Теми статей
Обрати теми

Єдиний рахунок для сплати податків: зовсім скоро

Амброзяк Наталя, юрист
Ех, як би було добре скинути усі податки на один рахунок, і нехай контролюючі органи самі розбираються… Жодної тобі плутанини. Мабуть, саме такою логікою керувалися законодавці, генеруючи ідею про єдиний рахунок для сплати податків. Але чи спростить це життя платнику? Система поки не працює, але деякі висновки можна зробити вже зараз.

Історія з єдиним рахунком (ЄР) почалася ще рік тому з ухваленням Закону України від 04.10.2019 р. № 190-IX*. Нормативна база відтоді поповнилася Порядком функціонування ЄР.., затвердженим постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 321 (далі — Порядок № 321).

* Див. подробиці в «Податки & бухоблік», 2019, № 92, с. 26.

ЄР має запрацювати з 01.01.2021 р., і його використання — справа добровільна

Тому поспішати не треба, але замислитися щодо участі в цій авантюрі ☺ вже варто. Початок 2021 року близько.

Техпроцес

Що таке ЄР? ЄР — це рахунок, відкритий Казначейством для фіскалів, на який можна перекидати певні податки і збори.

Що можна перераховувати? Практично усі податки, збори та інші обов’язкові платежі (ПДФО, ВЗ, ЄСВ, ЄП і так далі). Не можна буде туди закидати тільки ПДВ, пальний і спиртовий акцизи, а також частину чистого прибутку (доходу) держ- і комунпідприємств.

Як почати користуватися ЄР? Треба повідомити про своє бажання податківцям через Електронний кабінет. Ця функція повинна з’явитися там після 01.01.2021 р.

Зверніть увагу: вибрати використання ЄР можна тільки 1 раз на календарний рік. Перераховувати платежі на ЄР можна буде вже на наступний робочий день після того, як податківці прийняли ваше повідомлення (п. 351.2 ПКУ в редакції від 01.01.2021 р.). І саме в такі строки вони повинні включити платника в реєстр тих, хто сплачує податки/збори через ЄР (п. 7 Порядку № 321).

При цьому платникові замість карток під кожен податок/збір фіскали відкриють одну картку, де відображатиметься рух коштів на ЄР.

А якщо не сподобалося? Тоді можете відмовитися. Але перераховувати податки, як раніше, вийде тільки з 1 січня року, наступного за тим, в якому ви направили податківцям повідомлення про відмову. Тобто доведеться потерпіти до кінця року. Наприклад, ви 01.02.2021 р. направили повідомлення про відмову. Отже, сплачувати податки не на ЄР, а на різні рахунки, можна тільки з 01.01.2022 р.

Важливо! Якщо ви вирішили використовувати ЄР, то перераховувати податки і збори на різні рахунки (тобто по-старому) не можна. Це триватиме до тих пір, поки не спрацює ваша відмова від ЄР. Кошти, перераховані на окремі казначейські рахунки, вважатимуться помилково сплаченими.

Як працюватиме ЄР? Алгоритм такий:

1) ви перераховуєте гроші на ЄР. З моменту отримання банком платіжки для зарахування коштів на цей рахунок вважатиметься, що свій обов’язок зі сплати податків/зборів ви виконали (п. 35.2 ПКУ в редакції від 01.01.2021 р., п. 22.4 ст. 22 Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-III);

2) податківці отримують підтвердження від Казначейства про рух коштів на ЄР (п. 12 Порядку № 321);

3) фіскали розподіляють кошти за окремими податками/зборами. Для цього щодня (окрім вихідних і святкових днів) вони направлятимуть Казначейству спеціальний реєстр у розрізі кожного платника. На підставі цього реєстру Казначейство перераховуватиме гроші до відповідного бюджету.

При складанні реєстру податківці орієнтуватимуться на:

— інформацію з банківських платіжок;

— декларації (розрахунки), за якими настав строк сплати податкових зобов’язань з урахуванням уточнюючних декларацій (розрахунків);

— звіти з ЄСВ, за якими настав строк сплати зобов’язань;

— іншу податкову інформацію згідно з ПКУ.

Декларація (розрахунок, Звіт з ЄСВ) стане каталізатором списання коштів з ЄР, тільки якщо обов’язок перерахувати платіж виникає після подання платником декларації (п. 351.5 ПКУ в редакції від 01.01.2021 р.). Тобто, наприклад, авансові платежі єдиноподатників груп 1 і 2 повинні, певно, перераховуватися до бюджету з ЄР з урахуванням інформації з платіжки. Чекати декларацію не будуть.

Розподіл коштів з ЄР відбуватиметься в такому порядку (п. 351.6 ПКУ): (1) суми недоїмки з ЄСВ; (2) податковий борг; (3) зобов’язання за податковими повідомленнями-рішеннями (на підставі інформації з розрахункового документа); (4) зобов’язання за податками і ЄСВ (на підставі інформації з розрахункового документа); (5) зобов’язання за деклараціями (розрахунками) з урахуванням строків їх сплати; (6) зобов’язання за місцевими податками; (7) інші підконтрольні податківцям платежі (на підставі інформації з розрахункового документа). Особливо цю черговість треба врахувати у випадках, коли грошей на ЄР бракує для погашення усіх зобов’язань.

Як заповнити платіжку для ЄР? Поки особливі правила не встановлені. Але фіскали вже розробили відповідний проєкт наказу Мінфіну, яким унесуть зміни в діючий наказ Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666*. Виходячи з проєкту платежі можна буде згрупувати в одній платіжці або розкидати по різних.

* tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2020-rik/74874.html

А якщо помилка? Може бути три види помилок:

— з інформації про рух коштів на ЄР, переданої Казначейством, податківці не можуть ідентифікувати платника. У такому разі фіскали повертають гроші на банківський рахунок платника, з якого ці гроші надійшли (п. 14 Порядку № 321);

— помилки в розрахунковому документі, через які податківці не розуміють, куди треба розподілити платіж (п. 15 Порядку № 321). Фіскали мають надіслати повідомлення про це через Електронний кабінет. Не пізніше наступного робочого дня після його отримання вам треба визначити, куди відправити цей платіж. Якщо цього не зробити, то сума потрапить під розподіл у черговості з п. 351.6 ПКУ (див. вище);

— надміру/помилково перераховані суми податків/зборів. Їх можна повернути собі на банківський рахунок (згідно зі ст. 43 ПКУ або Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6) чи перенаправити через Електронний кабінет (пп. 19 — 23 Порядку № 321).

Чи можуть арештувати гроші на ЄР?

Гроші, що знаходяться на ЄР, арешту не підлягають (п. 7 ч. 3 ст. 18 «виконавчого» Закону від 02.06.2016 р. № 1404-VIII). Передбачаючи ваші думки про схему «перерахували на ЄР — перечекали арешти — повернули на поточний рахунок»… Врахуйте, з ЄР кошти перераховуються на рахунок платника у банку, тільки як:

— помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань і пені (у порядку ст. 43 ПКУ);

— помилково сплачені суми ЄСВ.

А однією з умов повернення надміру або помилково перерахованих зобов’язань/пені є відсутність податкового боргу (п. 43.2 ПКУ).

Система ніби проста, але на практиці можуть виникнути складнощі. А оскільки користуватися ЄР не обов’язково, то радимо вам поки не поспішати з переходом. Варто подивитися, як система реально працюватиме, а потім вже прийняти усвідомлене рішення про перехід на ЄР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі