Теми статей
Обрати теми

Стара ПН від колишнього ПДВшника: в якому періоді відображати ПК?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Покупець не включив вхідну податкову накладну (ПН) до ПДВ-декларації того місяця, в якому вона була складена постачальником. А коли включив її до складу податкового кредиту (ПК) поточного періоду, то друга квитанція про прийняття ПДВ-декларації надійшла з попередженням, що постачальник уже не платник ПДВ. Що робити? Можна ігнорувати попередження й залишити ПН у складі ПК поточного періоду? Чи краще подати уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації відповідного періоду?

Платникові ПДВ нічого не заважає подати уточнюючий розрахунок і включити ПН від колишнього ПДВшника до складу ПК відповідного періоду. Водночас набагато простіше не морочитися з уточненкою, а включити таку ПН до ПДВ-декларації будь-якого подальшого періоду в межах строку, встановленого абзацом четвертим п. 198.6 ПКУ. Адже жодних законодавчих перешкод для цього немає. А тепер детальніше.

Загальні правила формування ПК установлені ст. 198 ПКУ. Зокрема, до складу ПК включають суми податку, сплачені/нараховані при придбанні/виготовленні товарів і послуг за умови, що такі суми податку підтверджені ПН, зареєстрованою в ЄРПН (пп. 198.1 і 198.6 ПКУ). Тобто якщо вхідна ПН зареєстрована в ЄРПН (що може зробити виключно платник ПДВ (101.16 БЗ)), складена на підставі первинних документів і вписується у вимоги п. 201.11 ПКУ, то ваше право на ПК беззаперечне. Тепер про період, в якому це право може спрацювати.

Перший звітний період, в якому ПН може бути включена до складу ПК, залежить від своєчасності її реєстрації в ЄРПН. Якщо ПН зареєстрована своєчасно, то вона може бути врахована у складі ПК уже в періоді, в якому складена. Якщо несвоєчасно — у періоді, в якому зареєстрована в ЄРПН. У будь-якому випадку, якщо ви одразу таким правом не скористалися, воно за вами зберігається протягом 1095 календарних днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ, 101.13 БЗ). Цей строк установлений без будь-якої залежності від зміни ПДВ-статусу постачальника в майбутньому.

Тому відкладену ПН можна включити до ПК будь-якого наступного періоду в межах 1095 днів з дати її складання, незважаючи на поточний ПДВ-статус постачальника, який склав таку ПН.

Щодо інформації з другої квитанції відзначимо, що вона є підтвердженням про прийняття або повідомленням про неприйняття декларації (п. 12 Порядку № 557*). Тому якщо в другій квитанції сказано, що декларація прийнята, то повідомлення про те, що постачальник, який склав ПН, на момент подання декларації не зареєстрований ПДВшником, є лише довідковою інформацією. Тобто ця інформація просто доводиться до відома платника і не є підставою для відмови в прийнятті декларації.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Утім, фіскали вважають, що вони мають право після отримання платником другої квитанції про прийняття декларації направити такому платникові письмове повідомлення про відмову в її прийнятті із зазначенням причин такої відмови (див. 129.03 БЗ). Для цього у них є 5 робочих днів з дати отримання декларації (п. 49.11 ПКУ). Ми з цим не згодні й суди на нашому боці**. Загалом, враховуючи, що між втратою постачальником статусу ПДВшника і правом покупця на ПК з ПН, складеної і зареєстрованої в ЄРПН таким постачальником (у період дії його ПДВ-реєстрації), немає жодного зв’язку, інформацію з другої квитанції можна сміливо проігнорувати. Ця інформація не може бути підставою для невизнання ПДВ-декларації податковою звітністю.

** Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 32, с. 27, 2020, № 66, с. 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі