Теми статей
Обрати теми

Що буде у квітні

Нова декларації з ПДВ. Ще 12 березня 2021 року набув чинності наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131, яким вкотре за останні місці було оновлено форму ПН/РК, а також форму декларації з ПДВ (деталі — у «Податки & бухоблік», 2021, № 24).

Хоча декларацію з ПДВ й оновили в середині березня, однак використовувати її для звітування потрібно тільки при звітуванні за березень 2021 року. Тобто нову форму декларації з ПДВ слід буде вперше подати не пізніше 20.04.2021 р.

Вимоги до палива. Розширено перелік палива, на яке не поширюють вимоги еко-Техрегламенту, затвердженого постановою Кабміну від 01.08.2013 р. № 927. Відповідні зміни до цього Техрегламенту вніс Кабмін постановою від 23.09.2020 р. № 967. Так, з 22.04.2021 р. без дотримання вимог, визначених цим Регламентом, можна використовувати у діяльності та продавати (але тільки оптом) паливо, призначене для цілей дослідження й тестування, для обробки перед остаточним спалюванням та яке підлягатиме нафтопереробній обробці.

Перевірки. Регіональні управління Фонду соцстраху оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІ квартал 2021 року. Тому, щоб довідатися страхувальнику, чи завітає до них Фонд соцстраху у ІІ кварталі 2021 року для проведення планових перевірок щодо використання коштів цього Фонду, слід зазирнути в ці плани-графіки.

Шукайте їх на вебпорталах своїх регіональних Фондів соцстраху.

Оприлюднення фінзвітності. Настав час оприлюднювати фінзвітність підприємствам, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічним акціонерним товариствам, суб’єктам природних монополій на загальнодержавному ринку та суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях. Ці суб’єкти зобов’язані оприлюднити річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським висновком до 30 квітня. Зробити це слід на своїй вебсторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Детально про оприлюднення фінзвітності читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 5.

Водійські права. З 6 квітня 2021 року при складання теоретичного іспиту у сервісних центрах МВС будуть використовувати нові екзаменаційні білети. Усі ці зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань, що розміщений на сайті Головного сервісного центру МВС.

Оновлення теоретичної частини іспиту має допомогти особам, які отримують права, оперативніше приймати правильні рішення за кермом автомобіля, оскільки в іспиті буде передбачено низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії. Крім того, усі білети будуть актуалізовані відповідно до чинного законодавства, а застарілі — усунуті.

Доходи фізосіб. Не пізніше 30.04.2021 р. фізособи-громадяни мають відзвітувати шляхом подання декларації про майновий стан і доходи отримані за 2020 рік. Детально про те, кому із громадян слід звітувати та як заповнити декларацію, читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 11, с. 23.

У цей строк, як наголошують фіскали, мають відзвітувати про отримані доходи у 2020 році і відеоблогери, які не зареєстровані як ФОП. А саме вони мають задекларувати дохід, отриманий від відеохостингу як нагороду за кількість переглядів відеоконтенту, і з такого доходу сплатити податок.

Карантин. Поки що карантин триває до кінця квітня 2021 року (постанова КМУ від 17.02.2021 р. № 104).

Отже, у квітні продовжиться дія введених раніше карантинних послаблень, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, призупинення строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25 і 2021, № 17, с. 21.

Що стосується мораторію на податкові перевірки, то Кабмін скасував його дію для окремих податкових перевірок (зокрема, й щодо ЄСВ). Про законність такого скасування читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі