Теми статей
Обрати теми

Як туроператору-спрощенцю заповнити Книгу доходів

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 24.12.2019 р. № 2145/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

висновок документа

У день отримання ФОП — платником ЄП коштів від надання послуг, виконання робіт за агентськими договорами у Книзі відображається вся сума коштів, яка надійшла на його поточний рахунок та/або яку отримано готівкою

Усі ФОП — платники ЄП знають, що відповідно до п. 292.4 ПКУ, якщо вони надають послуги, виконують роботи за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, то їх доходом визнається тільки сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Таким чином доходом ФОП-турагента, який працює за агентським договором, є не вся сума виручки, яку він отримує від надання туристичних послуг від імені туристичного оператора, а лише його агентська винагорода, що надходить згідно з агентським договором.

Враховуючи це, на наш погляд, логічним було б турагенту у Книзі обліку доходів/Книзі обліку доходів і витрат (далі — просто Книга) вказувати лише суму агентської винагороди.

Водночас фіскали з цього приводу завжди мали свою думку. Так, вони наполягали, щоб турагенти або інші ФОП-комісіонери — платники ЄП у Книзі відображали всю суму коштів, яка надійшла на поточний рахунок та/або яку отримано готівкою за такими договорами (листи ДФСУ від 11.05.2018 р. № 2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК, від 27.02.2018 р. № 805/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК, від 13.01.2020 р. № 77/6/99-00-04-07-03-06/ІПК та 107.01.06 БЗ).

Разом з цим при заповненні декларації платника ЄП до доходу, на думку фіскалів, уключається лише сума отриманої винагороди агента.

Такі висновки пояснювалися тим, що тільки коли ФОП — платник ЄП (крім ФОП, які замість РРО використовують РК та КОРО*) запише у Книгу всі надходження коштів, а не тільки агентську винагороду, він зможе оприбуткувати ці кошти й уникнути штрафу за п. 1 Указу Президента від 12.06.95 р. № 436/95.

* Деталі шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 89, с. 16.

Водночас 23.06.2019 р. цей Указ був скасований (див. «Податки та бухгалтерський облік» 2019, № 52, с. 2). Враховуючи це, на наш погляд, податківці могли б дозволити комісіонерам і агентам, у тому числі турагентам, у Книзі відображати тільки агентську винагороду.

Та ба! Фіскали продовжують стояти на своєму. Про це зокрема свідчить лист, що коментується. У ньому вони знову наполягають, що в день отримання ФОП — платником ЄП коштів від надання послуг, виконання робіт за агентськими договорами у Книзі відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою.

А от при заповненні податкової декларації платника ЄП до доходу включається тільки сума отриманої винагороди повіреного (агента). Саме ця винагорода, як стверджують фіскали, і має враховуватися при визначенні граничного доходу, що дає право бути у певній групі ЄП, а також для розрахунку 1-мільйонної РРО-межі.

Чи слід дотримуватися цих вимог фіскалів? На нашу думку, доки штрафу за неоприбуткування готівки не існує, то такі вимоги можна ігнорувати. Так робити можна аж до того часу, доки такий штраф не з’явиться. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 89, с. 16.

Ті ж платники ЄП — турагенти, які будуть дотримуватися вимог фіскалів щодо відображення у Книзі всієї суми виручки, мають пам’ятати, що Книгу слід заповнювати так:

— за датою отримання коштів турагент буде всю суму вказувати у гр. 2 Книги й одразу наводити її у гр. 3, тобто виключить її зі свого доходу. І хоча гр. 3 призначена для відображення в ній сум повернутих коштів покупцям, але податківці натякають, що саме через цю графу турагенту слід знімати із доходів транзитну суму;

— за датою отримання від туроператора винагороди зазначити її суму в гр. 2 зі знаком «+».

Заповнивши Книгу саме таким чином туроператор у гр. 6 відобразить дані лише про дохід у розмірі агентської винагороди, які потім без проблем перенесе у декларацію і не порушить заборону на негрошові розрахунки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі