Теми статей
Обрати теми

Хочу і буду, або процедура переходу на ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Отже, ви бажаєте перейти на спрощену систему. Припустимо, що ви відповідаєте тим критеріям і вимогам, які висунув для цього законодавець. Але цього замало. Аби бажання отримало практичне втілення, необхідно дотримати певну процедуру. У цій статті ми детально розглянемо її!

Отже, що конкретно потрібно зробити, коли ви зібралися переходити на ЄП? Назвемо кілька послідовних дій!

Рахуємо дохід

Зі статей «Ласкаво просимо чи вхід заборонено: хто може, а хто не може працювати на ЄП» та «Ліміти зросли: як не проґавити момент» цього номера ви вже знаєте, що ПКУ встановлює для кожної групи граничний обсяг доходу, який дає право перебувати саме у цій групі єдиноподатників. Запам’ятайте:

установлений ПКУ обсяг доходу має бути для вас орієнтиром як тоді, коли ви тільки збираєтеся переходити на ЄП, так і після переходу на неї

У першому випадку дотримання цього критерію визначає, чи маєте ви право перейти на спрощену систему, у другому — чи маєте ви право «втриматися» на ній у подальшому. Кандидат у єдиноподатники, так само як і вже чинний платник ЄП, повинен визначати дохід виходячи з правил ст. 292 гл. 1 розд. ХIV ПКУ. Якщо ви вже чинний платник, то ви вже маєте загальне уявлення про свої доходи. Для третьогрупників цьому сприяє наявність проміжних декларацій.

А як діяти тоді, коли ви лише збираєтеся переходити на спрощену систему? Тобто перебуваєте на загальній системі і доходи визначаєте або за ст. 177, або за П(С)БО і розд. ІІІ ПКУ? Відповідь знаходимо в абзаці третьому п.п. 298.1.4 ПКУ. Із зазначеної норми випливає, що загальносистемникам, які хочуть перейти на ЄП, доведеться перерахувати свої доходи протягом календарного року за правилами гл. 1 розд. XIV ПКУ. Дещо складніше тут буде зорієнтуватися юрособам, адже в них дохід на загальній системі визначається відвантаженням, а на спрощеній системі — надходженням коштів.

Відтак право перейти на спрощену систему є в тих суб’єктів господарювання, у яких протягом року, що передує переходу на ЄП, «дохідні» надходження вписуються в межі граничного обсягу доходу, визначеного для групи, на якій суб’єкт господарювання хоче перебувати після свого переходу на ЄП. Аби зафіксувати свій обсяг доходу за попередній рік, у кандидата на статус єдиноподатника є спеціальний Розрахунок.

Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему, в обов’язковому порядку додається до Заяви, якою суб’єкт господарювання висловлює своє бажання перейти на ЄП. Форму цього Розрахунку наразі затверджено наказом № 308. Розрахунок передбачає, аби в ньому окремо відображалися грошові та негрошові доходи. Про те, як заповнювати Розрахунок, докладно читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 99, с. 24.

Нам зараз цікава ситуація, коли перехід на ЄП відбувається не в кінці, а в середині календарного року (наприклад, з 1 липня). Як рахувати річний дохід у цьому випадку? На нашу думку, у цьому випадку (так само, як і при переході з початку року) ключовим критерієм є дохід попереднього року. Навіть якщо в поточному році кандидат хоче перейти на ЄП не з 1 січня.

Інша річ, що в цьому випадку, крім минулорічного, йому доведеться контролювати ще й дохід поточного року. Якщо в минулому році дохід кандидата відповідає бажаній групі, а за неповний поточний рік на загальній системі він уже заробив більше, ніж цей граничний обсяг доходу, то в бажану групу йому — зась!

Подаємо Заяву

Для того аби висловити податківцям своє бажання перейти на ЄП, вам потрібно подати їм за основним місцем обліку спеціальну Заяву (п.п. 298.1.1 ПКУ). Заява подається:

(1) особисто платником податків або його уповноваженою особою; (2) поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; (3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги»; (4) держреєстратору під час держреєстрації створення юрособи або ФОП.

Строк подання Заяви — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу

Тобто якщо ви на загальній системі, то стати платником ЄП з 01.07.2020 р. ви можете, якщо подасте Заяву не пізніше 15.06.2020 р. А от якщо ви вже чинний платник ЄП і з 01.07.2020 р. хочете змінити безПДВшну ставку ЄП 5 % на ПДВшну ставку 3 %, строк подання Заяви змінився — тепер він становить не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого ПДВшного календарного кварталу (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Тобто фактично, щоб змінити ставку ЄП з 5 на 3 % з 01.07.2020 р., Заяву можна подавати не пізніше 19.06.2020 р. В інших випадках строки подання Заяви на зміну ставки не змінилися. Норма п. 298.6 ПКУ стосується виключно зміни ставки ЄП 3 % на ставку ЄП 5 %.

У Заяві зазначаються (п. 298.3 ПКУ):

1) найменування суб’єкта господарювання*, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або П. І. Б. ФОП, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта;

* Якщо у юрособи є філії, податківці теж хочуть бачити їх найменування у Заяві. А от повідомляти податківцям за місцезнаходження філій про обрання спрощеної системи не потрібно (БЗ 108.01.01).

2) податкова адреса суб’єкта господарювання (місце проживання — для ФОП і місцезнаходження — для юрособи);

3) місце провадження господарської діяльності. Якщо ви здійснюєте діяльність по всій Україні, податківці радили тут зазначати всю територію України (БЗ 107.01.01, втратила чинність 23.05.2020 р.). Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 18;

4) обрані види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010. Кількість видів діяльності, які можна зазначити в Заяві, не обмежена (БЗ 107.01.01);

5) обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку**;

** У новій формі Заяви законодавець не спромігся усунути недоопрацювання, пов’язане з тим, що для платників ЄП групи 1 ставка встановлюється не від мінзарплати, а від прожиткового мінімуму (п.п. 1 п. 293.2 ПКУ). Тож заявникам, які обрали групу 1, рекомендуємо в довільній формі пояснити, чому в п.п. 5.1.1 Заяви у них зазначено ставку у відсотках від мінзарплати.

6) кількість осіб, які одночасно перебувають з ФОПом у трудових відносинах, та середньооблікова кількість працівників у юридичної особи***;

*** На нашу думку, юрособам контролювати середньооблікову кількість працівників наразі не потрібно. Адже для юросіб-єдиноподатників цей показник не має значення (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Хоча податківці за інерцією продовжують наполягати на зазначенні цього показника (див. консультацію із БЗ 108.01.01).

7) дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Форму Заяви наразі затверджено наказом № 308.

Майте на увазі, що з 01.06.2020 р. набув чинності наказ Мінюсту від 19.05.2020 р. № 1716/5, згідно з яким бажання щодо ЄП-реєстрації можна буде зазначати безпосередньо в Заяві про держреєстрацію юрособи або ФОП. Однак Мін’юст уже встиг заявити, що безпосередньо з 01.06.2020 р. нові заяви ще не діятимуть. Потрібно дочекатися спеціального оголошення Мін’юсту (повідомлення від 25.05.2020 р.****). До цього часу бажання перейти на ЄП продовжуємо виражати в окремій Заяві.

**** Див.: minjust.gov.ua/news/ministry/ministerstvom-yustitsii-ukraini-zatverdjeno-novi-formi-zayav-scho-podayutsya-dlya-derjavnoi-reestratsii

Потрапляємо до Реєстру

Переважно на спрощену систему переходять із загальної. Тоді перший звітний період єдиноподатника починається з 1-го числа місяця, що настає за наступним кварталом, у якому особу зареєстровано платником ЄП (п. 294.3 ПКУ). Відповідно й платником ЄП ви будете вважатися з 1-го числа такого місяця.

Для новостворених, які вирішили одразу обрати ЄП, перший єдиноподатковий звітний період починається з (п.п. 298.1.2 ПКУ):

— 1-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася держреєстрація, — для ФОП, які обрали для себе групу 1 чи 2. Заяву при цьому потрібно подати до закінчення місяця держреєстрації. Причому якщо держреєстрація відбулася в останній день місяця, строки подання Заяви не переносяться (БЗ 107.01.01);

— з дня державної реєстрації — для ФОП та юросіб, які обрали третю групу і ставку 5 % (якщо вони подали Заяву не пізніше ніж через 10 календарних днів після держреєстрації).

Про третьогрупників, які обрали ставку 3 %, скажемо окремо нижче.

А що робити з періодом від дня держреєстрації ФОП і до дня початку першого «єдиноподаткового» періоду? Податківці роз’яснюють: протягом цього періоду суб’єкт господарювання вважається таким, що перебуває на загальній системі оподаткування (див. БЗ 107.05, яка втратила чинність 23.05.2020 р., і роз’яснення ДПС у Львівській обл. від 12.12.2019 р.*). Для юросіб — аналогічно.

* Див.: lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/400776.html

Відповідно за період від дня держреєстрації до першого дня на ЄП потрібно подавати «загальносистемну» декларацію. Також зауважте:

новостворені ФОПи і юрособи не можуть безпосередньо із дня своєї держреєстрації обрати ставку ЄП 3 %

Річ у тім, що цю ставку мають право застосовувати тільки платники ПДВ і обрати її можна тільки після ПДВ-реєстрації. А добровільну ПДВ-реєстрацію не можна здійснити всередині місяця. Зміни в п. 183.7 ПКУ тут не допоможуть. Дійсно, новостворені ФОП або юрособа відтепер мають право безпосередньо під час держреєстрації заявити про своє бажання стати ПДВшником. Однак до Реєстру платників ПДВ безпосередньо із дня держреєстрації вони все одно не потраплять (п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Тож виходить цікава ситуація: з одного боку, суб’єкт господарювання, який обрав третю групу, вважається платником ЄП із дня держреєстрації, а з іншого — ставку 3 % він із такого дня обрати не може.

Тож для такого платника залишається єдиний вихід — із дня держреєстрації бути єдиноподатником-«безПДВшником» (зі ставкою ЄП 5 %) і не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного кварталу подати Заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 3 % (аби стати єдиноподатником-«ПДВшником»). Цей принцип однаково діє і для новостворених підприємців, і для новостворених юросіб (див. консультації із БЗ, підкатегорії 107.01.04, 108.01.03, втратили чинність 23.05.2020 р.). Враховуючи те, що для переходу зі ставки ЄП 5 % на ставку 3 % строк подання Заяви продовжили, новостворені суб’єкти господарювання, які з дня держреєстрації потрапили у групу 3 зі ставкою 5 %, можуть до 19.06.2020 р. (включно) подати Заяву та змінити цю ставку на ставку 3 % і стати єдиноподатником-ПДВшником з 01.07.2020 р.

До речі, скористатися правом переходу на спрощену систему можна лише один раз протягом календарного року (п.п. 298.1.4 ПКУ). Якщо особа вже перебувала на ЄП станом на початок року, повернутися на спрощену систему протягом того самого року не вийде. Податківці відкидають таку можливість навіть у випадку, якщо особа пройде процедуру припинення та повторної реєстрації як суб’єкт господарювання (див. БЗ 107.05).

Наостанок зауважимо: якщо ви раптом передумали працювати на ЄП, відкликати подану Заяву вже не вийде. Доведеться ще раз подавати Заяву — тепер вже про відмову від ЄП згідно з п.п. 298.2.1 ПКУ (див. БЗ 107.01.01, втратила чинність 23.05.2020 р.).

Що ж, гадаємо, тепер процедура переходу на ЄП стала для вас зрозумілою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі