Теми статей
Обрати теми

Списуємо борги фізосіб

Адамович Наталія, податковий експерт, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Як підприємствам облікувати списання і прощення боргів інших суб’єктів господарювання, ми з вами розглянули у двох попередніх розділах спецвипуску. Проте в підприємств можуть «висіти» борги і звичайних фізосіб. Якщо ви вирішили з ними розпрощатися, врахуйте нюанси обкладення ПДФО і ВЗ.

Списуємо прощений борг. У цій ситуації тандемом працюють дві норми ПКУ — п.п. 165.1.55 і п.п. «д» п.п. 164.2.17.

Перша (п.п. 165.1.55 ПКУ) — виводить з-під обкладення ПДФО основну суму боргу фізособи, прощеного (анульованого) підприємством за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності в сумі, яка не перевищує 25 % однієї МЗП (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році — 1180,75 грн). Такий неоподатковуваний дохід відображають у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ* з ознакою «189» (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 БЗ).

* Нині чинна форма затверджена наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Друга (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ) — відносить до оподатковуваного ПДФО доходу у вигляді додаткового блага основну суму боргу фізособи, прощеного (анульованого) підприємством за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у випадку якщо його сума перевищує 25 % однієї МЗП (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році — 1180,75 грн). Причому зауважте: на думку податківців (див. консультацію фахівця ДПСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 88, с. 23), у випадку якщо сума прощеного боргу вище зазначеної межі, до складу оподатковуваного доходу потрапляє вся сума заборгованості (а не тільки перевищення). Такий дохід слід відображати у формі № 1ДФ з ознакою «126».

Ті самі правила оподаткування діють і щодо ВЗ. Це випливає з того, що п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відносить до об’єкта обкладення ВЗ доходи, визначені ст. 163 цього Кодексу. А до них належить, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, визначений п. 164.2 ПКУ.

У свою чергу, відповідно до п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняються від обкладення ВЗ доходи, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою). Виняток — доходи, зазначені в пп. 165.1.2, 165.1.18 і 165.1.52 ПКУ. Але, як бачимо, п.п. 165.1.55 цього Кодексу у «виняткові» випадки не потрапляє.

Отже,

суму прощеного боргу, яка обкладається ПДФО, фізособи також обкладають ВЗ, а неоподатковувану суму цим збором не обкладають

Але! Навіть в «оподатковуваному» випадку сплати ПДФО і ВЗ можна уникнути. Так, якщо суб’єкт господарювання належним чином проінформує боржника про анулювання (прощення) боргу, то ПДФО і ВЗ з оподатковуваного доходу зобов’язаний буде сплатити боржник самостійно за підсумками річного декларування (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ). Підприємству потрібно буде тільки відобразити такий дохід у формі № 1ДФ. При цьому проінформувати боржника можна одним з таких способів:

— надіслати рекомендований лист з повідомленням про вручення;

— укласти договір про прощення боргу;

— надати повідомлення особисто боржникові під підпис.

А ось якщо підприємство проігнорує цю вимогу, то йому доведеться виконати обов’язки податкового агента в повному обсязі (утримати ПДФО і ВЗ + відобразити дохід у формі № 1ДФ).

Списуємо борг після закінчення строку позовної давності. У цьому випадку в «гру» вступають норми п.п. 164.2.7 ПКУ. У ньому сказано, що сума заборгованості платника податків за укладеними ним цивільно-правовими договорами, за якою минув строк позовної давності і яка перевищує 50 % місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи (далі — ПМПО) на 1 січня звітного податкового року (у 2020 році — 1051 грн), включається до складу річного оподатковуваного доходу фізособи*. Отже, такі суми підлягають обкладенню ПДФО. А ось якщо заборгованість менше встановленої межі, вона до оподатковуваного доходу не потрапляє і ПДФО не обкладається.

* Крім сум податкової заборгованості, за якою минув строк позовної давності згідно з розд. II ПКУ.

За тими ж правилами утримують і ВЗ. На це податківці вказували в роз’ясненні, наведеному в підкатегорії 126.05 БЗ.

З оподатковуваної суми заборгованості фізособа зобов’язана самостійно сплатити ПДФО і ВЗ на підставі річної декларації про доходи. Тобто в будь-якому випадку обтяжувати себе нарахуванням і сплатою ПДФО і ВЗ підприємство-кредитор не повинне.

Але! Якою б не була сума списаної заборгованості, підприємству-кредитору необхідно відобразити її в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу:

«107» — якщо сума заборгованості включається до оподатковуваного доходу;

«194» — якщо сума заборгованості не обкладається ПДФО.

На це вказують податківці в консультаціях, наведених у підкатегорії 103.25 БЗ. При цьому графи 4 і 4а розділу І форми № 1ДФ не заповнюють (у паперовому варіанті проставляють прочерки).

Суму списаної після закінчення строку позовної давності заборгованості фізособи (як оподатковувану, так і неоподатковувану) потрібно відобразити також у розділі II форми № 1ДФ у призначених для цього графах рядка «Військовий збір».

висновки

  • Суму прощеного боргу фізособи, що не перевищує у 2020 році 1180,75 грн, а також суму боргу, списаного після закінчення строку позовної давності, що не перевищує у 2020 році 1051 грн, не включають до бази обкладення ПДФО і ВЗ.
  • Оподатковувану суму прощеного фізособі боргу зазначають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126», а неоподатковувану — з ознакою доходу «189».
  • Суму заборгованості фізособи, списаної після закінчення строку позовної давності, зазначають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «107», якщо вона оподатковується, і з ознакою доходу «194», якщо вона не оподатковується.
  • У загальному випадку ПДФО і ВЗ із сум списаного боргу фізособи боржник сплачує самостійно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі