Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо Книгу єдинника при розрахунках через LiqPay

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємець — платник єдиного податку групи 3 без сплати ПДВ продає товари через інтернет-магазин. Оплата здійснюється за допомогою LiqPay (інтернет-еквайринг). Коли в такому випадку відображати дохід у Книзі обліку доходів та в якій сумі?

Дата отримання доходу. Розпочнемо з того, що ФОП — платники ЄП мають вести облік отриманих доходів, а платники ЄП групи 3, які є платниками ПДВ, — ще й витрат. При цьому платники ЄП:

— груп 1 — 2 та групи 3, які не є платниками ПДВ, ведуть облік отриманих доходів шляхом заповнення Книги обліку доходів (п.п. 296.1.1 ПКУ),

— групи 3, які є платниками ПДВ (тобто обрали ставку 3 %), ведуть облік доходів і витрат у Книзі обліку доходів і витрат (п.п. 296.1.2 ПКУ).

При цьому дані про розмір отриманого доходу платники ЄП мають записувати в Книги щоденно, за підсумками робочого дня, у гривнях з копійками. На це прямо вказують п.п. 296.1.1 ПКУ та порядки ведення Книг, які затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

До того ж, фіскали бажають бачити у Книзі окремо щоденну суму, що надійшла у готівковій та безготівковій формі (107.01.06 БЗ).

Це говорить про те, що в Книгах робиться:

— запис тільки в ті дні, коли надходять кошти;

— за один день робиться один підсумковий запис, навіть якщо надходжень було декілька.

Враховуючи це, а також той факт, що датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ), у Книзі запис про отриманий дохід слід відображати в той день, коли платник ЄП отримає готівку чи відбудеться надходження коштів на поточний рахунок платника ЄП за відвантажений товар чи авансова оплата під майбутню поставку.

У запитанні йдеться про розрахунки за допомогою LiqPay, тобто web-інтерфейс ПриватБанку, за допомогою якого клієнти — власники карток Mastercard/VISA можуть оплачувати за товари/послуги, в тому числі на сайті інтернет-магазину.

Розрахунки, що проводяться через LiqPay, є безготівковими*, оскільки клієнт (покупець) просто за допомогою LiqPay дає вказівку своєму банку перерахувати кошти з його рахунку на рахунок певної особи, в тому числі і на підприємницький рахунок платника ЄП.

* Хоча й вимагають застосування РРО, оскільки приймання карток від покупця, хай навіть і за посередництва LiqPay, є для продавця розрахунковою операцією.

Враховуючи цей факт, а також те, що доходом для платника ЄП є саме дата надходження коштів в безготівковій формі на поточний рахунок платника ЄП,

відображати в Книгах дохід слід в той момент, коли кошти зайдуть на рахунок продавця

При цьому довідатися про безготівкове надходження коштів платник ЄП може тільки із виписки фінустанови про надходження коштів на рахунок. Отже платник ЄП має відображати в Книзі дохід на підставі виписки банку по рахунку за відповідний день.

Сума доходу. Коли продавець використовує для оплати LiqPay, то він знає, що з нього при зарахуванні коштів на його поточний рахунок зазвичай стягується комісія. Тобто кошти надходять на рахунок отримувача за мінусом комісії. У зв’язку з цим у банківській виписці отримувача буде фігурувати уже чиста сума коштів, тобто без суми комісії.

Незважаючи на це у Книзі платник ЄП має відображати дохід не тільки на суму фактично отриманих коштів на поточний рахунок (за мінусом комісії), а і на суму комісії. Річ у тому, що комісія банку, яку сплачують за проведення розрахунків через LiqPay, не що інше як витрати продавця товарів (послуг). Крім того, у розрахункових документах (чеку РРО, товарному чеку) буде відображена уся сума виручки без її зменшення на комісію банку. Та й сам п. 292.11 ПКУ дозволяє не включати в ЄП-дохід лише деякі надходження, пов’язані з операціями купівлі-продажу. І комісії банка-екваєра серед них немає.

З цим погоджуються і фіскали (лист ДФСУ від 16.10.2018 р. № 4435/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК). Деталі див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 91, с. 3, 2019, № 60, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі