Теми статей
Обрати теми

Забезпечувальний платіж при оренді

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Продовжуємо розмову про гарантійний платіж при оренді (початок див. на с. 15). Обговоримо наслідки отримання орендодавцем забезпечувального гарантійного платежу — того платежу, який є завдатком і підлягає поверненню орендареві після закінчення дії договору оренди.

Забезпечувальний платіж В орендодавця

ПДВ. Якщо платіж за останній місяць ніколи не зараховується в рахунок сплати орендної плати і підлягає поверненню після закінчення договору (тобто носить суто забезпечувальний характер), то за ним податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ не виникає. Адже операції з отримання орендодавцем від орендаря гарантійних платежів, що забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди, не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні п. 185.1 ПКУ (див. листи ДПСУ від 14.05.2020 р. № 2020/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і від 27.11.2019 р. № 1575/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Тому якщо за умовами договору оренди гарантійний платіж виконує виключно функцію засобу забезпечення зобов’язань і підлягає поверненню орендареві у кінці строку оренди, такий

забезпечувальний платіж не збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця

Тобто коли гроші не зараховуються в рахунок сплати орендної плати, а повертаються орендареві після виконання зобов’язань, ПЗ з ПДВ у орендодавця у момент отримання гарантійного платежу не виникають. Не виникають вони й у тому випадку, якщо договір оренди розривається достроково або гарантійний платіж трансформується в штрафну санкцію.

Зовсім інша річ, якщо в процесі виконання договору оренди змінюється напрям використання забезпечувального платежу. І гарантійний платіж, який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань за договором, йде в рахунок платежів за оренду. Датою такої зміни напряму використання гарантійного платежу (підписання додаткової угоди) орендодавець зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ на отриману суму (безумовно, за умови, що це перша подія): Дт 643 — Кт 641/ПДВ.

Бухоблік. Якщо за умовами договору гарантійний платіж підлягає поверненню орендареві, його отримання відображають проводкою: Дт 301, 311 — Кт 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Отриману гарантію показують на позабалансовому рахунку 06.

Для обліку довгострокових зобов’язань орендодавець може задіяти рахунок 55 «Інші довгострокові зобов’язання». Хоча можуть бути й інші варіанти. А грошову (монетарну) довгострокову кредиторську заборгованість оцінюють за їх теперішньою (дисконтованою) вартістю (п. 9 НП(С)БО 11 «Зобов’язання»). Детальніше про дисконтування див. «Податки & бухоблік», 2020, № 23, с. 11, № 62, с. 23.

При поверненні гарантійного платежу після закінчення строку договору оренди орендодавець робить запис: Дт 685 — Кт 301, 311.

Якщо оренда припиняється достроково і гарантійний платіж залишається у орендодавця як штрафна санкція, тоді його визнають іншим операційним доходом: Дт 685 — Кт 715.

І, звичайно ж, отримані гарантії списують із позабалансового обліку (Кт 06).

Податок на прибуток. Для прибуткових цілей орієнтир — бухгалтерський облік. Жодних різниць ПКУ не встановлює.

Забезпечувальний платіж в орендаря

ПДВ. Коли гарантійний платіж носить виключно забезпечувальний статус (тобто гроші не зараховуються в рахунок сплати орендної плати, а повертаються орендареві після закінчення строку оренди), такі виплати не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тобто в орендаря не виникає право на податковий кредит (ПК).

Не буде в орендаря ПК й у тому випадку, коли гарантійний платіж набуде статусу штрафної санкції. Адже на суму штрафу ПДВ не нараховують. Відповідно ПН орендодавець не складає та в ЄРПН не реєструє.

Бухоблік. Якщо гарантійний платіж повертається назад орендареві, його перерахування орендодавцеві показують проводкою: Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 301, 311.

Довгострокову дебіторку за перерахованим забезпечувальним платежем орендар обліковує на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість». За нормами п. 12 НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» у балансі її відображають за теперішньою вартістю.

Повернення після закінчення строку оренди раніше виданих коштів орендар відображає записом: Дт 301, 311 — Кт 377.

Якщо оренда припиняється достроково з вини орендаря, тоді гарантійний платіж отримує статус штрафної санкції.

Орендар включає його до складу інших операційних витрат: Дт 948 — Кт 377.

Податок на п рибуток. У прибутковому обліку гарантійні платежі відображають за правилами бухобліку. Коригування фінрезультату ПКУ не передбачає. Але коли гарантійний платіж перетворюється на штрафну санкцію, орендатор-високодохідник/малодохідник-доброволець повинен збільшити фінрезультат на суму витрат у вигляді штрафу (п.п. 140.5.11 ПКУ). Цю різницю він застосовує, якщо орендодавець є неплатником податку на прибуток (крім осіб платників ПДФО) або нульовиком.

Приклад. Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) передало в оренду офісне приміщення строком на рік. Щомісячна сума орендних платежів становить 36 тис. грн (у тому числі ПДВ — 6 тис. грн). Договором оренди передбачена сплата гарантійного платежу в сумі 36 тис. грн, який підлягає поверненню після закінчення дії договору оренди. При достроковому розірванні договору з вини орендаря 50 % суми гарантійного платежу залишається в орендодавця як штрафна санкція, залишок повертається орендареві. Оренда припинена достроково.

Забезпечувальний гарантійний платіж при оренді

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Облік у орендодавця

1

Отримано гарантійний платіж від орендаря

311

685

36000

2

Нараховано штрафні санкції за невиконання договірних зобов’язань

685

715

18000

3

Повернено орендареві залишок гарантійного платежу

685

311

18000

Облік у орендаря

1

Перераховано гарантійний платіж орендодавцеві

377

311

36000

2

Нараховано штрафні санкції за невиконання договірних зобов’язань

948

377

18000

3

Отримано від орендодавця невикористаний залишок гарантійного платежу

311

377

18000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі