Теми статей
Обрати теми

Нерухомий податок при продажу частини будівлі

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство володіло 3-поверховою нежитловою будівлею площею 4800 м2. У свідоцтві на право власності вся будівля була відображена як один об’єкт. 20.06.2020 р. підприємство переоформило реєстраційні документи на будівлю, розбивши її поповерхово на три окремі об’єкти нерухомості кожен по 1600 м2. А 25.06.2020 р. підприємство продало 3-й поверх цієї будівлі. Як відобразити в декларації з податку на нерухомість продаж одного з поверхів будівлі?

Що було спочатку. У підприємства з початку року і до 20 червня були правовстановлюючі документи на один об’єкт нерухомості — 3-поверхову будівлю. Тому у річній декларації з податку на нерухомість на 2020 рік воно нарахувало податок за один об’єкт нерухомості на весь 2020 рік. Детально про звітування читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 2.

До відома! Через уведення на всій території України карантину законодавці звільнили власників нежитлових об’єктів нерухомості від сплати податку на нерухомість за березень 2020 року. А саме вони виключили нежитлові об’єкти нерухомості на один місяць із числа об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно.

Про це, а також про уточнення зобов’язань з податку на нерухомість через звільнення від сплати податку за березень читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 6, № 34, с. 24.

З одного у три. У червні підприємство вирішило розбити один об’єкт нерухомості (3-поверхову будівлю) на три (кожний поверх — окремий об’єкт нерухомості). Оскільки, як випливає із запитання, площа нових трьох об’єктів нежитлової нерухомості у сумі дає площу всієї 3-поверхової будівлі, таке дроблення не змінить розмір податку на нерухомість, який підприємство задекларувало на початку року.

На перший погляд здається, що уточнювати дані раніше поданої декларації не потрібно.

Водночас, якщо дотримуватися всіх вимог ПКУ, то це не зовсім так. Річ у тому, що коли підприємство розбило один об’єкт нерухомості (3-поверхову будівлю) на три, то у підприємства припинилося право власності на один об’єкт і виникло право власності на три нових.

А коли у підприємства виникає право власності на об’єкт нерухомості, то в дію вступають вимоги п.п. 266.7.5 ПКУ. В ньому прямо сказано, що

для новоствореного (нововведеного) об’єкта нерухомості юрособа подає декларацію протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт

Податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Дотримуючись вимог цієї норми, виходить, що формально через виникнення у підприємства трьох нових об’єктив нерухомості воно має уточнити нарахований податок. А саме — відобразити у ньому нарахування податку за 3 нових об’єкти нерухомості.

При цьому слід враховувати, що оскільки дроблення відбулося посеред року (у червні місяці), то в уточнюючій декларації (у розд. І додатку 2) податок слід нараховувати не за 3, а за цілих 4 об’єкти нерухомості:

— перший об’єкт нерухомості — це 3-поверхова будівля до дроблення. Для нього податок слід нарахувати з початку року до початку того місяця, в якому відбулося дроблення. На це вказує п.п. 266.8.1 ПКУ, у якому говориться, що у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування.

У нашому випадку дроблення відбулося у червні. Тому податок для такого об’єкта слід нарахувати за період з 01.01.2020 р. по 31.05.2020 р., тобто за повний І квартал і два місяці ІІ кварталу;

— другий, третій і четвертий об’єкти нерухомості — це нові три об’єкти, які в нашому випадку є окремими поверхами 3-поверхової будівлі. Для кожного такого об’єкта в уточнюючій декларації податок слід нарахувати за період з 01.06.2020 р. і по 31.12.2020 р., тобто за один місяць ІІ кварталу і повні ІІІ та VI квартали.

Отже, саме у розд. І додатка 2 до уточнюючої декларації податок має бути нараховано щодо чотирьох об’єктів нерухомості.

У розд. ІІ додатка 2 до уточнюючої декларації слід спочатку заповнити ряд. 4. Сюди перенести дані, відображені у раніше поданій декларації (річній звітній чи останній уточнюючій) про суму нарахованого податку за рік, тобто дані із ряд. 3 розд. І додатка 2.

Якщо підприємство лише перетворило один об’єкт на три, то дані ряд. 3 розд. І додатка 2 попередньої звітної (чи останньої уточнюючої) декларації, що потрапили у ряд. 4 розд. ІІ додатка 2 уточнюючої декларації, будуть збігатися із даними ряд. 3 розд. І додатка 2 уточнюючої декларації. Тобто розмір податку після такої трансформації не зміниться.

Водночас ще раз зазначимо, що подавати уточнюючу декларацію все одно треба. Річ у тому, що п.п. 266.7.5 ПКУ вимагає уточнити дані про нові об’єкти протягом 30 днів з дня виникнення права власності на них. А отже, щоб у фіскалів не було бажання вас покарати за неподання уточнюючої декларації, краще її подати.

Водночас, коли йдеться про період карантину, під час якого платників звільнено від податкових порушень, то можна про клопіт із таким уточненням забути.

Продаж одного із трьох. У запитанні сказано, що відбулося у червні не тільки дроблення об’єкта (з 1 в 3), а і продаж одного із трьох нових. У цьому випадку без уточнення дійсно не обійтися.

Проводячи уточнення, слід враховувати, що при продажу одного з об’єктів протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування (п.п. 266.8.1 ПКУ).

У нашому випадку один із об’єктів було продано в місяці, в якому підприємство перетворило один об’єкт на три. Враховуючи цей факт, а також правила відображення даних в уточнюючій декларації (розд. 1 додатка 2) при поділі об’єкта, підприємство має нарахувати податок лише за 3 об’єкти:

— перший об’єкт — 3-поверхова будівля до дроблення. Податок для такого об’єкта слід нарахувати за період з 01.01.2020 р. по 31.05.2020 р., тобто за повний І квартал і два місяці ІІ кварталу, оскільки дроблення відбулося у червні;

— другий і третій об’єкти — це нові два об’єкти, які в нашому випадку є двома окремими поверхами 3-поверхової будівлі, право власності на які лишилося за підприємством. Для кожного такого об’єкта у декларації податок слід нараховувати за період з 01.06.2020 р. і по 31.12.2020 р., тобто за один місяць ІІ кварталу і повні ІІІ та VI квартали.

Той поверх, що був проданий у червні (в періоді дроблення), у декларації відображати не слід

За такий об’єкт з початку місяця, у якому його було продано, податок сплачує новий власник.

Далі все заповнюється у звичному уточнюючому порядку. Пам’ятати потрібно тільки про те, що через продаж одного поверху з місяця продажу у декларації буде іти зменшення зобов’язань (буде заповнено ряд. 6 розд. ІІ додатка 2).

Подати таку уточнюючу декларацію із зменшенням суми податку слід до дати сплати зобов’язань за ІІ квартал 2020 року, тобто не пізніше 29.07.2020 р.

На прикладі покажемо порядок заповнення додатка 2 уточнюючої декларації.

img 1

скачать файл

Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухоме майно

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі