Теми статей
Обрати теми

Штрафна амністія податкових накладних

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДПСУ від 12.05.2020 р. № 1958/6/99-00-04-01-03-06/ІПК

Висновок документа

До платників ПДВ не застосовуються штрафні санкції за порушення порядку реєстрації ПН/РК, здійснені ними в період з 1 березня по 31 травня 2020 року, граничний термін реєстрації яких припадає на цей період

Нарешті платники податків дочекалися більш-менш зрозумілого офіційного роз’яснення податківців з питання амністії несвоєчасної реєстрації ПН/РК через уведення карантину.

Нагадаємо: відправною точкою тут є визначення дати здійснення порушення. У п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ законодавець спробував однією фразою обійняти неосяжне. В результаті специфіка ПН/РК виявилася розмитою.

Серед фахівців висувалися дві точки зору: одні вважали, що моментом здійснення порушення є несвоєчасна реєстрація ПН, інші вважали, що цим моментом є порушення граничних термінів реєстрації.

Податківці були украй суперечливі. З п. 1 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7 і БЗ 101.28 можна було зрозуміти, що вони дотримуються першої концепції. Це могло відкрити шлях до нехитрої комбінації: реєструйте в карантинний період усі прострочені ПН/РК, і штрафів не буде! Можливо, тому трохи пізніше з’явилося роз’яснення*, з якого виходила друга концепція. У ньому прив’язка йде не до дати несвоєчасної реєстрації, а до дати виписування і граничної дати реєстрації.

* facebook.com/TaxUkraine/photos/a.140629707311599/230940061613896/?type=3&theater

Щоправда, самі дати ПН/РК вибрані не дуже вдало — замість періоду з 16 лютого по 15 травня мав бути період з 1 лютого по 30 квітня**. Адже порушення відбувається не в останній день реєстрації, а наступного дня. Крім того, не була врахована специфіка зменшуючих РК на платника ПДВ, адже їх граничний термін реєстрації не залежить від дати складання.

** Цю проблему ми детально описували не раз (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 29, с. 5, № 37, с. 12).

І ось тепер перед нами лист, що фактично повторює логіку цього фейсбучного роз’яснення. Щоправда, податківці не стали прив’язуватися до дати ПН/РК (і правильно зробили, щоб не гребти під одну гребінку ще і зменшуючі РК), а наріжним каменем поставили граничний термін реєстрації цих документів. Якщо він припадає на період з 1 березня по 31 травня, то несвоєчасна реєстрація (чи нереєстрація) не штрафується. Мало того, роз’яснення не обмежується тільки порушенням терміну реєстрації. Йдеться також про помилки в заповненні обов’язкових реквізитів ПН, за які може бути накладений штраф згідно з п. 1201.3 ПКУ.

У результаті доходимо висновку: податківці не штрафуватимуть ті ПН/РК, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 1 березня по 31 травня. Причому, на наш погляд, не має значення, коли ця ПН буде зареєстрована і чи буде зареєстрована взагалі.

Інша справа, що 31 травня трансформується на іншу, пізнішу дату, адже закон, прийнятий на базі законопроєкту № 3329-д (див. на с. 2), трохи поміняв, зокрема, п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Закінченням періоду, що амністується, буде останній день місяця (включно), в якому завершується карантин. Тобто тут усе залежить від рішення КМУ (п. 1 постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Поки що карантин продовжений до 22 червня. Тому дата закінчення штрафної амністії відсувається як мінімум до кінця червня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі