Теми статей
Обрати теми

Обмін подарунками: не Різдво і не бартер

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи може платник єдиного податку безоплатно передавати товари іншому суб’єкту господарювання, водночас отримуючи товари безоплатно від цієї самої особи? Чи не буде це порушенням негрошової форми розрахунків?

Запитання цікаве. Нагадаємо, що платникам єдиного податку дозволено здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі — готівковій та/або безготівковій (п. 291.6 ПКУ). Відповідно з цієї норми прямо випливає, що бартерні розрахунки для єдиноподатників — під забороною*.

* Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 60, с. 8.

Бартерна (товарообмінна) операція — господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору (п.п. 14.1.10 ПКУ).

Отже, бартерними є операції, в яких розрахунки здійснюються: (1) без грошей; (2) у рамках одного договору. Саме такі операції є бартерними у розумінні ПКУ і, відповідно, саме вони заборонені єдиноподатникам відповідно до вищезгаданого п. 291.6 ПКУ.

Договором, у рамках якого здійснюються бартерні операції, є договір міни (ч. 1 ст. 715 ЦКУ). Згідно з п. 291.6 ПКУ негрошові розрахунки заборонені єдиноподатникам за відвантажені товари, виконані роботи і надані послуги. Тобто у тих випадках, коли єдиноподатник виступає продавцем товарів. Договір міни підпадає під цю заборону, адже кожна із сторін цього договору є продавцем того товару, який він передає в обмін (ч. 2 ст. 715 ЦКУ).

Що ми маємо у ситуації, про яку запитує наша читачка? Жодного договору міни. Натомість ідеться про два договори дарування (ч. 1 ст. 717 ЦКУ). Так, ці договори укладені на одному відрізку часу, між двома тими самими суб’єктами господарювання та кожен із цих суб’єктів одночасно є і дарувальником, і обдарованим. Однак усі ці фактори не перетворюють два «зустрічних» договори дарування на договір міни.

Звичайно, податківці можуть підозрювати, що насправді йдеться не про подарунки, а про розрахунок за товари. Формально довести це складно, адже взаємна передача товарів відбувається в рамках двох різних договорів, а не в рамках одного, як це передбачає п.п. 14.1.10 ПКУ. Однак, з іншого боку, у фіскалів можуть бути підстави говорити про удаваний правочин. Тобто про ситуацію, коли один правочин вчинюється, щоб приховати інший, насправді вчинений (ч. 1 ст. 235 ЦКУ).

Якщо податківці доведуть, що за двома договорами дарування маскувався договір міни, відносини сторін будуть регулюватися саме правилами договору міни (ч. 2 ст. 235 ЦКУ). І за таких обставин можна говорити про те, що платник єдиного податку порушив вимоги п. 291.6 ПКУ і повинен: (1) обкласти дохід від такої операції за підвищеною ставкою (15 % для ФОП і подвійна ставка для юросіб) згідно з п.п. 3 п. 293.4, п.п. 2 п. 293.5 ПКУ; (2) залишити спрощену систему на вимогу п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ. Докладно про удавані правочини читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 55, с. 13.

Тож, у принципі, застосувати механізм «зустрічних подарунків» одне одному можуть лише сміливі єдиноподатники. І, звичайно ж, вартість отриманого подарунка (визначену на рівні звичайних цін згідно з БЗ 107.01.03; 108.01.02) слід у такому випадку включити до «єдиноподаткових» доходів відповідно до п. 292.3 ПКУ. Вартість переданого подарунка на об’єкт оподаткування єдиним податком ніяк не вплине (див. «Безоплатне «в обтяження»: МСФЗ-особливості доходу» цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі