Теми статей
Обрати теми

Як уникають блокування

Павленко Олексій, податковий експерт
Перехитрити СЕА ПДВ — справа складна. Але «спроба — не тортури». Тому щоб вас не так швидко наздогнав безвинно караючий блокувальний меч фіскалів, можливо, варто вдаватися до деяких дрібних вивертів. Надалі й поговоримо про антиблокувальну стратегію ПДВ-роботи та про не надто складні прийоми й хитрощі, щоб ви змогли частіше продиратися через Систему моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків (далі — СМКОР) до реєстрації ваших ПН/РК.

До боротьби з блокуванням слід підходити системно, розуміючи алгоритм та етапи роботи СМКОР. Коротенько їх нагадаємо (детальніше в «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 4).

На початку: при поданні для реєстрації ПН (РК) здійснюється перевірка на наявність «відсікаючих» ознак (етап 1). При відповідності хоча б одній з них ПН (РК) реєструється. Якщо ні, то надалі особа перевіряється за критеріями ризиковості платника (етап 2). Якщо таким не відповідає, надалі звіряються показники позитивної податкової історії платника (етап 3). Якщо особа відповідає хоча б одному, ПН/РК реєструється. Якщо ж не відповідає, то ПН (РК) моніториться далі на відповідність критеріям ризиковості операцій (етап 4).

Отже, наша мета: обійти блокувальні пастки на будь-якому з етапів, але — чим раніше, тим нам спокійніше ☺.

Ознаки — нам на допомогу!

Відсікаючих ознак, нагадаємо, чотири. Про ту головну, що стосується «панацейної» Таблиці, — надалі окремо. А от якщо коду товару/послуги немає в Таблиці, прагніть потрапити хоч під якусь із трьох інших ознак. От зараз — кілька слів про них.

«Непередавані» та «звільнені» ПН/РК. ПН, що не надаються отримувачу або складені на звільнені від ПДВ операції, не заблокують. Тому їх варто реєструвати в останню чергу, щоб вони не «з’їдали» антиблокувальні перші 500 тис. грн (див. нижче). Але пам’ятайте, що

РК до ПН, виписаних на неплатників ПДВ, моніторяться всі (!) та нерідко блокуються, особливо мінусові та виписані після 14 днів від дати ПН

Такі РК блокуються за критеріем 6 ризиковості операцій (див. «Топові критерії ризиковості операцій» цього номера).

Перші 500 тисяч і проблемні ПН/РК. Друга з ознак: обсяг постачань (без ПДВ) з початку місяця не перевищує 500 тис. грн, але при цьому обсяг постачань у поточному місяці з одним одержувачем не повинен перевищити 50 тис. грн, ПДВ за минулий місяць має бути сплачено більше ніж 20 тис. грн та ще й ваш керівник повинен керувати не більше ніж трьома платниками. Тобто якщо ваш керівник не керує чотирма чи більше платниками ПДВ, ви сплатили за минулий місяць більше 20 тис. грн і в поточному місяці ще не перевищили з покупцем за ПН обсяг 50 тис. грн, то ПН/РК, поки сума постачання з початку місяця не сягне 500 тис. грн, вам не блокуватимуть.

Але тут у розрахунку обсягу постачань враховуються і операції за усіма ставками ПДВ (у тому числі й 0 %), а також — звільнені від ПДВ!* От і буває, що бухгалтери часто реєструють із початку місяця безПДВшні ПН/РК (мовляв, їх же не заблокують…) і штучно зменшують собі ці перші 500 тисяч! Але тут треба діяти навпаки — на початку місяця реєструвати особливо сумнівні ПН/РК саме з ПДВ, а ПН за нульовими й пільговими операціями та ті ПН, у яких ви чітко впевнені, подавати в останню чергу. Доки під час карантину не штрафують за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, можна реєстрацію особливо небезпечних із них переносити навіть на початок наступного місяця (щоб там вписатися в перші 500 тисяч). Поясніть покупцю, що краще ПК трохи пізніше, ніж блокування і ПК — невідомо коли…

* А от необ’єктні операції тут не враховуються (ПН/РК на них не складаються). І також не повинні враховуватись РК, подані для реєстрації в іншому місяці, ніж той, в якому вони складені.

Податкове навантаження. Це для невеликих платників — складна ознака. Адже треба одночасно: за попередні 12 місяців сплатити до бюджету ПДВ (без ввізного!) більше мільйона (середньомісячно — приблизно по 84 тис. грн!); щоб податкове навантаження за цей період перевищило 5 %; і щоб сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК плюс сума ПДВ у поданій для реєстрації ПН/РК не перевищили в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців.*

* Детальніше щодо розрахунку податкового навантаження та інших показників цієї ознаки див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 18.

Порада для тих велетнів, хто досяг перших двох показників і може сягнути у звітному місяці «1,4»: спочатку реєструйте найбільш сумнівні ПН/РК, а надійні краще залишайте на ту частину місяця, коли перевищите «1,4».

Таблиця-«панацея»

Таблиця — це надійна ознака. Якщо коди товарів/послуг є у прийнятій фіскалами Таблиці, то ПН/РК реєструється без моніторингу.

Але заднім числом вона не діє, і прийняття фіскалами Таблиці не розблокує вже зупинені ПН/РК

Про проблеми з просуванням Таблиці усім відомо (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 18). Тому тут будь-які способи прийнятні: Таблицю можна подавати неодноразово («до переможного»), а рішення про неврахування Таблиці можна оскаржувати через суд…

Часто причиною відмови у прийнятті Таблиці є «невідповідність визначених у Таблиці видів діяльності наявним у платника основним засобам». Тому тут, як і для боротьби проти статусу ризиковості платника, не забувайте перевіряти/подавати усі необхідні відомості за формою № 20-ОПП.

Ще кілька нюансів. Коли є прийнята Таблиця, будьте пильними і зазначайте в ПН/РК коди (особливо послуг!) точно так, як ви навели їх у прийнятій Таблиці. Інакше програмне забезпечення СЕА ПДВ їх не розпізнає.

Оскільки Таблиця повинна спрацьовувати ще до перевірки СМКОР платника на ризиковість, то як тільки платника включають до списку ризикових, фіскали зазвичай «вбивають» його Таблиці (додатком 7 до Порядку № 1165). До речі, у центральної комісії з питань зупинення ПН/РК є право «вбивати» Таблиці «через голову» місцевих комісій (див. п. 25 Порядку № 1165). Тому як тільки вашу Таблицю місцевою комісією прийнято, поспішайте одразу у той же день зареєструвати найбільш проблемні ПН/РК. Оскільки часто буває таке, що за місцевим рішенням про прийняття Таблиці майже одразу приходить рішення про відмову від центральної комісії…☹

Позитивна історія

Якщо ви — не ризиковий платник, то уникати блокування за критеріями ризиковості операцій допоможе відповідність хоча б одному з 6 показників позитивної історії (див. додаток 2 до Порядку № 1165). Відповідність платника показникам позитивної податкової історії можна переглянути в Електронному кабінеті в пункті «Моніторинг ПН/РК» розділу СЕА ПДВ.

Може, варто збільшити залишкову вартість ваших ОЗ до 5 млн грн, ніж витрачати час/нерви/гроші на розблокування ПН/РК?..

Уникаємо ризиковОСТІ операцій**

** Більш детально про критерії ризиковості операцій читайте на с.4 цього номера.

За п. 1 (віртуальний залишок плюс «ризикові» товари). Контролюйте/регулюйте свої віртуальні залишки! Адже часто під блокування потрапляють ПН на попередні оплати, ПН на товари, які раніше придбавались у неплатників ПДВ (оскільки вони не пройшли через СЕА і не потрапили у віртуальні залишки), та/або — коли в залишках багато (більше 50 %) «ризикових» товарів. Тут безумовно рятує Таблиця, якщо вам тільки вдасться протягнути її з необхідними кодами через фіскалів.

У зв’язку з такою небезпекою подеколи попередні оплати навіть маскують під поворотні безвідсоткові позики, а потім — уже коли з’являються віртуальні залишки — робиться залік і складається ПН. Хоча, можливо, тут ПН краще скласти за датою відвантаження товарів (послуг), а потім уже зробити залік. Іще,

щоб уникати блокування за критерієм 1, деякі платники за можливості збільшують свої віртуальні залишки неризикових товарів, щоб «ризикові» позиції не перевищували 50 %

Або заблоковану за цим критерієм ПН видають помилковою, а потім, коли з’являться віртуальні залишки та/або «ризикові» залишки впадуть нижче «50 %», виписують та реєструють «правильну» ПН…

За пп. 2 та 3 (підакцизні товари: ліцензії і пальне). За пп. 2 та 3 блокуються ПН/РК, які містять підакцизні товари: за п. 2 — якщо постачальник не має відповідної ліцензії, а за п. 3 — у разі коли неплатник пального акцизу зазначив у ПН коди підакцизного пального. Тому будьте обережні з підакцизними товарами, особливо з пальним. До списку підакцизного пального додалася купа «широких» кодів УКТ ЗЕД, які включають у себе як підакцизні, так і не підакцизні позиції. Тому якщо ви торгуєте якимись непідакцизними маслами/мастилами/розчинниками, які йдуть за «підакцизними» кодами УКТ ЗЕД, подавайте за ними Таблицю. Адже ПЗ СМКОР їх не розрізняє і ПН/РК з такими товарами часто блокуються.

За п. 4 та п. 5 (РК на «пересортицю» та зменшення). За критерієм 4 блокуються РК, які складені на платника і змінюють номенклатуру постачання. Якщо в РК код УКТ ЗЕД товарів відрізняється на рівні перших чотирьох цифр (для послуг — перших двох), РК заблокують. За критерієм 5 блокуються мінусові РК, складені на отримувачаплатника ПДВ (при відповідних «віртуальних» показниках).

У випадках з мінусовими РК буває безпечніше йти шляхом «постачання» товарів назад, а потім — зустрічний залік. Тобто коли оформляється не РК, а отримувач виписує ПН на «зворотне постачання». Але тут можливі податкові наслідки, якщо покупець — єдинник (і тут ще й доведеться гроші туди-сюди прогнати). До того ж і угода така може іноді кваліфікуватись, як удавана… Можливо, в таких умовах подеколи буде спокійніше передавати товари покупцю «на відповідальне зберігання», а потім, коли усі необхідні повернення/перерахунки будуть здійснені, оформлювати постачання і реєструвати «непорушну» ПН.

Зі «зміною номенклатури» таким чином боротись складніше — хіба коли була пересортиця при постачанні. А от коли попередня оплата, краще «вгадувати» номенклатуру. Або коли ПК отримувачу не горить, краще, як ми згадували вище, отримати від нього «строкову безвідсоткову позику», яка потім зарахується в оплату уже чітко визначених позицій товарів.

До речі, деякі платники у випадках часткового (!) повернення товарів/авансів примудряються обходити блокування, вказуючи у РК причиною не повернення товару/авансу (103), а зміну номенклатури (104). Оскільки ПЗ СМКОР для зміни номенклатури «заточене» на коди, то такі номери подеколи проходять. Але якщо на перевірці фіскали виявлять невірну причину коригування, то у постачальника можливі проблеми із зменшенням ПЗ за таким РК.

За п. 6 (зменшуючий РК на неплатника). Тут — хіба що виписувати РК (і мудрувати з документами на повернення) — заднім числом, коли ще не спливли контрольні 14 календарних днів з дня складання ПН на неплатника. Але зараз, коли під час карантину за прострочення реєстрації ПН/РК не штрафують, у деяких ситуаціях таке оформлення РК заднім числом, щоб він не потрапив під блокування, цілком можливе. До речі, буквально цей критерій повинен застосовуватись, тільки коли ПН зареєстрована своєчасно. Але це дивує, і тут є ризик, що ПЗ СМКОР налаштоване не чітко за критеріями. Тому навіть коли ПН реєструється невчасно, РК краще все одно датувати в межах згаданих 14 днів від дати складання (!) ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі