Теми статей
Обрати теми

Нерухомий податок — тільки за надані в оренду площі будівель промисловості

Децюра Сергій, податковий експерт
Листи ДПСУ від 01.07.2020 р. № 2635/6/99-00-04-03-03-06/ІПК та № 2636/6/99-00-04-03-03-06/ІПК

Висновок документа

При здаванні в оренду частини площі будівлі промисловості податкові зобов’язання з податку на нерухомість виникають щодо таких наданих в оренду площ

З 23.05.2020 р. звільнення від сплати податку на нерухомість за промбудівлі не діє, якщо будівлю передано в оренду, лізинг, позичку (п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ). Це викликало чимало проблем, оскільки незрозуміло, за які площі слід платити податок, якщо в оренду передається не ціла будівля, а тільки її частина.

Все через те, що коли у подібну ситуацію потрапили сільгоспбудівлі, фіскали (див. БЗ 106.02 // «Податки & бухоблік», 2019, № 22, с. 3) стали наполягати, що передача в оренду навіть 1 м2 звільненої будівлі позбавляє всю таку будівлю звільненого статусу і змушує платити податок за всю таку сільгоспбудівлю.

На наш погляд, було б справедливо, якби податок платили тільки за площі будівель промисловості, здані в оренду (лізинг, позичку). А за решту отримували би звільнення (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с 11). Водночас від фіскалів можна було чекати чого завгодно.

І от вони роз’яснили цей момент. На їх погляд, при здаванні в оренду частини площі промбудівлі податок на нерухомість платиться тільки за передані в оренду площі. Гарний висновок, а головне — справедливий. Нарешті розсудили по совісті.

Висновок документа

У податкових деклараціях за II квартал 2020 року податок визначають пропорційно кількості днів II кварталу перебування в оренді промбудівель, починаючи з 23 травня

У листах, що коментуються, фіскали також підтвердили, що промбудівля, яка перебувала в оренді станом на 23.05.2020 р., стала об’єктом оподаткування саме з цього дня. Тобто нараховувати податок за таку передану в оренду промбудівлю слід було починаючи з 23 травня і тільки за ті дні ІІ кварталу, протягом яких така нерухомість була в оренді, а не за повні два місяці ІІ кварталу, як це було б при переході права власності на нерухомість.

З цього випливає висновок: якщо в якийсь із наступних періодів промбудівлю повернуть із оренди, то вона потрапить під звільнення із дня, наступного за днем повернення її власнику і початку використання у власній промдіяльності.

Отже, якщо промбудівля протягом року буде передаватися в оренду і повертатися назад, то податок слід платити виключно за дні перебування такої нерухомості в оренді. Тобто повернення/передача промнерухомості з оренди/в оренду викликає у юрособи необхідність подання уточнюючої декларації і відображення в ній податку виходячи з періоду перебування будівлі в оренді, передбаченого договором.

Звертаємо увагу! Фіскали нещодавно також нагадали (106.07 БЗ), що нараховувати податок на нерухомість за промбудівлі, що були в оренді станом на 23 травня, шляхом подання уточнюючої чи звітної декларації слід було до 22 червня. Водночас через карантинне звільнення від податкових штрафів без проблем це можна зробити не пізніше 29 липня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі