Теми статей
Обрати теми

Платникам ЄП: передноворічні поради

Павленко Олексій, податковий експерт
Не за горами вже кінець цього року, тому тим платникам (і юр-, і фізособам), які працюють на єдиному податку (ЄП), треба уважно слідкувати за обсягом свого річного доходу, якщо є бажання і в наступному, 2021-му, залишитись і платником ЄП, і — у потрібній групі. Тому цей матеріал присвячуємо проблемі неперевищення граничного розміру річного доходу.

Загальне

Спочатку нагадаємо, що з 2 квітня цього року шляхом внесення змін до п. 291.4 ПКУ Законом № 540* було збільшено обсяги граничних річних доходів для гр. 1 — 3 ЄП:

* Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX.

група 1 — з 300 тис. до 1 млн грн;

група 2 — з 1,5 до 5 млн грн;

група 3 — з 5 до 7 млн грн.

Але ж незважаючи на це, для низки платників ЄП все так само залишається актуальною проблема щодо балансування на граничній ЄП-дохідній межі. Особливо для гр. 3, якій планку підвищено не настільки й круто.

Всім уже, мабуть, відомо, що податківці врешті-решт надали нормальне роз’яснення:

за підсумками 2020 року платники відповідних груп ЄП повинні орієнтуватись саме на ці, збільшені Законом № 540, розміри граничних доходів (БЗ 107.02.01)

Окрім того, тим ФОП-єдинникам, хто перейшов на ЄП у середині року, податківці ліберально дозволили не враховувати в річний обсяг доходи, отримані на загальній системі! (БЗ 107.01.03, наш коментар читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 28).

Отже, перевищення доходами конкретного єдинника саме цих нових сум призводитиме до передбачених ПКУ негативних наслідків у вигляді «зльоту» з ЄП на загальну систему, або зміни гр. 1 чи 2 на вищу та оподаткування суми перевищення за підвищеними ставками ЄП: у ФОП (будь-якої групи ЄП) — 15 %, у юросіб (гр. 3) — у подвійному розмірі (6 % або 10 %).

Отже, щоб не було надто пізно, зараз саме час зайнятись арифметикою. Тобто якщо ви наростаючим підсумком вже потроху наближаєтесь до граничної суми річного доходу і за той час, що залишився до кінця року, маєте шанси цю суму перевищити, ретельно порахуйте: скільки гривень вам точно залишилось до межі. Порахували? Гадаємо, поріг своєї групи ЄП ви ще не перевищили. А от щоб цього не трапилось до кінця цього безжалісного високосного року, можете скористатись якоюсь із перелічених нижче порад.

Але спочатку декілька нагадувань/зауважень щодо обчислення ЄП-доходів.

Дохідні нюанси

Як, сподіваємось, відомо усім єдинникам гр. 1 — 3: моментом одержання «традиційного» доходу згідно з п. 292.6 ПКУ є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Окрім того, пам’ятайте, що до доходу єдинників гр. 1 — 3 також уключається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). До того ж податківці вважають, що така вартість визначається з урахуванням звичайних цін (БЗ 107.01.03 та 108.01.02)! У цьому випадку датою одержання доходу згідно з п. 292.3 ПКУ буквально є дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), але, вважаємо, це може бути й дата іншого документа, оформленого на таку передачу (накладної тощо).

Ще один момент стосовно безоплатно отриманого. Оскільки п. 292.3 ПКУ до безоплатно отриманих товарів/робіт/послуг буквально відносить тільки ті, що отримані згідно з письмовими договорами, то податківці якось дивно роз’яснили (див. БЗ 107.01.03): якщо ФОП-єдинник отримає безоплатно товари/роботи/послуги за усною домовленістю сторін, то він їх вартість уключає не до ЄП-доходу, а до загального річного оподатковуваного ПДФО доходу фізособи (з поданням річної декларації)**. Майте цей момент на увазі — можливо, в якійсь «дохідно-критичній» ситуації ФОП варто буде «спалити» письмову угоду на безоплатно отримане і пожертвувати ПДФО, щоб не перебільшити граничний річний ЄП-дохід.

** Дуже цікаво було б почитати їх відповідь на таке запитання, коли б безоплатне за усною домовленістю отримувала юридична особа групи 3 ЄП

Детальніше про безоплатно отримане єдинниками читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 71, с. 13.

На додаток нагадаємо, що в єдинників гр. 3, які є платниками ПДВ, причому як у юросіб, так і у ФОП (!), до суми доходу за звітний період також уключається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Фіскали незаконно вимагають відображати такий ЄП-дохід і від юросіб-єдиноподатників — неплатників ПДВ (лист ДПСУ від 22.02.2019 р. № 676/6/99-99-12-02-03-15/ІПК) а от щодо ФОП — неплатників ПДВ фіскали вважають такі суми доходами звичайної фізособи (які оподатковуються ПДФО) і вимагають включати їх до річної ПДФО-декларації.

Пам’ятайте про ці «нетрадиційні» види доходів, щоб потім не став несподіванкою той факт, що отримані безоплатно в 4 кварталі (чи раніше) цього року товари (роботи, послуги) або кредиторська заборгованість, за якою в цьому році сплив строк позовної давності, переповнили «чашу» вашого граничного доходу-2020…

Тепер — про кілька нехитрих способів для неперетинання дохідної межі.

Зупинення діяльності

Найпримітивніший варіант: якщо дійшли до критичної цифри обсягу річного доходу — призупинити діяльність (реалізацію) до наступного року, з початку якого запрацює новий дохідний «лічильник». При цьому чітко слідкуйте, щоб ніякі випадкові гроші (або безоплатні товари/роботи/послуги) до вас не зайшли. А якщо таке раптом станеться, то одразу ж їх повертайте як «помилкові надходження» (див. нижче).

Перенесення оплати/доходу на наступний рік

Домовляєтесь зі своїми покупцями, що зараз ви їм віддасте усе, що їм від вас потрібно,

а гроші за одержане нехай вони вам сплатять уже в наступному році, тобто після обнулення «лічильника» доходу-2020

Або — щоб покупці погнали гроші на рахунок вашого дружнього посередника, який, як виявилось, тут «діяв від вашого імені» — див. нижче.

Якщо ж вам потрібно отримати безоплатно товари/роботи/послуги, а ЄП-дохід вже на межі, — домовляйтесь, щоб акт на їх передачу був оформлений датою наступного року. Гадаємо, за необхідності (і можливості) таку дату вам вдасться зсунути у 2021-й…

Посередник — сам єдинник

Цей варіант здебільшого прийнятний для ситуації, коли з якогось переляку чи через необачність ви в цьому році перевищите суму граничного річного доходу. Тоді, якщо вам буде важко ці одержані «зайві» гроші «обробити» як помилково зараховані (див. нижче), можна спробувати скористатись специфічним обчисленням доходу єдинників від посередницьких операцій і завдяки цьому зменшити суму одержаного доходу.

Нагадаємо, що згідно з п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Тобто

«підстеливши під» свій основний договір, згідно з яким єдиннику надійшли зайві суми грошей, договір посередницький, можна уникнути перевищення граничної суми доходу,

навіть якщо усі отримані єдинником гроші до наступного року (або взагалі) так і не будуть ним перераховані «принципалу» («комітенту», «довірителю»), перевізнику тощо.

Звичайно, можна не чекати перевищення, а заздалегідь переналагодити таким чином схему своєї роботи.

Щоб вам було наочніше, пояснимо цей варіант на прикладі.

Скажімо, єдиннику наприкінці року залишилось до граничного розміру річного доходу 50 тис. грн. І ось на рахунок йому надходить попередня оплата (чи просто оплата) за товари на суму 100 тис. грн. Щоб уникнути перевищення доходу, єдинник «перепрацьовує» з постачальником цього товару договір купівлі-продажу на договір комісії товару, за який надійшли «зайві» гроші. Краще саме договір комісії, оскільки за цим видом договору посередник (комісіонер) в угодах із третіми особами при виконанні доручення комітента виступатиме від свого імені. І все у документах виглядатиме файно…

Звісно, і розрахунок із цим постачальником буде вже, як із комітентом. При цьому не дуже-то матиме значення той факт, що, наприклад, комісіонер (єдинник) передчасно — ще до продажу товарів — розрахувався з комітентом своїми грошима. Розмір комісійної винагороди, звісно, буде не більше 50 тис. грн, а може й зовсім мізерним — тут все залежатиме від побажань комітента.

Якщо вже неможливо земітувати комісію з продавцем, то договір комісії можна укласти на продаж цього (такого самого) товару з іншим (дружнім до єдинника) госпсуб’єктом. Звісно, гроші надійшли єдиннику саме за товари цього «комітента» (заради такого можна й зайвий залишок таких товарів якийсь час мати, а потім потихеньку від нього здихатись — різноманітних способів багато). Трохи гірше може виглядати емітування комісії, якщо «зайві» гроші надійшли за роботи/послуги, але й тут, гадаємо, шанси викрутитись є…

Але якщо ви обидва чи хтось один із вас є платником ПДВ, то пам’ятайте про специфіку оподаткування цим податком посередницьких операцій (див., зокрема, п. 189.4 ПКУ), як звичайних торговельних (це актуально й для наступного способу).

Посередник сторонній

При наближенні до граничного порога

гроші замість єдинника починає отримувати посередник, через якого (за документами) реалізуються товари/роботи/послуги єдинника

Тут теж бажано, щоб він діяв від свого імені, на кшталт комісіонера чи експедитора (якщо мова йде про перевезення єдинником вантажів)***. Але можливі й варіанти (як правило, коли документи вже були оформлені від вашого імені), коли посередник (агент, повірений) «діятиме» від вашого імені…

*** Як «встромляють» у схему роботи експедитора, щоб єдинник-перевізник не перевищив свій граничний ЄП-дохід, читайте в «Податки & бухоблік», 2017, № 96, с. 40.

А після Нового року цей посередник розрахується з вами повністю (чи частково-остаточно — якщо частину грошей вам дозволить наростаючий обсяг доходу-2020 прийняти «на себе» ще в цьому році)… При цьому винагороду йому можна визначити розумно невеличку. Або можна зробити навпаки — визначити йому достатньо велику винагороду, щоб залишок суми, яку ви одержите в цьому році, зміг вписатись у граничний обсяг вашого доходу.

Зараховані суми виявилися помилковими

Мабуть, не такий документально важкий варіант — імітація надходження помилкових грошей, але на це потрібна згода їх платника — контрагента єдинника. Гадаємо, великих зусиль, щоб домовитись із ним, єдиннику в більшості випадків докладати не знадобиться.

Але пам’ятайте, що

гроші платнику-«шкіднику», якщо ви — юрособа-єдинник, краще встигнути повернути протягом 3 робочих днів від дати їх надходження. Якщо ж ви — ФОП-єдинник, то — у періоді їх надходження

Див. БЗ 108.01.02 та БЗ 107.01.03 відповідно.

Інакше фіскали запхнуть їх вам до доходу і спробують виперти вас з ЄП (або в старшу ЄП-групу)!

Помилкові гроші (для фізособи)

Гроші, що надійшли ФОП, «як виявилося», призначалися йому як фізособі, а не як суб’єкту підприємництва. Цей факт повинен бути чітко підтверджений документально. І тут дуже бажано, щоб ці — «помилково» перераховані на підприємницький рахунок (чи одержані готівкою) гроші — були не за те, чим займається ФОП, тобто щоб це були явно непідприємницькі (!) доходи.

Звісно, цей варіант небезпроблемний і, як правило, з податковими наслідками (за винятком хіба що помилкового повернення не на той рахунок «раніше позичених» у ФОП, але як у звичайної фізособи, коштів). Тому — тільки на крайній випадок.

А взагалі, бажаємо вам не перетинати крайньої межі!

Бонус: обережно з послугами у гр. 2

Не зовсім цей бонус «до теми», але він теж стосується «перехідних» ЄП-ситуацій. Тут мову ведемо про ті випадки, коли дуже розумні ФОП гр. 2 прагнуть одразу вбити двох зайців: і обмеження щодо надання послуг юрособам обійти, і зайві доходи перенести на наступний рік, з якого планується перейти з гр. 2 до гр. 3.

Так от! Щиро

не радимо ФОП, які зараз працюють у гр. 2 ЄП, у цьому році виконувати роботи/надавати послуги неплатникам ЄП — юрособам чи ФОП, а гроші за них отримувати в наступному році,

і навіть якщо податківці переведуть вас із наступного року до гр. 3 ЄП!

Такий спосіб вас врятує хіба що від перебільшення річного ЄП-доходу. А щодо першого «зайця» — то податківці все одно вважають такі дії порушенням умов перебування на ЄП і потім суворо за це карають. На жаль, у цьому їх можуть підтримати й судді. Щодо такої ситуації див. постанову Верховного Суду від 01.10.2019 р. № К/9901/15398/19 у справі № 2040/6178/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/84827837).

Тому краще до переходу у гр. 3 такого не робити, і навіть перебуваючи у гр. 2 ЄП, не укладати такі договори, бо, як бачите, неприємності цілком можливі… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі