Теми статей
Обрати теми

Варіанти без РРО для ФОП

Підкажіть, будь ласка, які можуть бути варіанти роботи підприємця без РРО? (м. Полтава)

Дійсно, з початку 2021 року під РРО-прес може потрапити значна частина ФОПів (аналіз законопроєктів див. «Туманне майбутнє ФОП»). Давайте разом згадаємо можливі варіанти роботи без РРО/ПРРО.

Передусім зауважимо: сфера впливу РРО поширюється виключно на розрахункові операції — операції з приймання готівкових коштів або безготівкових із застосуванням платіжних карток (платіжних чеків, жетонів та інших замінників готівки) від покупців у місці реалізації товарів (послуг). Також під вплив РРО потрапляють операції повернення готівкових коштів або на картку покупцеві за повернений товар (ст. 2 і 3 Закону про РРО). Тому якщо немає розрахункової операції — немає й РРО. Коли ж немає розрахункової операції?

1. Найперший і «залізний» варіант роботи без РРО — здійснювати розрахунки виключно за «класичним» безготівковим розрахунком. Так, РРО не потрібен, якщо:

— відбувається перерахування коштів з рахунку на рахунок (через установу банку);

— гроші надходять вам через термінали самообслуговування ПТКС (банківський або небанківський) або касу банку. Причому щодо небанківських ПТКС податківці вимагають, щоб він був фіскалізований. Утім, в останніх листах вони взагалі про них не згадують (лист ДПСУ від 19.10.2020 р. № 4309/ІПК/99-00-07-05-01-06);

— стороння служба доставки, пошта або експедитор отримає кошти в покупця і перерахує їх зі свого поточного рахунку — на ваш рахунок. Або внесе через касу банку або термінал самообслуговування. Щоправда, податківці вимагають від продавця застосовувати РРО на етапі відвантаження товару. Про абсурдність таких вимог див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 84, с. 27.

Неприємний момент щодо інтернет-розрахунків. Як ви пам’ятаєте, податківців абсолютно всі такі розрахунки (LiqPay, Portmone та Приват24, Ощад24 тощо) вважають розрахунковими операціями і вимагають проводити через РРО (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 14). Щоправда, здебільшого в банківських виписках неможливо відрізнити такі розрахунки від «чистої» безготівки, якщо, звичайно, сам покупець не зазначить про це безпосередньо в призначенні платежу.

Річ у тому, що банк зазвичай використовує транзитні рахунки для зарахування грошей (див. постанову НБУ № 89 від 11.09.2017 р.). Тому щоб зрозуміти, звідки надійшли вам гроші, — потрібно розбиратися в банківських кодуваннях. У таблиці нижче розшифруємо основні з них.

У номері рахунку є комбінація цифр:

Платіж надійшов:

РРО не потрібен

…2600…

З поточного рахунку покупця (суб'єкта господарювання: ЮО або ФОП)*

* Оскільки рахунки 2605 (карткові рахунки ФОП або ЮО) вже скасовано, абсолютно всі рахунки суб’єктів господарювання (і поточні, і карткові) йдуть під номером 2600. Отже, не можна визначити, з якого рахунку (карткового чи поточного) зроблена оплата.

…2620…

З рахунку звичайної фізособи*

* Аналогічно вищесказаному, оскільки карткові рахунки 2625 скасовано, під цим номером ідуть і карткові, і поточні рахунки фізосіб. Знову-таки довести, що гроші надійшли саме з картки фізособи, не вийде.

…2902…

Від покупця через касу банку на рахунок продавця

…2920…

З банкоматів (ПТКС), які належать банку

…2909…

З рахунку ЮО, ФОП або фізособи. Іноді цей транзитний рахунок використовують для зарахування грошей з рахунку покупця на рахунок продавця (або для зарахування грошей, отриманих через касу банку)

РРО потрібен

…2924…

З карткових рахунків ЮО, ФОП і фізосіб.

Оплата за допомогою інтернет-еквайрингу (коли покупець натискає кнопку «Оплатити» на вашому сайті). Також його можуть використовувати при пересиланні покупцем грошей зі своєї картки на картку продавця через інтернет-банкінг (Приват24, Ощад24 тощо) або зайшовши на сайт фінпосередників (LiqPay, Portmone тощо)

…2654…

З банкоматів (ПТКС), які належать не банку, а фінустанові*

* Це позиція фіскалів, ми із цим не згодні.

2. Відсутнє місце проведення розрахунків. Нагадаємо, згідно зі ст. 2 Закону про РРО місце проведення розрахунків — це місце розрахунків з покупцем або місце передачі попередньо оплачених товарів. При цьому якщо таке місце визначити неможливо, то розрахункової операції немає.

Так, при онлайн-торгівлі розрахунки проводять в Інтернеті, тому місце розрахунків — це місце передачі товару. У випадку, коли товар — нематеріальний (електронні книги, фільми, ігри тощо) або ФОП надає послуги без особистої взаємодії з клієнтом (наприклад, консультує), фізично не передаються ні гроші, ні товар/послуга, то РРО застосовувати не потрібно. До таких операцій можуть належати також: послуги з проживання, послуги оренди місць відпочинку, конференц-залу, складів без фізичного контакту орендаря й орендодавця, посередницькі послуги у сфері страхування та послуги з обробки даних і розміщення інформації на вебвузлах і навіть послуги з охорони. Згодні із цим і податківці. У найближчому номері журналу ми детально цю тему висвітлимо.

3. А ось у випадку, коли розрахункова операція має місце, «рятувальним колом», що позбавляє від РРО-повинності, може слугувати ст. 9 Закону про РРО. Причому КОРО з РК у такому разі вам вести не потрібно. Так, без РРО здійснюються розрахунки з продажу квитків на автотранспорті з видачею талонів, держлотерей, квитків на відвідування культурно-спортивних і розважальних закладів, продажу в кіосках газет, журналів тощо, продажу води, молока, квасу, олії, живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок або бідонів.

Якщо звільнення від РРО в ст. 9 Закону про РРО для ФОП не знайшлося, то звертаємось до ст. 10 Закону про РРО. Вона посилає до Порядку № 1336. І якщо ви займаєтеся видами діяльності, які зазначені в цьому Порядку, і обсяг доходу вписується в наведені там ліміти, отже, замість РРО можна вести КОРО з РК.

Але зауважте: дія Порядку № 1336 не стосується тих, хто займається роздрібною торгівлею підакцизними товарами. А також ФОП на ЄП, які поки не можуть скористатися цим Порядком. Річ у тому, що в п. 2 Порядку № 1336 сказано: усі ФОП-ЄП, дохід яких перевищив 1 млн грн, зобов’язані використовувати РРО*. А до цієї граничної межі їх і так захищає РРО-імунітет. Тож поки норми Порядку № 1336 для ФОП-ЄП марні. Але вже скоро вони можуть запрацювати.

* Про граничний обсяг у 1 млн грн для цілей РРО-імунітету див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 84, с. 20.

Наталя Альошкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі