Теми статей
Обрати теми

Забута (зайва) позначка про подання додатків

Солошенко Людмила, податковий експерт
Подали з ПДВ-декларацією додаток Д2, але не поставили про нього позначку. А натомість помилково поставили позначку про Д3, який не подавали. Чи загрожує нам за це якась відповідальність?

Згідно з п. 48.3 ПКУ інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, належить до обов’язкових реквізитів декларації. Тобто за відсутності (чи зайвому проставлянні) позначки формально порушується порядок заповнення декларації.

Причому фіскали можуть відловити неточність одразу при отриманні декларації. Оскільки згідно з п. 49.8 ПКУ під час прийняття податкової звітності податківці зобов’язані перевірити наявність і достовірність заповнення в ній усіх обов’язкових реквізитів з пп. 48.3, 48.4 ПКУ. І якщо в них допущено помилки — направити платникові податків письмове повідомлення про відмову в прийнятті податкової декларації (із зазначенням причини цієї відмови) протягом 5 робочих днів з дня отримання декларації (п. 49.11 ПКУ).

Тому якщо ви подали декларацію завчасно й одразу ж виявили помилку ще до закінчення граничних строків, то краще, не чекаючи відмови контролерів у прийнятті декларації, подати її повторно з позначкою «Звітна нова». І в ній позначки про додатки проставити правильно.

Але що, коли помилку виявили після того, як граничні строки подання декларації минули? Чи поспішати виправляти помилку? У такому разі поспішати з виправленнями, загалом, немає сенсу. А треба почекати закінчення 5 робочих днів. Навіщо?

Якщо протягом таких 5 робочих днів надійде повідомлення, що декларація не прийнята (тобто звітність заповнена з порушеннями), її зареєструють в інформаційній системі органів ДПС з ознакою «Вважається неподаною» і зазначенням причин. Тобто тоді декларацію визнають неподаною. І за таке порушення світить штраф за неподання у розмірі 340 грн/ 1020 грн — за повторне порушення протягом року (п. 120.1 ПКУ). Нагадаємо, що від ПДВ-штрафів на карантині звільнень немає (див. п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), окрім штрафів за нереєстрацію ПН. Тоді єдиний вихід — наново подати ПДВ-звітність (п.п. 49.12.1 ПКУ). Причому її треба подати не як УР, а з позначкою «Звітна» (оскільки попередня декларація вважається неподаною).

Утім, можливо, податківці не стануть бракувати декларацію та чіплятися саме за цей недолік із (не)проставлянням позначок про додатки. В усякому разі до схожої ситуації, коли забули проставити позначки про подану фінансову звітність у декларації з податку на прибуток, податківці підходили зважено. І за основу брали не проставляння позначки, а власне подання потрібних додатків (вважаючи, що проставляння позначки — вторинне, а первинне все ж подання додатків). У зв’язку з цим контролери роз’яснювали, що за непроставляння позначки про подані додатки штрафних санкцій гл. 11 розд. II ПКУ не передбачено. Інша річ — якщо повинні були подати додатки разом з декларацією (при заповненні відповідних рядків), але їх не подали. Тоді декларація вважається неподаною і ситуація стає штрафонебезпечною (див. БЗ 102.22, що була чинною до 23.05.2020 р.).

Тому необхідно почекати 5 днів. І якщо протягом 5 робочих днів не надійде повідомлення про відмову в прийнятті декларації, то декларацію вважають прийнятою (п.п. 49.9.2 ПКУ). У такому разі можна нічого не робити. Адже декларацію прийняли, незважаючи на погрішність в обов’язковому реквізиті. Тому переподавати нову звітність у цьому випадку не потрібно*.

* Щоправда, трапляється, податківці відмовляють у прийнятті декларації навіть після другої квитанції. Але ці дії фіскалів незаконні (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 17 та 2019, № 32, с. 27).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі