУ. Зазначена стаття визначає, що зареєструватися платником ПДВ зобов’язана будь-яка особа, у якої обсяг ПДВ-оподатковуваних операцій протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн. (п. 181.1 ПКУ)*.

* Про те, як рахувати цей 1-мільйонний обсяг, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 65, с. 8.

Винятком із цього правила є лише особи, які є платниками єдиного податку першої — третьої груп. Для них усе залежить від обраної ставки. Якщо говорити про юросіб, то вони можуть обрати ПДВшну ставку 3 % (п.п. 1 п. 293.3 ПКУ) або безПДВшну ставку 5 % (п.п. 2 п. 293.3 ПКУ). Тобто їх ПДВшний статус прямо від 1-мільйонного обсягу не залежить**.

** Докладно про «взаємовідносини» єдиного податку і ПДВ-реєстрації читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 65, с. 13.

Отже, ст. 181 ПКУ, яка визначає правила обов’язкової ПДВ-реєстрації, застерігає, що ці правила не поширюються тільки на платників єдиного податку першої — третьої груп. Тож «сільськогосподарську» (четверту) групу ст. 181 ПКУ із загального правила обов’язкової ПДВ-реєстрації не виключає.

Податківці також підтверджують цей висновок. Вони наголошують, що платниками ПДВ можуть бути дві категорії єдиноподатників: (1) платники третьої групи, які обрали ставку єдиного податку 3 %; (2) сільськогосподарські товаровиробники — платники єдиного податку четвертої групи (БЗ 101.01).

Це означає, що при переході єдиноподатника-безПДВшника на сільгоспЄП розпочнуть діяти стандартні правила ПДВ-реєстрації. Зокрема, єдиноподатник-безПДВшник, який починає сплачувати єдиний податок за ставкою, що передбачає сплату ПДВ (у тому числі й переходить на сільгоспЄП), негайно стає особою у розумінні п.п. 14.1.139 ПКУ.

Отже, коли такий єдиноподатник-безПДВшник переходить із третьої групи на четверту, на нього негайно починають поширюватися загальні правила обов’язкової ПДВ-реєстрації. І якщо обсяг його оподатковуваних операцій перевищує 1 млн грн., «закриватися» від обов’язкової ПДВ-реєстрації статусом єдиноподатника більше не вийде.

Згідно з п.п. 6 п. 3.6 Положення № 1130 платник сільгоспЄП реєструється платником ПДВ за загальними правилами і незалежно від дати переходу на четверту групу. Відтак реєстраційну заяву за ф. № 1-ПДВ при переході з третьої групи на четверту потрібно подати не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому на єдиноподатника почали поширюватися загальні правила обов’язкової ПДВ-реєстрації. Тобто Заява подається не пізніше 10 числа першого місяця роботи в сільгоспЄП. Оскільки аграрії зазвичай стають платниками сільгоспЄП з початку року, то таку заяву слід подати не пізніше 10 січня.

Водночас стати платником сільгоспЄП може і єдиноподатник, який був на спрощеній системі оподаткування платником ПДВ. Мова йде про платників третьої групи, які обрали ставку 3 % із сплатою ПДВ. Що для них, як платників ПДВ, означає перехід на сільгоспЄП?

Факт переходу платника єдиного податку третьої групи на сільгоспЄП на їх ПДВ-статус не впливає. Річ у тому, що сільгоспЄП жодним чином не впливає на реєстрацію чи відмову від реєстрації платником ПДВ. Тому жодних додаткових реєстраційних процедур у зв’язку з переходом на сільгоспЄП аграрій, який на єдиному податку третьої групи був платником ПДВ, щоб і на сільгоспЄП бути платником ПДВ, проходити не повинен.

Водночас якщо аграрій був платником ПДВ у третій групі тільки через те, що цього вимагала ставка ЄП і він за 12 останній місяців не перевищив межі в 1 млн грн., яка вимагає бути платником ПДВ, то на бажання аграрій може відмовитися від ПДВ-реєстрації на підставі п.п. «а» п. 184.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі