Теми статей
Обрати теми

Списання дистриб’ютором імпортних товарів і ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 21.01.2020 р. № 218/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

висновок документа

При списанні прострочених ТМЦ дистриб’ютор повинен нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. У разі подальшої компенсації вартості таких списаних ТМЦ постачальником ПЗ з ПДВ на суму компенсації дистриб’ютор не нараховує

Контролери роз’яснили ПДВ-облік у дистриб’ютора при списанні прострочених ТМЦ (зі строком реалізації, що минув). Нюанси: ТМЦ — імпортні і договором передбачена можливість компенсації вартості списаних ТМЦ дистриб’юторові постачальником. Податківці звернули увагу на два моменти.

Компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ є. По-перше, оскільки списувані ТМЦ не можуть бути використані в госпдіяльності, то дистриб’ютор (як при негоспвикористанні) повинен нарахувати компенсуючі ПЗ за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ (не пізніше останнього дня періоду списання).

Щоправда, нараховувати компенсуючі ПЗ за списуваними імпортними товарами фіскали чомусь пропонують виходячи з їх митної вартості. Тобто тієї вартості, від якої сплачувався вхідний ПДВ при розмитненні (суму якого, судячи з логіки фіскалів, і треба урівноважити компенсуючими ПЗ). І з цим можна було б погодитися, коли б були аналогічні вимоги в ПКУ.

Проте ПКУ нічого подібного не передбачає і не розмежовує випадки списання українських/імпортних товарів. А п. 198.5 ПКУ, що регулює ситуацію, відсилає до бази оподаткування, визначеної за правилами п. 189.1 ПКУ. Останній, у свою чергу, базою оподаткування називає вартість придбання (і про митну вартість для імпортних товарів, зверніть увагу, взагалі не згадує). Причому про вартість придбання при списанні ТМЦ говорить і загальна БЗ 101.04. Тож позиція фіскалів не відповідає ПКУ.

Інше питання, що ПКУ не пояснює, як визначити вартість придбання українських/імпортних товарів. На наш погляд, варто узяти орієнтир на бухоблік і такою вважати первісну (балансову) вартість товарів (за якою товар прибуткували на рахунку 28). А це вартість, сформована не лише із сум, що сплачуються постачальникові за договором, а й інших витрат, пов’язаних з придбанням, зокрема, ввізного мита, транспортних витрат та інших витрат (п. 9 П(С)БО 9).

Що відмітно: у схожій ситуації, коли, наприклад, до імпортних товарів треба застосувати правило мінбази (якою за п. 188.1 ПКУ для товарів також виступає вартість придбання), податківці якраз радять дивитися на договірну вартість, а ось митну вартість не враховувати (БЗ 101.07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 82, с. 24).

А може, контролерів спантеличило заповнення компенсуючої ПН? Адже в її графі 2 зазначають реквізити вхідних документів, тобто за імпортними товарамиреквізити (дату і номер) імпортної митної декларації (БЗ 101.16). Але незважаючи на це, базою оподаткування за п. 198.5 ПКУ (у тому числі для імпортних товарів), повторимо, залишається вартість придбання.

Поставочних ПЗ за п. 188 з компенсації немає. По-друге, хоча зазвичай податківці люблять підводити під ПДВ будь-які компенсації, зараз порадувала адекватність їх позиції: при отриманні компенсації за списані ТМЦ від постачальника ПЗ на суму компенсації дистриб’ютор не нараховує.

Шкода, тільки аргументів податківці не навели. Насправді, така компенсація є, по суті, компенсацією збитків (витрат) дистриб’ютора і не є постачанням. Тому вона не може бути об’єктом ПДВ. Приємно, що погодилися з цим і фіскали. Детальніше про відшкодування збитків див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 56, с. 21 і № 72, с. 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі