Теми статей
Обрати теми

ФОП і пільга з промислової нерухомості

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Хто в темі, той знає і про існування такої проблеми, і про те, що законодавець нарешті вирішив її на користь ФОП («Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 11).

З 23 травня на звільнення за п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ (далі — п.п. «є») можуть розраховувати (1) суб’єкти господарювання (тобто і ФОП), основна діяльність яких класифікується в секціях КВЕД B — F за ДК 009:2010, (2) щодо тих об’єктів нерухомості, які належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) за ДК 018-2000, (3) якщо такі об’єкти вони використовують за призначенням у госпдіяльності і не здають в оренду, лізинг, позичку.

Здавалося б, усе чудово. Але...

По-перше, для цілей податку на нерухоме майно саме фізична особа (а не ФОП) є його платником, у тому числі й за нерухомість, яку використовує ФОП у підприємницькій діяльності. По-друге, податок на нерухомість фізособи сплачують у поточному році за попередній. По-третє, суму податку, належну до сплати, їм розраховує контролюючий орган (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 56, с. 18).

Раз так, то пільгу за своїми промисловими будівлями ФОП отримають від податківців лише в наступному році, коли настане час платити нерухомий податок за цей рік. А поки суд та діло, до 01.07.2020 р. усім «фізикам» (тобто і ФОП) контролери повинні були розіслати податкові повідомлення-рішення (ППР) із сумою податку за 2019 рік, розрахованою за минулорічними правилами. І промпільги в них точно не буде. Чому?

Та тому, що досі фіскали були категорично проти того, щоб ФОП отримували звільнення від сплати податку на нерухомість за промбудівлі. Вони постійно чіплялися за тодішні формулювання п.п. «є», у яких згадувалися тільки промислові підприємства, і наполягали на тому, що ФОП не мають права на звільнення від сплати податку на нерухомість.

Дехто з ФОП боровся з подібним свавіллям і дискримінацією. Такі спори доходили і до вищих судових інстанцій. Але, на жаль, суди досить часто ставали на бік фіскалів і відмовляли ФОП у праві на звільнення від сплати податку на нерухомість за промбудівлі з трактуванням — таке звільнення можуть отримати тільки підприємства (деталі — у «Податки & бухоблік», 2018, № 54, с. 18).

І ось він — позитив! Верховний Суд твердо заявив (див. постанову ВС від 17.02.2020 р. у справі № 820/3556/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/87656460), що

застосування промпільги можливе у випадку, якщо власниками об’єктів промисловості є як фіз-, так і юрособи

Причому, судячи з дат, такого висновку суд дійшов задовго до того, як п.п. «є» запрацював у новій редакції. Ось аргументи суддів: п.п «є» в розрізі засадничих принципів єдиного підходу до встановлення податків та зборів (п.п. 4.1.11 ПКУ) і нейтральності оподаткування (п.п. 4.1.8 ПКУ) не містить жодних винятків щодо будівель промисловості, які належать на праві приватної власності фізичним особам. Тому твердження податкових органів, що п.п «є» поширюється лише на промислові підприємства і не поширюється на фізичних осіб, у тому числі ФОП, є помилковим.

Позитивізм такого рішення суду важко переоцінити. Адже спираючись на нього, ФОП можуть спробувати оспорити ППР за попередні роки (зрозуміло, з урахуванням строків давності), а також за поточний рік, якщо фіскали не надали їм промислової пільги.

Водночас майте на увазі ще й такий висновок суду в згаданій постанові. Для застосування пільги за п.п «є» Верховний Суд висунув додаткову умову, якої до 23.05.2020 р. у цій нормі не було, а саме: використання об’єктів нерухомості за функціональним призначенням, тобто для промислового виробництва (виготовлення промислової продукції).

І якщо ФОП здавав свої промбудівлі в оренду, то, швидше за все, пільгу він так і не отримає, ні до зазначеної дати, ні після...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі