Теми статей
Обрати теми

Ліміти зросли: як не проґавити момент

Альошкіна Наталя, податковий експерт
З підвищенням річного ліміту, який дозволяє платникові працювати на спрощенці*, збільшиться кількість тих, хто бажає стати спрощенцем, а також тих, хто зможе перейти зі «старшої» групи до «молодшої». Усі ці події припадають на середину року, а отже, перехідні моменти матимуть свої особливості. Не зайвим буде також згадати про те, як розрахувати єдиноподатковий дохід і що до нього включати? Про це наша стаття.

* «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 2.

Нові ліміти

Нові граничні обсяги доходу для кожної групи єдиного податку (ЄП) запрацювали з 02.04.2020 р. Тепер їх розмір становить для ЄП (п. 291.4 ПКУ):

— групи 1 — не більше 1 млн грн;

— групи 2 — не більше 5 млн грн;

— групи 3 — не більше 7 млн грн.

Незважаючи на те, що граничну величину ЄП-доходу збільшили посеред календарного року, вважаємо, що оновлений ліміт повинен діяти для всього 2020 року в цілому.

Нагадаємо: фіскали вже спробували штучно урізати річні ліміти, перераховуючи їх виходячи з кількості днів дії старих і нових граничних обсягів доходу** (див. інформаційний лист ДПСУ від 08.04.2020 р. № 9). Сподіваємося, що вони схаменуться. Принаймні в консультації, розміщеній у Єдиній базі податкових знань, про такий перерахунок ліміту вже не згадують (107.02 БЗ // див. коментар «Податківці про нові ЄП-ліміти» цього номера).

** Про абсурдність такої позиції ми писали в «Податки & бухоблік», 2020, № 30, с. 25.

А тепер поговоримо про те, як розрахувати граничний обсяг єдиноподаткового доходу, за який період і які доходи в ньому враховувати?

Розрахунок ліміту

Період розрахунку. Право перейти на спрощенку є в тих суб’єктів господарювання, у яких протягом року, що передує переходу на ЄП, єдиноподаткові доходи вписувалися в розміри граничного обсягу доходу, визначеного для відповідної групи (п.п. 298.1.4 ПКУ).

Оскільки ліміти зросли з квітня 2020 року, найближчий перехідний період можливий з ІІІ кварталу 2020 року (адже будь-які переходи між системами оподаткування або з групи до групи дозволені тільки спочатку кварталу).

При переході на ЄП у середині року, вважаємо, крім обсягу минулорічного доходу необхідно ще дотримуватися ліміту доходу поточного року.Наприклад, для переходу з 1 липня 2020 року на ЄП (третя група) платникові необхідно вписатися в граничний обсяг доходу (7 млн грн) окремо за 2019 рік і за перше півріччя 2020 року.

Майте на увазі: при переході із загальної системи оподаткування на спрощену для цілей порівняння розміру отриманого доходу з єдиноподатковими лімітами, доходи слід перерахувати за «спрощеними» правилами (детальніше див. статтю «Хочу і буду, або Процедура переходу на ЄП» цього номера).

Що ж включати в ЄП-дохід, а що ні?

Склад єдиноподаткового доходу. Загалом у доходи єдиноподатника включаються доходи, отримані протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), а також (у випадках, визначених п. 292.3 ПКУ) у матеріальній або нематеріальній формі. У дохід у матеріальній або нематеріальній формі включають безоплатно отримані (п. 292.3 ПКУ): (1) товари (роботи, послуги), надані йому відповідно до письмових*** договорів дарування (ст. 717 ЦКУ), і (2) товари, передані платникові ЄП на відповідальне зберігання і використані ним.

*** У п. 292.3 ПКУ йдеться про товари (роботи, послуги), безоплатно отримані на умовах договору, укладеного виключно в письмовій формі. А саме, це договір, зміст якого було зафіксовано в одному або декількох документах (у тому числі електронних), якими обмінялися сторони (ч. 1 ст. 207 ЦКУ).

Єдиноподатник — платник ПДВ (ЄП за ставкою 3 %) до складу доходу включає ще й суму кредиторської заборгованості, щодо якої сплив строк позовної давності

Хоча податківці наполягають на включенні в ЄП-дохід сум списаної кредиторки також юрособами на ЄП — неПДВшниками (лист ДПСУ від 17.04.2020 р. № 1579/6/99-00-04-02-02-06/ІПК). А ось ФОП першої, другої і третьої (за ставкою 5 %) груп ЄП таку прострочену кредиторку оподатковують ПДФО і ВЗ як «громадянські» доходи і в розрахунок єдиноподаткового доходу не включають.

Крім того, на думку податківців (107.01.03 БЗ), до ЄП-доходів для всіх груп спрощенців також потрапляє прощена кредиторка, яка враховується у звітному періоді її прощення.

Повз єдиноподатковий дохід. «Відповідальним» за доходи, які не входять до складу єдиноподаткового, здебільшого, є п. 292.11 ПКУ.

Зокрема, не враховуються в єдиноподатковому доході:

— суми ПДВ для єдиноподатників групи 3 за ставкою 3 % (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ);

— суми поворотної фіндопомоги, поверненої протягом 12 календарних місяців з дня отримання, і суми кредитів (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ);

— суми коштів, які повертаються єдиноподатнику в результаті повернення товарів (робіт, послуг), розірвання договору або за листом-заявою (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ);

— повернені з бюджетів або державних цільових фондів суми надміру сплачених податків та зборів, установлених ПКУ, і суми ЄСВ (п.п. 9 п. 292.11 ПКУ) тощо.

Крім того, для ФОП на ЄП не враховуються в його ЄП-доході (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ) пасивні доходи у вигляді відсотків, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування (107.01.01 БЗ), а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що реєструється на звичайну фізичну особу.

Детальніше про склад ЄП-доходу див. «Податки & бухоблік», 2019, № 85, c. 19.

Перехідні фішки

Обираємо спрощенку. Для здійснення переходу на ЄП потрібно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу подати до податкового органу за місцем реєстрації заяву про спрощену систему оподаткування за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308 (далі — Заява). До Заяви додаємо розрахунок доходу за попередній 2019 календарний рік (Розрахунок), що визначається з дотриманням вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ. Причому сам Розрахунок потрібен тільки в разі переходу на спрощенку. А ось залишаючи спрощенку, а також при внутрішньогрупових переміщеннях, подавати такий Розрахунок не потрібно.

Переходи всередині груп. Зі «старшої» групи ЄП, як і назад, можна перескакувати хоч кожного кварталу — жодних обмежень тут немає, крім як на кількість кварталів на рік. Тобто, в цілому, переходів з групи до групи протягом року може бути не більше чотирьох (якщо рахувати зміну групи з I кварталу наступного року).

Наприклад, з причини перевищення старого ліміту ви з квітня перейшли з другої групи ЄП на третю. За результатами роботи в третій групі ЄП за 1 півріччя ЄП-дохід становить менше 5 млн грн (новий ліміт для другої групи ЄП). У такому разі вже з III кварталу ви можете сміливо претендувати на групу 2 ЄП (за умови виконання інших критеріїв). Для цього вам необхідно подати Заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку обраного кварталу (не пізніше 15 червня). Причому якщо платник ЄП третьої групи був при цьому платником ПДВ, реєстрація його платником ПДВ анулюється в порядку, встановленому ПКУ (107.01.01 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі