Теми статей
Обрати теми

Ліквідація: що це та «з чим її їдять»?

Амброзяк Наталя, юрист, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Солошенко Людмила, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Ніщо не вічне. У тому числі й існування суб’єктів господарювання. Особливо це відчутно в нинішній непростий час. Обставини змушують вас ліквідувати підприємство або припинити діяльність фізособи-підприємця? Тоді цей спецвипуск для вас. У ньому йтиметься як про процедурні, так і про облікові нюанси припинення діяльності. Зокрема, тут ви знайдете порядок розреєстраційних дій, дізнаєтеся, як правильно продати залишки, розрахуватися з кредиторами, дебіторами та учасниками, здати ліквідаційну звітність. Крім того, в цьому номері ми розповімо, як звільнити працівників у зв’язку з ліквідацією, а також зняти юрособу та фізособу-підприємця з податкового обліку. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Людмила Солошенко і Наталія Чернишова, юрист Наталя Амброзяк.

Тема добровільної ліквідації, мабуть, ніколи не втратить своєї актуальності. Юрособи «народжуються» і «вмирають». Цей процес природний. Причини можуть бути різними: від бажання змінити форму до неможливості провадити бізнес. Проте їх ми тут обговорювати не будемо. Зосередимося безпосередньо на ліквідації суб’єкта господарювання. А перед тим як зануритися в деталі цього процесу, поговоримо про основи.

1.1. У чому суть

Те, що ми звикли називати ліквідацією, це всього лише один із видів припинення господарської діяльності. Загалом припинення може передбачати появу правонаступників, а може закінчуватися повним зникненням суб’єкта господарювання.

Залежно від типу госпсуб’єкта (фізична особа — підприємець або юридична особа) ліквідація матиме різні наслідки.

ФОП. Якщо припиняє свою діяльність ФОП (слово «ліквідація» тут не дуже доречне ☺), то фізособа позбавляється статусу підприємця. Однак борги, що виникли до припинення, нікуди не діваються.

Тобто висунути претензії за підприємницькими боргами можуть фізособі й після її «розреєстрації». У разі ж смерті фізособи борги в деяких випадках можуть навіть перейти до її спадкоємців.

Виняток: ліквідація ФОП у результаті банкрутства.

Після проходження цієї процедури вважається, що борги підприємця погашені. Хоча і там є свої нюанси.

Юрособи. Припинення юрособи може здійснюватися шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Якщо йдеться про реорганізацію, то у юрособи з’являються правонаступники, які й будуть відповідати за її старими боргами.

А ось якщо юрособа ліквідується, то вона остаточно припиняє існувати

Правонаступники тут не виникають. Засновники (учасники, власники, акціонери) вже не мають до юрособи жодного стосунку. Договори, які були укладені з юрособою до ліквідації, за загальним правилом припиня- ються.

Нові зобов’язання після цієї процедури більше не виникають.

Саме відсутність правонаступників відрізняє ліквідацію від реорганізації.

Але перш ніж радіти припиненню обов’язків, зауважте: до того як юрособу буде ліквідовано остаточно, кредитори зможуть пред’явити їй свої вимоги.

Погашати їх доведеться за рахунок майна такої юрособи. І тільки після цього все, що залишилося, передається учасникам/власникам (якщо інше не передбачено установчими документами або законом).

Але майна юрособи для задоволення вимог кредиторів може й не вистачити.

У зв’язку з цим виникає резонне запитання:

Чи можуть відповідні обов’язки перекласти на учасників/засновників

За загальним правилом ні.

Адже учасники/засновники за зобов’язаннями юрособи, як правило, не відповідають (ч. 3 ст. 96 ЦКУ). Винятки з цього правила можуть передбачатися лише законом та установчими документами*.

* Це правило «працює» й щодо податкових зобов’язань (п. 97.3 ПКУ).

Зокрема, такий виняток передбачено для товариств з додатковою відповідальністю (далі ТДВ).

Нагадаємо: учасники ТДВ солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за його зобов’язаннями своїм майном у розмірі, встановленому статутом (ч. 1 ст. 56 Закону про ТОВ).

Чим підтверджується ліквідація госпсуб’єкта? Зрозуміло, що для цього недостатньо одного лише рішення учасників/власників/підприємця. Факт припинення юрособи (у тому числі шляхом її ліквідації) або підприємницької діяльності ФОП обов’язково заноситься до ЄДР**.

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Простіше кажучи, до ЄДР має бути внесено запис «припинено».

При цьому запам’ятайте!

Незалежно від підстав для припинення (про них ми поговоримо трохи пізніше) юрособа або ФОП вважатиметься ліквідованою/припиненою саме з моменту внесення такого запису.

Відмінність між процедурами полягає в тому, що для підприємця такий запис — лише початок шляху.

Крім того, як ми сказали вище,

після припинення підприємницької діяльності борги і зобов’язання ФОП нікуди не зникають, а залишаються за фізичною особою

Детально про те, що ж відбувається з ФОП після внесення запису «припинено», див. «9. Припинення фоп» цього номера.

У юросіб же такий запис означає завершення процедури ліквідації. Але до цього моменту, у тому числі після призначення ліквідаційної комісії (ліквідатора) і початку процедури ліквідації, юрособа вважається діючою.

І ще один важливий момент: ліквідуватися можуть не лише юрособи, але й їх відокремлені та структурні підрозділи.

Так-от: це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці ☺. Структурні підрозділи не є юрособами, а тому ліквідувати їх набагато простіше (див. розділ 3).

1.2. Чим регулюється

У процесі ліквідації юрособи і ФОП повинні враховувати безліч нормативних актів. Багатьох це збиває з пантелику.

Щоправда, якщо привести їх у систему (наприклад, так, як у табл. 1.1), то все стає набагато зрозуміліше ☺.

Давайте подивимося, на які нормативні документи слід звернути увагу суб’єктам господарювання під час їх ліквідації/припинення.

Таблиця 1.1. Основні нормативні документи, що регулюють ліквідацію/припинення

№ з/п

Що регулює

Нормативний акт

Юрособа

1

Загальні питання ліквідації

Для всіх юросіб — ЦКУ, ГКУ.

Для окремих організаційно-правових форм: — Закон № 1576 (для командитних і повних товариств);

Закон про АТ (для акціонерних товариств);

Закон про ТОВ (для товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю)

2

Порядок взаємодії з держреєстратором

Закон № 755, накази Мін’юсту від 09.02.2016 р. № 359/5 та від 18.11.2016 р. № 3268/5

3

Порядок зняття з податкового обліку

ПКУ, Порядок № 1588, Положення № 1130 (у частині ПДВ-розреєстрації)

4

Порядок зняття з ЄСВ-обліку

Закон № 2464, Порядок № 1162

5

Інші питання

Положення № 879 (інвентаризація), переліки № 430/5 та № 578 (передача документів до архіву)

ФОП

1

Загальні питання припинення

ЦКУ, ГКУ

2

Порядок взаємодії з держреєстратором

Закон № 755, накази Мін’юсту від 09.02.2016 р. № 359/5 та від 18.11.2016 р. № 3268/5

3

Порядок зняття з податкового обліку

ПКУ, Порядок № 1588, Положення № 1130 (у частині ПДВ-розреєстрації)

4

Порядок зняття з ЄСВ-обліку

Закон № 2464, Порядок № 1162

Цими документами керуються під час ліквідації/припинення більшість юросіб і ФОП. Але цей перелік далеко не повний. В окремих випадках до ліквідації «підключаються» й інші нормативно-правові акти. Зокрема, під час ліквідації:

— у рамках процедури банкрутстваКУзПБ;

банківЗакон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III, Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 р. № 4452-VI;

— «особливих» юросіб, наприклад, у разі ліквідації благодійних організацій, — Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI.

1.3. Види ліквідації

Ліквідація може бути добровільною та примусовою. Вони відрізняються тим, хто приймає відповідне рішення.

Почнемо з добровільної ліквідації, яка відбувається за рішенням самого суб’єкта господарю- вання.

Добровільна ліквідація

Щодо ФОП усе просто — заповнюються відповідні графи спеціальної заяви (форма 1). Далі вона подається держреєстратору.

У юросіб усе набагато складніше. У цьому випадку рішення приймають учасники або орган юрособи, уповноважений на це установчими документами (п. 1 ч. 1 ст. 110 ЦКУ).

Якщо говорити конкретніше, то на приватних підприємствах (далі — ПП) таке рішення приймає власник. Причому зауважте: йому, по суті, ніщо не забороняє наділити подібними повноваженнями виконавчий орган, зафіксувавши це у статуті. Щоправда, на практиці таке трапляється досить рідко.

Якщо ж ліквідується товариство з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ), ТДВ або акціонерне товариство (далі — АТ), то рішення про ліквідацію приймають загальні збори.

У цьому випадку це його виключні повноваження. У рамках ТОВ і ТДВ це прямо зазначено в п. 13 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ, а щодо АТ — у п. 23 ч. 2 ст. 33 Закону про АТ.

Така винятковість означає, що передати ці повноваження іншим органам не можна (ч. 3 ст. 30 Закону про ТОВ, ч. 3 ст. 33 Закону про АТ).

Що стосується підстав для прийняття «добровільно-ліквідаційного» рішення, то закон до них відносить (п. 1 ч. 1 ст. 110 ЦКУ):

1) закінчення строку, на який створювалася юрособа;

2) досягнення мети, для якої створювалася юрособа;

3) інші підстави, передбачені в установчих документах.

Проте наявність цих підстав — не привід для автоматичної ліквідації юрособи.

Не можна у такому разі вимагати її ліквідації і в судовому порядку. Для цього у будь-якому разі знадобиться рішення уповноваженого органу.

У разі настання вищезгаданих подій хіба що учасник товариства може вимагати включити питання про ліквідацію до порядку денного загальних зборів.

Для учасників ТОВ таке право прописано в ч. 6 — 10 ст. 32 Закону про ТОВ, а для АТ — у ст. 38 Закону про АТ.

І ще один нюанс.

Як бачите, перелік підстав для добровільної ліквідації вичерпний.

При цьому в частині інших підстав ЦКУ вказує на те, що вони мають бути зафіксовані в установчих документах. Тому радимо в них включати таку підставу, як «за рішенням загальних зборів».

Примусова ліквідація

Рішення про таку ліквідацію для юрособи приватної форми власності має право прийняти тільки суд*.

* Як і у випадку з добровільною ліквідацією, одного рішення недостатньо — суб’єкт господарювання вважатиметься ліквідованим/припиненим лише після внесення відповідного запису до ЄДР.

Тож жоден інший орган цього зробити не може. Але хто може подати відповідний позов?

Відповідь на це запитання залежить від підстав для його подання. А їх можна згрупувати у три блоки:

1. Підстави, пов’язані з банкрутством. Процедура ліквідації в цьому випадку регулюється КУзПБ.

«Банкрутний» позов щодо юридичної особи може подати кредитор (кредитори)**.

** При цьому нагадаємо: в деяких випадках процедуру банкрутства зобов’язаний ініціювати сам боржник.

Обмежень щодо суми боргу на сьогодні законодавство не містить. Найголовніше — неплатоспроможність боржника.

Під неплатоспроможністю розуміють неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов’язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур банкрутства (ч. 1 ст. 1 КУзПБ).

Зверніть увагу:

щодо боржника-ФОП процедуру банкрутства може «запустити» тільки сам підприємець (ч. 1 ст. 115 КУзПБ)

Кредитори подати відповідну заяву до господарського суду не можуть.

2. Підстави, не пов’язані з банкрутством. На сьогодні чіткого переліку таких підстав немає.

Раніше вони містилися в Законі № 755.

Юрособу в цьому випадку можна ліквідувати, якщо під час її реєстрації допущені порушення, які неможливо виправити.

Йдеться, як правило, про визнання установчих документів недійсними або про визнання недійсним запису про державну реєстрацію юрособи.

Причиною можуть послужити вчинені під час оформлення установчих документів порушення чинного законодавства, що позбавляють їх юридичної сили, і виправлення яких неможливе без ліквідації юрособи.

Також примусовій «судовій» ліквідації підлягають юридичні особи, діяльність яких містить у собі ознаки фіктивності, встановлені у ст. 551 ГКУ.

У таких випадках позивачем може виступити учасник юрособи або відповідний орган державної влади (зокрема, податківці — п.п. 20.1.37 ПКУ).

ГКУ також передбачає, що примусова ліквідація юрособи може розглядатися як адміністративно-господарська санкція (ч. 1 ст. 239, ч. 1 ст. 247 ГКУ). Зокрема, у випадку з ліквідацією фіктивних юросіб.

Чому це так важливо знати?

Тому що строк застосування таких санкцій обмежений. У загальному випадку їх можуть застосувати протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через 1 рік з дня вчинення відповідного порушення (ч. 1 ст. 250 ГКУ).

Щодо ФОП підставою для примусового припинення підприємницької діяльності може бути обмеження цивільної дієздатності фізичної особи або визнання її недієздатною. Також на підприємців поширюється дія «фіктивної» ст. 551 ГКУ. Знову ж таки за рішенням суду.

3. Підстави, пов’язані з кримінальною відповідальністю (п. 3 ч. 1 ст. 966 ККУ). Вони стосуються тільки юросіб.

Зокрема, підставою для ліквідації юрособи є вчинення її уповноваженою особою будь-якого зі злочинів, перелічених у ч. 1 ст. 969 ККУ.

Вони досить специфічні. Зокрема, серед них:

ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом);

ст. 255 (створення злочинної організації);

ст. 2585 (фінансування тероризму) тощо.

Тепер, коли ви ознайомилися з ліквідаційною матчастиною, пропонуємо вам розібратися з тим, як цей процес проходить і що треба врахувати.

При цьому банкрутство і примусову ліквідацію в цьому спецвипуску ми розглядати не будемо. Зосередимося на добровільному припиненні без правонаступників.

висновки

  • У разі ліквідації юрособа перестає існувати (її права та обов’язки припиняються).
  • Зобов’язання ФОП після припинення підприємницької діяльності залишаються за фізичною особою.
  • Ліквідуватися можуть не тільки юрособи, а й їх відокремлені та структурні підрозділи.
  • Юрособа вважається ліквідованою з моменту внесення запису про це до ЄДР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі