№23

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2020/№ 23 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Борг і заборгованість: розбираємося в поняттях «Борг» — слово малоприємне. Проте для підприємств і підприємців борги — звичайна річ. При цьому господарюючі суб’єкти можуть виступати в ролі як кредиторів, так і боржників. У тонкощах «боргових» питань будемо розбиратися в цьому спецвипуску. Зокрема, ми розповімо, чим борг відрізняється від заборгованості, згадаємо, як створювати резерв сумнівних боргів і дисконтувати заборгованість, а також пояснимо, як облікувати списання прощених і безнадійних боргів. Також поговоримо про строки позовної давності, податковий борг і нюанси обліку товарного кредиту. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Адамович і Наталія Чернишова.
  • Дисконтування заборгованості Норми П(С)БО 10 і П(С)БО 11 вимагають дисконтувати абсолютно всі (!) довгострокові заборгованості (як дебіторські, так і кредиторські). Тобто на дату балансу будь-які довгострокові заборгованості потрібно оцінювати за теперішньою (дисконтованою) вартістю. При цьому не важливо, процентні вони чи безпроцентні. Про те, що таке дисконтування, хто, в яких випадках і яким чином зобов’язаний його здійснювати, ми й поговоримо в цьому розділі.
  • Резерв сумнівних боргів Згідно з п. 7 П(С)БО 10 поточна дебіторська заборгованість, яка є фінансовим активом, включається до підсумку Балансу за чистою реалізаційною вартістю. Тобто за сумою такої заборгованості, зменшеною на резерв сумнівних боргів. У цьому розділі спецвипуску ми й поговоримо про цей резерв. Тут ми розберемо, хто і в яких випадках його створює, вивчимо методи його розрахунку, розглянемо бухгалтерський і податковий облік РСБ, а також дізнаємося, чи загрожує якась відповідальність за його нестворення.
  • Безнадійні борги У попередніх розділах нам не раз доводилося згадувати про безнадійну заборгованість. У цьому розділі ми уважніше вивчимо, що вона собою являє та якими є податкові критерії безнадійності, а також розглянемо облікові нюанси списання безнадійної дебіторки та кредиторки.
  • Прощення боргів суб’єктів господарювання Отже, зі списанням безнадійних боргів ми з вами розібралися. Тепер настав час розглянути інший випадок: кредитор повністю або частково прощає борг до закінчення строків позовної давності. Як такі операції відобразити в бухобліку і як вони вплинуть на податковий облік кредитора та боржника, розглянемо в цьому розділі.
  • Списуємо борги фізосіб Як підприємствам облікувати списання і прощення боргів інших суб’єктів господарювання, ми з вами розглянули у двох попередніх розділах спецвипуску. Проте в підприємств можуть «висіти» борги і звичайних фізосіб. Якщо ви вирішили з ними розпрощатися, врахуйте нюанси обкладення ПДФО і ВЗ.
  • Строки позовної давності Строк позовної давності (ПД) — це строк, протягом якого особа може звернутися до суду для захисту своїх прав та інтересів. Але на цьому «корисні властивості» цього інституту права не закінчуються. Наприклад, для бухгалтерського обліку закінчення строків ПД допомагає визначитися з тим, чи стала заборгованість безнадійною. Тобто, як ви розумієте, правильно визначати строки ПД важливо не лише юристам, але й бухгалтерам. Давайте повчимося це робити!
  • Податковий борг — особлива заборгованість У цьому розділі спецвипуску говоритимемо про таку особливу заборгованість, як податковий борг. Тут ми розберемося із суттю цього поняття, обговоримо способи стягнення податкового боргу, а також поговоримо про негативні наслідки і законне «відтягування» строків сплати заборгованості. Отже, почнемо!
  • Продаж товарів у кредит: нюанси обліку Не всі клієнти мають можливість миттєво оплатити дорогий товар. І щоб не втрачати ринок збуту, постачальники зазвичай погоджуються на товарний кредит (надають відстрочення платежу). У такому разі покупець товару отримує можливість відстрочити або розстрочити оплату за товар, а продавець — компенсувати несвоєчасне отримання грошей і потенційне збільшення ціни товару через вплив інфляційних процесів за рахунок отриманих від покупця процентів.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі