Теми статей
Обрати теми

Закон про 5 тисяч: НБУ заспокоює

Павленко Олексій, податковий експерт
З «Податки & бухоблік», 2020, № 30 с. 12, 21 ви вже могли дізнатися про законодавчі оновлення, пов’язані з фінмоніторингом, які запрацювали з 28 квітня — дати набрання чинності Законом № 361*. Враховуючи те, що деякі нові норми дуже стурбували наших читачів, — кілька слів щодо цих проблем.

* Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Закон № 361 змінює процедуру фінмоніторингу під час переказу коштів, і занепокоєння наших читачів було викликано нормами ст. 11 — 14 цього Закону. Ними покладено на фінансові установи певні обов’язки, зокрема, з метою вивчення їх клієнтів. От ст. 14 вимагає від суб’єктів первинного моніторингу (фінустанов) у разі переказу коштів розміром до 30000 грн попередньої верифікації (тобто перевірки даних) і платника, і одержувача, а також отримання інформації про номери їх рахунків, електронних гаманців, електронних платіжних засобів.

Там також передбачена низка наслідків, у тому числі й відмова від переказу в разі неодержання/відсутності такої інформації.

Це і викликало у читачів побоювання, що фінустанови з 28 квітня почнуть перешкоджати взагалі будь-яким переказам коштів.

Але, по-перше, зауважимо, це стосується тільки випадків, коли у фінустанови виникне підозра, що операція пов’язана з відмиванням грошей, іншими злочинними діями, а також у разі обміну електронних грошей на безготівкові для їх переказу, а якщо переказ за межі України — то й при отриманні готівки для безготівкового переказу (див. ч. 3 та 4 ст. 14).

А по-друге, зазначимо, що у ч. 18 ст. 14 Закону № 361 передбачено низку винятків щодо цих правил. Вони не поширюються, зокрема, на:

— переказ коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тис. грн;

— оплату житлово-комунальних послуг, сплату податків, зборів, інших обов’язкових платежів, штрафів, пені (незалежно від суми!);

зняття коштів з власного рахунку;

— переказ коштів для оплати товарів чи послуг платіжними картками або електронними грошима;

— переказ коштів між платником і отримувачем платежу, що проводиться через посередника, який діє від імені платника або отримувача;

— оплату виключно товарів, робіт, послуг, кредиту в сумі до 30 тис. грн (за умови, що фінустанова може визначити особу платника, який уклав договір з отримувачем).

У зв’язку з цим НБУ завалили запитаннями. І регулятор, щоб заспокоїти громадськість, вже надав роз’яснення щодо уведення в дію Закону № 361. Зокрема, про те, як здійснювати платежі з 28 квітня**.

** bank.gov.ua/news/all/yak-pravilno-zdiysnyuvati-plateji-z-28-kvitnya--aktualni-zapitannya-ta-vidpovidi

Так, перевірка буде вибіркова, бо у фінустанов зазвичай є всі дані клієнтів, які здійснюють грошові перекази. Крім того, це не стосується переказів грошей з картки на картку (банк має інформацію про власників карток). Йдеться переважно про перекази без відкриття рахунку — наприклад, переказ/поповнення рахунку через термінал. Тобто якщо ви будете перераховувати через термінал 5 тис. грн і більше, то потрібна ваша верифікація. Але це не стосується згаданих винятків (оплати комуналки, кредиту, товарів тощо). Окрім того, є ще багато технічних складнощів, щоб реалізувати всі ці нововведення на практиці. Через це НБУ, зокрема, згадує про перехідний період до кінця року... А на місцях поки застосовують нововведення по-різному та іноді вимагають ідентифікації навіть при платежу карткою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі