Теми статей
Обрати теми

ПДВ при експорті реклами через посередника

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство за договором з рекламним агентством займається залученням клієнтів для розміщення реклами на їх сайтах. На виконання цього договору був укладений договір на надання рекламних послуг з нерезидентом, який перерахував оплату підприємству, а підприємство перерахувало їх рекламному агентству (за мінусом своєї винагороди). Чи виникає у підприємства-посередника об’єкт оподаткування ПДВ? В який момент і на чиє ім’я воно повинне скласти податкову накладну (ПН)?

Сума винагороди підприємства-посередника підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ, якщо рекламне агентство є резидентом України. ПН слід скласти на ім’я рекламного агентства датою надходження коштів від нерезидента на поточний рахунок. А ось операція з постачання рекламних послуг нерезиденту ПДВ не оподатковується. Пояснимо детальніше.

Послуги підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ, якщо місце їх постачання знаходиться на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Місцем надання посередницьких послуг від імені і за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцеві послуг, перерахованих у п. 186.3 ПКУ, вважається місце реєстрації одержувача послуг (а у разі відсутності такого місця — місце його постійного або переважного проживання) (п.п. «є» п. 186.3 ПКУ). Рекламні послуги згадані в п.п. «б» п. 186.3 ПКУ, тому місцем постачання послуг посередника при наданні рекламних послуг буде саме місце реєстрації одержувача послуг.

Одержувачем посередницьких послуг (послуг із залучення клієнтів) є рекламне агентство. Таким чином, якщо рекламне агентство — резидент, то місцем постачання послуг із залучення клієнтів буде територія України і сума посередницької винагороди повинна оподатковуватися ПДВ за ставкою 20 %.

Дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) визначають за загальним правилом з п. 187.1 ПКУ. Тобто ПЗ виникнуть на дату першої події: дату надходження коштів або дату оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуг.

Причому датою надходження коштів у вашому випадку слід вважати дату зарахування грошей від нерезидента на поточний рахунок. Адже свою винагороду підприємство утримує саме з цих грошей (що має бути передбачене в договорі з рекламним агентством).

На цю ж дату підприємство-посередник повинно скласти ПН. Оскільки одержувачем послуг є рекламне агентство, ПН складають на його ім’я.

На дату надходження коштів від нерезидента підприємство повинне скласти ПН на ім’я рекламного агентства

Рекламне агентство — платник ПДВ має право відобразити за такою ПН ПК.

У свою чергу, рекламні послуги, надані рекламним агентством нерезиденту, вважаються поставленими за межами України (згідно з п. 186.3 ПКУ, оскільки одержувач послуг — нерезидент) і не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тому рекламне агентство повинне компенсувати ПК, відображений за ПН посередника, шляхом нарахування ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Щоправда, податківці висловлювалися по-різному: то за оподаткування послуг на кожному етапі посередництва, то за те, що транзитні грошові кошти, які отримані посередником від третіх осіб і підлягають перерахуванню принципалу, не включаються до бази оподаткування ПДВ у посередника (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 94, с. 5 і № 68, с. 25). А при такому підході відображати в декларації необ’єктні рекламні послуги посередникові не треба. Він декларує тільки суму своєї винагороди. Хоча безпечніше, звичайно, отримати із цього приводу ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі