Теми статей
Обрати теми

Адміністрування: майбутнє та сьогодення

Амброзяк Наталя, юрист
У «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 23 ми почали занурюватися в новинки адміністрування. Але тоді в широкому доступі була лише порівняльна таблиця законопроєкту до другого читання. У цій статті ми знову повернемося до цього питання, але вже з урахуванням опублікованого Закону № 466. Що ж насправді вийшло з-під пера нардепів і Президента? Заглиблюємося в деталі.

Строки сплати податкового зобов’язання

Раніше, на відміну від граничного строку подання звітності, останній день строку сплати податкового зобов’язання не переносився. Тепер же в абз. четвертому п. 57.1 ПКУ чітко буде обумовлено, що якщо останній день строку сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то він переноситься на робочий день, що настає за цим вихідним або святковим днем.

Проте перенесення не стосуватиметься інших підконтрольних податківцям платежів. Зокрема, держдивідендів. Адже в п. 57.1 ПКУ йдеться саме про податкові зобов’язання, а не про грошові (якими тепер є держдивіденди).

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

Індивідуальні податкові консультації (ІПК)

По-перше, платникові зможуть надавати консультації не лише в письмовій, але і в електронній формі (п. 52.1 ПКУ в новій редакції). Колись у ПКУ вже була норма про електронні ІПК (е-ІПК). Але вона толком і не працювала. Незабаром її виключили з ПКУ.

Закон № 466 відроджує цю ідею, передбачаючи кістяк процедури отримання і «замовлення» е-ІПК. Так, запит можна буде подати через електронний кабінет.

При цьому буде технічна можливість прикріпити до звернення копії необхідних документів.

І пам’ятайте: на неправильно складений запит для отримання ІПК (вимоги див. у п. 52.1 ПКУ) фіскали надішлють не ІПК, а відповідь на підставі Закону про звернення громадян. Тільки тепер таку відписку можуть дати ще і в електронній формі.

По-друге, усе так само у податківців буде 25 календарних днів на розгляд звернення платника. Але продовжити цей строк вони зможуть уже на 15 днів (раніше — на 10).

По-третє, платникам відмовлятимуть в наданні ІПК, якщо в спецреєстрі вже зареєстрована аналогічна ІПК для того ж платника з тих же питань (новий абз. п’ятий п. 52.5 ПКУ).

Коли набуває чинності? Згадка про е-ІПК з’явилася з 23.05.2020 р.

А норма про можливість подати запит для її отримання через електронний кабінет почне діяти з 01.07.2020 р.

Електронний кабінет

Функціонал електронного кабінету (ЕК) розшириться. Проте в деяких випадках це, імовірно, закріплення правил постфактум або перефразовування вже існуючих норм.

Наприклад, у п. 421.2 ПКУ буде прямо зазначено, що заяву на повернення надміру або помилково сплачених сум податків і зборів можна подати через ЕК. Але про це податківці говорили ще до таких змін (див. роз’яснення в категорії 129.04 БЗ).

Як і зараз, збої в роботі ЕК, визнані адміністратором та/або методологом кабінету або зафіксовані в рішенні суду, звільнятимуть від відповідальності.

Єдине, що тут додалося, — доказом збоїв у роботі ЕК може служити повідомлення на офіційному вебсайті ДПСУ.

Що дійсно змінилося, так це те, що

через ЕК можна буде отримувати копії наказів про проведення перевірок, повідомлень про їх проведення, запитів

та інших документів, складених у зв’язку з проведенням перевірок і за результатами таких перевірок та звірок. Також можна буде «замовити» е-ІПК (див. вище).

В абз. шостому п. 421.5 ПКУ буде передбачено, що платник зможе шляхом направлення через ЕК відповідного повідомлення з документальним підтвердженням (електронними документами або скан-копіями паперових документів) вносити виправлення в інформацію про себе. Винятки: дані, які потрапляють у податкову з ЄДР.

При цьому фіскали зобов’язані будуть внести такі виправлення протягом 2 робочих днів з моменту отримання повідомлення.

Зверніть увагу: якщо це дані, що містяться в спеціальних реєстрах (реєстр платників єдиного податку, реєстр платників ПДВ тощо), то для внесення таких змін і виправлень строки розгляду спецзаяв далеко не 2 робочих дні, як заявлено в нормі. Наприклад, заява за формою № 1-ПДВ розглядається протягом 3 робочих днів (абз. перший п. 183.9 і абз. третій п. 183.15 ПКУ).

Коли набуває чинності? Зміни, що стосуються отримання наказів про проведення перевірок, повідомлень про їх проведення тощо, «замовлення» е-ІПК (абз. десятий і двадцять перший п. 421.2 ПКУ), а також з приводу внесення змін до даних через ЕК (абз. сьомий і восьмий п. 421.5 ПКУ) — з 01.07.2020 р.

Листування з податківцями

У порядку направлення фіскалами будь-яких рішень (у тому числі ППР), запитів, листів тощо платникові змін не так вже й багато.

По-перше, документ, надісланий в ЕК, вважається врученим платникові, якщо він сформований з дотриманням Закону № 851 і Закону № 2155, та, що найголовніше, доступний в ЕК.

По-друге, спілкування з фіскалами виключно через ЕК (тобто обмін документами в електронному вигляді) відбуватиметься після направлення спецзаяви. Проте в ПКУ залишилася норма про те, що спілкування виключно через ЕК «включається» тоді, коли платник заходить туди і ставить спеціальну відмітку із зазначенням електронної адреси (адрес) (абз. четвертий п. 421.5 ПКУ).

По-третє, відмовитися від спілкування з податківцями через ЕК можна буде один раз протягом року (п. 42.4 ПКУ в новій редакції).

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

Установлення місцевих податків

1. Тепер якщо в рішенні ОМС не зазначений строк його дії, то таке рішення діє до ухвалення нового рішення (п.п. 12.3.3 ПКУ в новій редакції).

А якщо строк установлений, але нове рішення не прийняли? У цьому разі, за загальним правилом, податки та/або збори стягуватимуться в порядку, встановленому в ПКУ, а ставки треба використовувати ті, які були встановлені в попередньому рішенні (п.п. 12.3.5 ПКУ).

Інакше кажучи, ті, які діяли до 31 грудня року, що передує поточному.

Раніше подібне правило діяло тільки для земельного податку. У всіх інших випадках мала застосовуватися мінімальна ставка, встановлена в ПКУ. Хоча іноді податківці все ж наполягали на застосуванні минулорічної ставки й щодо інших податків (лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2482/М/99-99-13-01-02-14/ІПК).

2. На сайті ДПСУ зведена інформація про ставки місцевих податків та/або зборів, а також про місцеві пільги на відповідних територіях має розміщуватися до 25 вересня поточного року (раніше — до 15 липня).

Нагадаємо: якщо на сайті ДПСУ є розбіжності з даними в рішеннях ОМС за податками і зборами, а платник скористався інформацією із сайта ДПСУ, то цей платник звільняється від санкцій і пені за порушення, спричинене такою помилкою (п. 12.5 ПКУ). Таким це правило залишиться й після внесення змін.

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі