Теми статей
Обрати теми

Норми витрат сировини та матеріалів для підприємця

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Що потрібно знати фізичній особі — підприємцю (ФОП) про норми витрат сировини та матеріалів? Чи так уже вони потрібні підприємцю? Тож у якому випадку без них, дійсно, не обійтися та які можуть бути, у принципі, наслідки в разі здійснення наднормативних витрат? Про це наша стаття.

Навіщо взагалі вони потрібні?

Під нормою витрат матеріалів, сировини (у тому числі паливно-мастильних матеріалів (ПММ)) розуміють максимально допустиму планову їх кількість, необхідну для виконання конкретних цілей (завдань). Зокрема, йтиметься про норми списання сировини на виробництво одиниці продукції, а також норми списання ПММ на 100 км пробігу автомобіля.

Установлені норми витрат сировини (у тому числі ПММ) підприємцеві потрібні передусім для внутрішнього контролю використання такої сировини. Тобто для розуміння потреби в їх закупівлі та контролю своїх витрат.

Суб’єкт господарювання повинен бути впевнений, що сировина використовується раціонально й на конкретні цілі, а не розбазарюється (розкрадається) або використовуються не за призначенням

Крім того, наднормативне використання сировини може позначитися й на податкових наслідках. Утім, відразу скажемо, що

спрощенці — неплатники ПДВ можуть з податковими наслідками взагалі не морочитися. Адже, великою мірою, інформація про використання сировини в них для податкових цілей ніде не значиться

У теорії виняток можуть становити хіба що питання, пов’язані з екологією (забрудненням довкілля), або інші окремі випадки (додаткове благо фізособи тощо).

А ось ФОП — платникам ПДВ та/або загальносистемникам є про що потурбуватися. У них наднормативні витрати сировини в певних ситуаціях можуть призвести до негативних податкових наслідків.

Але спершу розберемося з тим, хто та як установлює ці самі норми?

Хто та як їх установлює?

Для більшості суб’єктів господарювання норми витрат сировини у виробництві на законодавчому рівні, у принципі, не регламентовані. Тому їх розробляють самостійно. Загалом при встановленні норм слід керуватися галузевими стандартами та технічними умовами, встановленими для цієї продукції, і самостійно підготовленими внутрішніми документами (наприклад, калькуляціями).

Щодо списання ПММ скажемо окремо. Норми списання ПММ встановлені Нормами № 43. При цьому чітко дотримуватися їх зобов’язані лише підприємства, які підпорядковуються Мінінфраструктури. Для підприємців ці норми мають виключно рекомендаційний характер і застосовуються тільки при плануванні витрати палива з метою його раціонального використання (див. постанову Верховного Суду від 03.04.2018 р. у справі № 817/1429/16).

А оскільки так, то ФОП-загальносистемник має право самостійно розрахувати і затвердити власні технічно обґрунтовані норми, які враховуватимуть технічний стан автомобіля, умови його експлуатації та інші фактори.

Щоправда, пам’ятайте: податківці продовжують вимагати застосування Норм № 43 усіма суб’єктами господарювання (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 31).

Що буде за наднормативні витрати?

ПДВ-наслідки. У платників ПДВ наднормативні витрати матеріалів (у тому числі ПММ) податківці можуть розцінювати як використання в негосподарській діяльності. А отже, вимагатимуть від такого суб’єкта господарювання нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ у частині вхідного ПДВ (п. 198.5 ПКУ).

Витрати загальносистемника. Загалом згідно із загальним правилом для участі в розрахунку оподатковуваного доходу підприємця витрати на сировину мають бути (п. 177.4 ПКУ):

1) пов’язані з господарською діяльністю;

2) фактично понесені, тобто оплачені;

3) документально підтверджені.

Вартість сировини належить безпосередньо до прямих матеріальних витрат підприємця, позначених у п.п. 177.4.1 ПКУ.

Для визнання таких витрат у складі підприємницьких основоположним буде зв’язок з отриманими доходами підприємця

А отже, все, що використано понад установлені норми, податківці можуть визнати використаним в обхід підприємницької діяльності.

Що стосується витрат на ПММ, зазначимо таке. Раніше були під забороною підприємницькі витрати на утримання основних засобів подвійного призначення, до яких належали, зокрема, легкові та вантажні автомобілі (п.п. 177.4.5 ПКУ в редакції до 23.05.2020 р.*). Водночас податківці нічого проти включення вартості ПММ до підприємницьких витрат згідно з п.п. 177.4.1 ПКУ не мали. Але водночас наполягали, що витрати, які перевищують установлені норми витрат ПММ, згідно з Нормами № 43 вважаються витратами, не пов’язаними з госпдіяльністю підприємця. А отже, й до складу підприємницьких витрат таким витратам шлях закритий (лист ДФСУ від 17.04.2018 р. № 1674/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК). Проте суди залишалися на боці підприємця (див. постанову Верховного Суду від 14.04.2020 р. № 822/2258/17). Більш детально про судові перемоги підприємця в цьому питанні див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 31.

* Про зміни в оподаткуванні ФОП-загальносистемника, внесені Законом № 466, див. «Податки & бухоблік», 2020, № 47, с. 19.

Загалом, вважаємо, ФОП-загальносистемник має право включити до складу витрат вартість використаних ПММ, якщо такі витрати:

(1) безпосередньо пов’язані з отриманням доходу та з госпдіяльністю підприємця. Що підтверджується на підставі подорожніх листів, у яких зазначаються маршрут, пробіг, показання спідометра, а також завдання, в якому конкретний транспортний засіб використовувався;

(2) підтверджені первинними документами (товарними чеками, платіжними дорученнями тощо).

А ось наднормативне списання ПММ пройде повз підприємницькі витрати. Причому списання палива може здійснюватися підприємцем на підставі самостійно затверджених технічно обґрунтованих норм списання ПММ.

висновки

  • Норми витрат сировини (у тому числі ПММ) підприємець може встановити самостійно. Хоча податківці, зокрема для ПММ, наполягають на застосуванні Норм № 43.
  • Наднормативні витрати можуть мати негативні наслідки для платника ПДВ та/або ФОП-загальносистемника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі