Теми статей
Обрати теми

Здаєш в оренду частину будівлі — платиш земельний податок пропорційно!

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 111.02 Бази знань

висновок документа

Щоб платник ЄП при здачі в оренду частини нерухомості платив земподаток тільки за частину землі під будівлею, а за іншу отримав звільнення, слід у договорі оренди будівлі визначити площу землі, передану орендареві в користування

За попередньою версією фіскалів (БЗ 111.02 // «Податки & бухоблік», 2020, № 58, с. 26), з 01.07.2020 р. при здаванні в оренду частини нерухомості єдинники мають сплачувати земподаток за всю земельну ділянку.

Ми з цим звичайно не погоджувалися. І ось одного погожого осіннього дня промінь сонця розігнав темряву в головах фіскалів. І вони скасували свою стару консультацію і надали нову — лояльну. Така різка зміна їхньої позиції обумовлена, як виявилося, ст. 796 ЦКУ. В ній фіскали (о диво!) відшукали згадку про те, що:

1) одночасно з правом найму будівлі (її частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою під нею;

2) у договорі найму сторони можуть визначити розмір земділянки, яка передається наймачеві. Якщо ж такий розмір у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою.

Опираючись на це, фіскали почали говорити: якщо єдинник-орендодавець вкаже у договорі оренди, що в користування передається не тільки частина нерухомості, а й право користування частиною землі (разом із прибудинковою територією), на якій така нерухомість стоїть, то йому можна платити податок тільки за частину переданої землі в оренду. А за іншу частину він матиме право на звільнення.

Ну що ж, виконати таку вимогу орендодавцям буде не складно. До речі, вона вже звучала до 01.07.2020 р. Але тоді вона давала шанс довести, що земля під орендованою нерухомістю задіяна у госпдіяльності орендодавця і приносить вигоду саме йому, а не орендареві (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 10, с. 9).

Напевно у орендодавців на руках є ще чинні на сьогодні договори, за якими в оренду передається не тільки частина нерухомості, а й право користування частиною землі під нею. Якщо ж у когось у договорі оренди не виділено, яка частина землі передається в користування, то для отримання звільнення радимо внести зміни до цих договорів.

При цьому, щоб орендодавці не хитрували і не писали в договорі оренди, що вони разом із нерухомістю передають в користування, наприклад, 1 м2 землі під нею, податкова уточняє, що визначати розмір переданої в користування землі разом із частиною нерухомості, розташованої на ній, слід з урахуванням п. 286.6 ПКУ. Тобто пропорційно тій частині площі будівлі (нерухомого майна), що передана в оренду (найм, позику).

На наш погляд, такий підхід фіскалів має діяти з 01.07.2020 р. Тому якщо ви нарахували податок за всю свою землю, то можете подати уточнюючу декларацію і зменшити його суму.

Такий висновок стосується і тих платників, які вже встигли отримати індивідуальні податкові консультації (ІПК) з фіскальним висновком. Річ у тому, що обов’язку користуватися ними у ПКУ немає. Тому можна їх ігнорувати або спробувати оскаржити отримані фіскальні роз’яснення чи отримати нову ІПК із посиланням на нове лояльне роз’яснення в БЗ. До речі, свіжий приклад такої ІПК див. у листі ДПСУ від 04.09.2020 р. № 3718/ІПК/99-00-04-03-03-06.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі