Теми статей
Обрати теми

Відпускні в обліку та звітності

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
З визначенням суми відпускних «головний біль» бухгалтера не закінчується. Адже далі їх потрібно нарахувати, визначити оподатковуваний дохід працівника, утримати податок на доходи фізосіб (ПДФО) і військовий збір (ВЗ), нарахувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а потім ще відобразити відпускні в обліку та звітності. Але ми допоможемо вам пройти цей тернистий шлях!

З визначенням суми відпускних «головний біль» бухгалтера не закінчується. Адже далі їх потрібно нарахувати, визначити оподатковуваний дохід працівника, утримати податок на доходи фізосіб (ПДФО) і військовий збір (ВЗ), нарахувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а потім ще відобразити відпускні в обліку та звітності. Але ми допоможемо вам пройти цей тернистий шлях!

3.1. Оподаткування відпускних

Нараховуємо відпускні

Незалежно від того, вписується відпустка працівника в межі одного місяця чи «захоплює» дні відразу двох місяців (а можливо, й більше), відпускні виплачують однією сумою. Зробити це, нагадаємо, потрібно не пізніше ніж за 3 календарних дні до початку відпустки (див. детальніше раніше).

А ось щодо нарахування і, відповідно, оподаткування відпускних є варіанти.

Зрозуміло, що у випадку, коли вся відпустка припадає на один місяць, і нарахування відпускних здійснюється в цьому місяці. Якщо ж має місце «перехідна» відпустка, то діяти можна одним з таких способів:

1) усю суму «перехідних» відпускних нарахувати в тому місяці, в якому вона виплачується;

2) нарахувати відпускні частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадають календарні дні відпустки.

Вибір — за роботодавцем.

Хоча нам більше до душі другий варіант, оскільки він відповідає вимогам п.п. 1.6.1 Інструкції № 5. Нагадаємо: цей підпункт указує, що суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, який припадає на дні відпустки у відповідному місяці. До того ж такий варіант нарахування спрощує оподаткування відпускних (про це детальніше поговоримо трохи пізніше).

Але оскільки на практиці поширені обидва варіанти, порядок обліку й оподаткування сум відпускних розглядатимемо з оглядом на кожен з них.

Важливий нюанс! Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче розміру МЗП (у 2021 році: з 1 січня — 6000 грн, з 1 грудня — 6500 грн). В іншому разі законодавець вимагає розрахувати і нарахувати працівнику «трудову» доплату до рівня МЗП (детальніше про таку доплату див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2019, № 15, с. 88).

При цьому

суми середнього заробітку, які зберігаються за працівником за час його відпустки, не включають до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня

Такий висновок випливає з положень ст. 31 Закону про оплату праці. Це підтверджує й Мінсоцполітики в листах від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282 і від 21.03.2017 р. № 791/0/101-17/282.

Річ у тому, що відпускні — це виплата, нарахована за невідпрацьований час (див. п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Їх розрахунок здійснюють відповідно до Порядку № 100, а не залежно від місячної (годинної) норми праці, встановленої працівнику в місяці, на який припадає щорічна відпустка.

Отже, якщо на поточний місяць припадає відпустка працівника, то для забезпечення мінімального розміру заробітної плати (виконання вимоги ст. 31 Закону про оплату праці) заробітну плату, нараховану йому за фактично виконану роботу, слід порівняти з МЗП, розрахованою пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу). Відпускні відкидаємо.

Утримуємо податки та збори

Отже, відпускні нараховано. Далі черга за оподаткуванням. Як і в якому порядку необхідно обкладати суму відпускних, розповімо далі.

ПДФО. Згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 оплата щорічних відпусток належить до фонду додаткової заробітної плати. А це означає, що до неї потрібно застосовувати ті ж ПДФО-правила, що й до самої заробітної плати. Нагадаємо їх.

Як базу оподаткування ПДФО ст. 164 ПКУ визначає загальний оподатковуваний дохід. У свою чергу, до нього потрапляє й заробітна плата (п.п. 164.2.1 згаданого Кодексу).

Отже,

сума відпускних включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і підлягає оподаткуванню ПДФО

Ставка ПДФО в цьому випадку дорівнює 18 % (п. 167.1 ПКУ).

У зв’язку із зарплатною суттю відпускних виплат до них слід застосовувати такі правила:

1) враховувати їх суму при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги (далі — ПСП). При цьому «перехідні» відпускні, якщо ви нараховуєте їх наперед (див. перший варіант), відносять до місяців, за які вони нараховані (абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Детально про застосування ПСП читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 15, с. 16;

2) об’єкт оподаткування ПДФО при нарахуванні відпускних зменшують на суму ПСП (за наявності права на неї) (п. 164.6 ПКУ).

Зверніть увагу!

Раніше ми говорили про те, що відпускні мають бути виплачені не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. Тобто зазвичай спочатку йде виплата (по суті, авансом), а потім нарахування відпускних і заробітної плати:

— у місяці, в якому здійснюється їх виплата, — якщо підприємство застосовує перший варіант нарахування відпускних,

або

— у місяці, на який припадає відпустка, — якщо підприємство застосовує другий варіант.

У зв’язку із цим зауважте: поки немає нарахування, ПДФО потрібно утримувати з розрахованої суми відпускних, не зменшуючи її на ПСП. Адже в п. 164.6 ПКУ йдеться про нарахований дохід. Крім того, не знаючи загальної суми доходу за місяць, не можна визначити, чи має працівник право в принципі претендувати на ПСП. Ось тому при виплаті відпускних наперед базу обкладення ПДФО розраховують без зменшення на ПСП;

3) суму нарахованих і виплачених відпускних у складі заробітної плати, а також утриманий і сплачений з такого доходу ПДФО відображають у розділі I Податкового розрахунку з ПДФО/ВЗ (4ДФ) з ознакою доходу «101».

Строки для сплати ПДФО при виплаті відпускних ви знайдете в табл. 3.2.

Військовий збір. «Нерозлучний друг» ПДФО теж не пасе задніх. Із суми відпускних доведеться утримати і ВЗ. Це випливає з п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Але зауважте: при визначенні бази оподаткування ВЗ суму відпускних не зменшують на суми утриманих з неї ПДФО, інших платежів, а також ПСП (за наявності права на неї)

Ставка ВЗ становить 1,5 %.

Строки перерахування ВЗ при виплаті відпускних відповідають строкам сплати ПДФО (див. табл. 3.2). Про це говорить п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Єдиний соціальний внесок

Потраплять відпускні й до бази нарахування ЄСВ. Адже, як ми вже говорили, такі виплати включаються до фонду оплати праці відповідно до Інструкції № 5, а заробітна плата, у свою чергу, включається до бази нарахування згаданого внеску на підставі абзацу першого п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.

У табл. 3.1 згадаємо існуючі ставки ЄСВ.

Таблиця 3.1. Ставки ЄСВ

№ з/п

Категорія платників

Розмір ставки

1

Підприємства (крім зазначених у пп. 3 і 4 цієї таблиці) і самозайняті особи на відпускні звичайних працівників

22 %

2

Підприємства (крім зазначених у пп. 3 і 4 цієї таблиці) і фізособи-підприємці (у тому числі ФОП-єдиноподатники) на відпускні працівників з інвалідністю

8,41 %

3

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ і УТОС*

5,3 %

4

Підприємства та організації громадських організацій осіб з інвалідністю*

5,5 % — відпускні працівників з інвалідністю;

22 % — відпускні інших працівників

* Якщо в них кількість працівників з інвалідністю становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю — не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

ЄСВ нараховують у межах максимальної величини бази нарахування цього внеску (ч. 3 ст. 7 Закону № 2464). Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 цього Закону вона становить 15 розмірів МЗП, визначеної законом. У 2021 році максимальна величина бази нарахування дорівнює:

— з 1 січня — 90000 грн (6000 грн х 15);

— з 1 грудня — 97500 грн (6500 грн х 15).

Майте на увазі: із сум «перехідних» відпускних ЄСВ необхідно справляти з урахуванням правил, установлених абзацом дванадцятим п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449. Відповідно до цієї норми максимальну величину, з якої сплачується ЄСВ, при нарахуванні відпускних застосовують окремо за кожен місяць.

Тобто

для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ суми відпускних необхідно розподілити за місяцями, до яких вони належать

«Перехідні» відпускні за кожен місяць (з урахуванням заробітної плати за відпрацьовані в цих місяцях дні) окремо порівнюють з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, що діяла в місяці, за який нараховано відпускні.

До визначеної бази нарахування ЄСВ застосовують відповідну ставку (див. табл. 3.1) й отримують суму ЄСВ за місяць.

Але пам’ятайте: сума нарахованого ЄСВ не може бути менше мінімального страхового внеску, визначеного як добуток МЗП і розміру ЄСВ, установленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464). Проте зазначену вимогу застосовують тільки (п.п. 6 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449):

1) за основним місцем роботи*. Тобто працівників — зовнішніх сумісників це не стосується. Для них як базу нарахування ЄСВ беруть суму фактично нарахованої заробітної плати, незалежно від її розміру. А ось щодо доходу внутрішніх сумісників вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати потрібно. При цьому для порівняння з МЗП беруть увесь нарахований дохід — як за основним місцем роботи, так і за внутрішнім сумісництвом;

* Основним вважають місце роботи, де особа працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

2) у тому випадку, якщо працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності згідно із законодавством. Отже, якщо працівника прийнято на основне місце роботи не з першого робочого дня або звільнено не в останній робочий день місяця, то «мінзарплатна» межа не спрацьовує.

Зверніть увагу: якщо працівника прийнято на основне місце роботи в перший робочий день місяця, який не збігається з першим числом календарного місяця, то з урахуванням того, що такий працівник відпрацював повністю всі робочі дні в цьому місяці, базу нарахування ЄСВ визначають не нижче законодавчо встановленого розміру МЗП. Тобто в цьому випадку «мінзарплатна» межа працює. Підтвердження тому — консультація податківців, наведена в підкатегорії 201.04.01 БЗ*.

* База знань, розміщена на офіційному сайті ДФСУ: zir.tax.gov.ua.

Крім того, мінімальна межа працює тільки щодо бази нарахування ЄСВ, до якої застосовується ставка 22 %. За працівниками, для яких передбачено пільгові ставки ЄСВ (8,41, 5,3 і 5,5 %)**, внесок нараховують від фактичної суми заробітної плати (див. консультацію в підкатегорії 201.04.01 БЗ).

** Це правило справедливе й для ситуації, коли працівник, працевлаштований на підприємстві, отримав статус особи з інвалідністю не з першого робочого дня місяця (див. підкатегорію 201.04.01 БЗ). І хоча зазначене роз’яснення переведено до складу нечинних, гадаємо, податківці продовжать дотримуватися цієї позиції.

Мінімальний страховий внесок у січні — листопаді 2021 року становить 1320 грн (6000 грн х 22 % : 100 %), а з грудня цього року — 1430 грн (6500 грн х 22 % : 100 %).

Отже, якщо база нарахування ЄСВ за основним працівником, що перебуває в трудових відносинах повний календарний місяць, не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який нараховуються відпускні, то цей внесок платять з мінімалки (абзац другий ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Зверніть увагу: як і в «максимальному» випадку, для цілей порівняння з МЗП «перехідні» відпускні відносять до місяців, за які вони нараховані (див. лист ДФСУ від 11.03.2015 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15).

Порядок нарахування ЄСВ на суму відпускних закріпимо на прикладі.

Приклад 3.1. Працівник підприємства, що не є особою з інвалідністю, для якого це місце роботи є основним, пішов у щорічну відпустку з 24 березня 2021 року на 24 календарних дні. Усю суму відпускних підприємство нараховує в місяці їх виплати.

Оклад працівника становить 5500 грн. Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні березня (16 роб. дн.) — 4000 грн (5500 грн : 22 роб. дн. х 16 роб. дн.).

У квітні 2021 року працівник відпрацював усього 10 робочих днів. Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні квітня — 2500 грн (5500 грн : 22 роб. дн. х 10 роб. дн.).

Сума відпускних за період щорічної відпустки — 4588,32 грн, у тому числі:

— за 8 календарних днів березня — 1529,44 грн;

— за 16 календарних днів квітня — 3058,88 грн.

«Трудова» доплата до мінзарплатного рівня за березень дорівнює:

6000 грн : 22 роб. дн. х 16 роб. дн. - 4000 грн = 363,64 грн.

«Трудова» доплата до мінзарплатного рівня за квітень дорівнює:

6000 грн : 22 роб. дн. х 10 роб. дн. - 2500 грн = 227,27 грн.

Відпускні відносимо до місяців, за які вони нараховані (березень і квітень 2021 року).

Загальна сума березневої зарплати, відпускних за дні відпустки в цьому місяці, а також доплати до мінзарплатного рівня становить:

4000 + 1529,44 + 363,64 = 5893,08 (грн).

Визначимо суму ЄСВ від фактичної бази нарахування:

5893,08 грн х 22 % : 100 % = 1296,48 грн.

Оскільки фактична база нарахування ЄСВ (5893,08 грн) за березень виявилася нижче встановленого розміру МЗП (6000 грн) у цьому місяці, на різницю між цими двома величинами (далі — різниця) донараховуємо ЄСВ:

(6000 грн - 5893,08 грн) х 22 % : 100 % = 23,52 грн.

У результаті загальна сума ЄСВ за березень становить:

1296,48 + 23,52 = 1320 (грн).

Після того як буде нарахована зарплата за квітень, підприємство проведе порівняльні розрахунки щодо цього місяця.

Загальна сума зарплати за квітень, відпускних, що припадають на цей місяць, а також доплати до мінзарплатного рівня становить:

2500 + 3058,88 + 227,27 = 5786,15 (грн).

Визначимо суму ЄСВ від фактичної бази нарахування ЄСВ:

5786,15 грн х 22 % : 100 % = 1272,95 грн.

Як бачимо, фактична база нарахування ЄСВ за квітень (5786,15 грн) також виявилася нижче встановленої МЗП (6000 грн). Тому, щоб виконати вимогу про ЄСВ з МЗП, у цьому місяці теж розраховуємо різницю. Її величина дорівнює:

6000 - 5786,15 = 213,85 (грн).

Визначимо суму ЄСВ, яка буде сплачена за квітень з різниці:

213,85 грн х 22 % : 100 % = 47,05 грн.

У результаті загальна сума ЄСВ за квітень становить:

1272,95 + 47,05 = 1320 (грн).

Строки перерахування обов’язкових платежів

Тепер поговоримо про те, в які строки нараховані суми ПДФО, ВЗ і ЄСВ потрібно сплатити. Допоможе нам у цьому табл. 3.2.

Таблиця 3.2. Строки сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ із сум відпускних

Порядок виплати

ПДФО, ВЗ

ЄСВ

При отриманні грошових коштів на виплату відпускних (перерахуванні відпускних на рахунок працівника) з поточного рахунку в банку

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку (перерахуванням грошових коштів з поточного рахунку в банку) (п.п. 168.1.2 ПКУ)

Одночасно з отриманням грошових коштів у банку (перерахуванням відпускних на рахунок працівника) (абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону № 2464)

При виплаті відпускних готівкою з каси*

Протягом 3 банківських днів, наступних за днем виплати (п.п. 168.1.4 ПКУ)

У день виплати відпускних

(абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону № 2464)

Відпускні нараховано,

але не виплачено

Протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому нараховано неоплачені відпускні**

(п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ)

Не пізніше 20-го числа (а гірничі підприємства — не пізніше

28-го числа) місяця, наступного за місяцем нарахування відпускних*** (абзац перший ч. 8 ст. 9 Закону № 2464)

* За рахунок грошових коштів, які не були отримані в банку на зазначені цілі, а надійшли до каси підприємства, наприклад, як виручка.

** Якщо граничний строк сплати ПДФО і ВЗ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати вважається перший після вихідного або святкового операційний (банківський) день (п. 57.1 ПКУ).

*** Якщо останній день строку сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий/неробочий день, останнім днем строку сплати внеску вважається перший робочий день, наступний за вихідним або святковим/неробочим днем (п. 6 розд. IV Інструкції № 449).

3.2. Відображаємо відпускні в обліку

Тепер, коли всі «нарахувально-перерахувальні» питання вивчені, перейдемо до розгляду порядку відображення сум відпускних в обліку та звітності.

Бухгалтерський облік

Для оплати працівникам відпусток підприємство (якщо для нього це обов’язково або за самостійним рішенням) створює відповідне забезпечення — резерв відпусток. Розгорнуто ми про нього говоритимемо в розділі 5. Зараз же обмежимося загальними тезами.

Суму створеного резерву відпусток у бухобліку визнають витратами (абзац сьомий п. 12 НП(С)БО 11)

Відображають нарахування резерву за допомогою запису: Дт 23, 91, 92, 93 або 94* — Кт 471.

* Залежно від функціональних обов’язків працівників.

Тобто відпускний резерв включають повністю до витрат, не чекаючи, поки він буде використаний. Роблять це рівномірно протягом року — у міру нарахування резерву.

При його використанні (тобто при нарахуванні відпускних, компенсації за невикористану відпустку, а також ЄСВ, нарахованого на ці суми) роблять записи:

Дт 471 — Кт 661 — на суму нарахованих відпускних або компенсації за невикористану відпустку;

Дт 471 — Кт 651 — на суму нарахованого на відпускні або компенсацію ЄСВ.

Важливо! Використовувати резерв можна тільки до нульового значення. Якщо «запасів» резерву не вистачило, щоб повністю покрити суму відпускних з урахуванням нарахованого ЄСВ, суму перевищення залежно від місця роботи відпускника слід включити до витрат за допомогою запису: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651.

Суми утриманих ПДФО і ВЗ із суми відпускних відображають у звичайному порядку: Дт 661 — Кт 641/ПДФО, 642/ВЗ відповідно.

Податковий облік

Тут наше завдання — визначити наявність і характер участі відпускних у визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток.

Нагадаємо, що об’єкт обкладення цим податком на сьогодні визначають на підставі бухгалтерського фінрезультату до оподаткування, відкоригованого за необхідності на податковоприбуткові різниці, встановлені ПКУ.

На бухгалтерський фінрезультат впливають, зокрема, суми понесених у звітному періоді витрат. А відпускні та сума нарахованого на них ЄСВ, як ми вже розглянули вище, або через резерв, або прямо якраз потрапляють до складу бухвитрат. Отже,

сума нарахованих відпускних і ЄСВ на них (або сума нарахованого резерву) візьме участь у визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток у складі бухгалтерського фінрезультату

А що з коригуваннями?

Їх не буде. Малодохідники-відказники їх апріорі не визначають. А що стосується високодохідників і малодохідників-добровольців**, то їм жодне коригування не загрожує з огляду на те, що для цих операцій воно розд. ІІІ ПКУ не передбачене. Так, різниця, яка зобов’язує збільшувати фінрезультат на суму нарахованих у бухобліку забезпечень і зменшувати його на суму витрат, відшкодованих за рахунок таких забезпечень, у цьому розділі є (пп. 139.1.1 і 139.1.2 ПКУ). Проте резерву на оплату відпусток такі коригування не стосуються. Про це прямо говориться в п. 139.1 ПКУ.

** Високодохідники — це платники податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний період перевищує 40 млн грн (абзац восьмий п.п. 134.1.1 ПКУ). Усі інші підприємства є малодохідниками.

Таким чином, і малодохідники, і високодохідники щодо нарахування та виплати відпускних керуються виключно бухобліковими правилами.

Виняток становлять відпускні та ЄСВ, які нараховані за рахунок забезпечення, створеного до 01.01.2015 р. У цілях розрахунку оподатковуваного прибутку бухгалтерський фінрезультат зменшують на ці суми відповідно до п. 24 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Причому роблять це як високодохідники, так і малодохідники. Детальніше див. у підрозділі 5.4.

Покажемо все наочно на прикладі.

Приклад 3.2. Підприємство надало бухгалтеру Семенову А. Е. з 29.03.2021 р. щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні.

Розрахунковим періодом при обчисленні середнього заробітку для оплати часу щорічної основної відпустки є березень 2020 року — лютий 2021 року.

Протягом розрахункового періоду працівнику нараховані:

— заробітна плата — 109395,34 грн;

— відпускні за час попередньої щорічної основної відпустки — 8393,76 грн;

— дивіденди за 2020 рік — 12000 грн;

— лікарняні — 5047,05 грн.

З 01.02.2021 р. по 10.02.2021 р. працівнику було надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 10 календарних днів на підставі ст. 26 Закону про відпустки.

Оклад працівника становить 10230 грн. Заробітна плата за відпрацьовані дні березня 2021 року — 8835 грн, за відпрацьовані дні квітня 2021 року — 3255 грн. Права на ПСП працівник не має.

Підприємство нараховує відпускні окремо за кожен місяць, на який припадають дні відпустки. Резерв відпусток створюється відповідно до вимог НП(С)БО.

Розрахуємо суму відпускних:

1) визначаємо сумарний заробіток за розрахунковий період з урахуванням положень пп. 3 і 4 Порядку № 100. До розрахунку потраплять нараховані в розрахунковому періоді заробітна плата, відпускні за попередню відпустку та лікарняні. Суму дивідендів не враховуємо (п.п. «к» п. 4 згаданого Порядку). Таким чином, сумарний заробіток, що бере участь у розрахунку, за березень 2020 року — лютий 2021 року становить:

109395,34 + 8393,76 + 5047,05 = 122836,15 (грн);

2) визначаємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді, які включаються до розрахунку середньої зарплати:

365 - 11 - 10 = 344 (к. дн.),

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період;

10 — тривалість відпустки без збереження заробітної плати (її віднімаємо з розрахункового періоду на підставі абзацу шостого п. 2 Порядку № 100);

3) визначаємо середньоденний заробіток:

122836,15 грн : 344 к. дн. = 357,08 грн;

4) розраховуємо суму відпускних:

357,08 грн х 24 к. дн. = 8569,92 грн,

у тому числі:

— за календарні дні відпустки, що припадають на березень, — 1071,24 грн (357,08 грн х 3 к. дн.);

— за календарні дні відпустки, що припадають на квітень, — 7498,68 грн (357,08 грн х 21 к. дн.).

Тепер визначаємо оподатковуваний дохід працівника:

— за березень:

8835 + 1071,24 = 9906,24 (грн);

— за квітень:

3255 + 7498,68 = 10753,68 (грн).

Як бачимо, у кожному з наведених місяців оподатковуваний дохід не перевищує максимальної величини бази нарахування ЄСВ (90000 грн). При цьому він вище МЗП (6000 грн). А отже, ЄСВ справляємо з фактичної суми заробітної плати та відпускних.

Зазначені операції в обліку підприємства необхідно відобразити так, як показано в табл. 3.3. При цьому для спрощення прикладу проводки з виплати зарплати за першу половину березня 2021 року (авансу) ми не наводимо.

Таблиця 3.3. Облік «перехідних» відпускних

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

19 березня 2021 року (день виплати відпускних)

1

Сплачено з усієї суми відпускних при їх виплаті:

— ЄСВ (8569,92 грн х 22 % : 100 %)

651

311

1885,38

— ПДФО (8569,92 грн х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

311

1542,58

— ВЗ (8569,92 грн х 1,5 % : 100 %)

642/ВЗ

311

128,55

2

Перераховано суму відпускних на поточний рахунок працівника в банку (8569,92 грн - 1542,58 грн - 128,55 грн)

661

311

6898,79

31 березня 2021 року (день нарахування заробітної плати за березень 2021 року)

1

Нараховано заробітну плату за березень 2021 року

92

661

8835

2

Нараховано суму відпускних за березень 2021 року

471

661

1071,24

3

Нараховано ЄСВ на суму:

— заробітної плати за березень 2021 року

(8835 грн х 22 % : 100 %)

92

651

1943,70

— відпускних за березень 2021 року (1071,24 грн х 22 % : 100 %)

471

651

235,67

4

Утримано із зарплати та відпускних за березень 2021 року:

— ПДФО (9906,24 грн х 18 % : 100 %)

661

641/ПДФО

1783,12

— ВЗ (9906,24 грн х 1,5 % : 100 %)

661

642/ВЗ

148,59

6 квітня 2021 року (день виплати заробітної плати за березень 2021 року)

1

Сплачено із суми зарплати за березень 2021 року:

— ЄСВ

651

311

1943,70

— ПДФО (8835 грн х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

311

1590,30

— ВЗ (8835 грн х 1,5 % : 100 %)

642/ВЗ

311

132,52

2

Перераховано зарплату за березень 2021 року на поточний рахунок працівника в банку (8835 грн - 1590,30 грн - 132,52 грн)

661

311

7112,18

30 квітня 2021 року (день нарахування заробітної плати за квітень 2021 року)

1

Нараховано заробітну плату за квітень 2021 року

92

661

3255

2

Нараховано суму відпускних за квітень 2021 року

471

661

7498,68

3

Нараховано ЄСВ на суму:

— заробітної плати за квітень 2021 року

(3255 грн х 22 % : 100 %)

92

651

716,10

— відпускних за квітень 2019 року

(7498,68 грн х 22 % : 100 %)

471

651

1649,71

4

Утримано із зарплати та відпускних за квітень 2021 року:

— ПДФО (10753,68 грн х 18 % : 100 %)

661

641/ПДФО

1935,66

— ВЗ (10753,68 грн х 1,5 % : 100 %)

661

642/ВЗ

161,31

6 травня 2021 року (день виплати заробітної плати за квітень 2021 року)

1

Сплачено із суми зарплати за квітень 2021 року:

— ЄСВ

651

311

716,10

— ПДФО (3255 грн х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

311

585,90

— ВЗ (3255 грн х 1,5 % : 100 %)

642/ВЗ

311

48,83

2

Перераховано на поточний рахунок працівника в банку зарплату за квітень 2021 року (3255 грн - 585,90 грн - 48,83 грн)

661

311

2620,27

Нагадаємо, що в певних випадках працівник може бути відкликаний з відпустки (див. підрозділ 1.11). Розберемо на прикладі, як такий захід слід відобразити в обліку підприємства.

Приклад 3.3. Підприємство надало механіку з ремонту устаткування Міщенку Г. А. з 01.04.2021 р. щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні.

Проте 9 квітня 2021 року працівник був відкликаний з відпустки для усунення наслідків виробничої аварії. Відкликання оформлено наказом керівника на підставі письмової згоди відпускника. Таким чином, співробітник фактично перебував у відпустці 8 календарних днів. Невикористані 16 календарних днів відпустки за погодженням з роботодавцем перенесено на липень 2021 року.

Посадовий оклад працівника становить 8800 грн на місяць. Середньоденна зарплата за розрахунковий період (квітень 2020 року — березень 2021 року) — 298,31 грн.

Сума нарахованих відпускних — 7159,44 грн (298,31 грн х 24 к. дн.).

Відпускні виплачено працівнику перед виходом у відпустку 22.03.2021 р. Одночасно з виплатою відпускних перераховано:

— ЄСВ у сумі 1575,08 грн (7159,44 грн х 22 % : 100 %);

— ПДФО в сумі 1288,70 грн (7159,44 грн х 18% : 100 %);

— ВЗ у сумі 107,39 грн (7159,44 грн х 1,5 % : 100 %).

Відпускні в сумі 5763,35 грн (7159,44 грн - 1288,70 грн - 107,39 грн) перераховано на рахунок працівника в банку.

Права на ПСП працівник не має.

Резерв відпусток на підприємстві створюється відповідно до вимог НП(С)БО.

Нагадаємо: коли працівника відкликають зі щорічної відпустки, його працю оплачують з урахуванням тієї суми, яка була нарахована за невикористану частину відпустки (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки).

Це означає, що в цьому випадку бухгалтерія підприємства повинна:

1) нарахувати працівнику заробітну плату за дні, коли він фактично працював, у тому числі у зв’язку з відкликанням з відпустки;

2) здійснити перерахунок відпускних, тобто відсторнувати суму відпускних, нарахованих за не використані у зв’язку з відкликанням з відпустки дні.

За умовами нашого прикладу бухгалтерія після відкликання працівника з відпустки діє так:

1) нараховує заробітну плату працівнику за відпрацьовані ним дні з 9 по 30 квітня 2021 року;

2) перераховує відпускні. Суму відпускних за невикористані 16 календарних днів відпустки (з 9 по 24 квітня) виключає з доходу працівника за квітень 2021 року;

3) здійснює нарахування й утримання виходячи з перерахованої суми заробітної плати та відпускних за квітень 2021 року;

4) виплачує працівнику суму зарплати за мінусом раніше виплачених відпускних.

Легко зорієнтуватися в порядку перерахунку виплачених працівнику сум вам допоможе табл. 3.4.

Таблиця 3.4. Порядок розрахунку сум заробітної плати та відпускних за квітень 2021 року

№ з/п

Показник

При виході працівника у відпустку

Перерахунок при відкликанні працівника з відпустки

Різниця (+/-)

(гр. 4 - гр. 3)

1

2

3

4

5

1

Зарплата за квітень 2021 року, грн

6400

(8800 : 22* х 16**)

6400

* Кількість робочих днів у квітні при 5-денному робочому тижні.

** Кількість відпрацьованих працівником днів після відкликання з відпустки.

2

Відпускні за квітень, грн

7159,44

2386,48

(298,31 х 8*)

-4772,96

* Кількість використаних працівником календарних днів відпустки.

3

Разом за квітень, грн

(ряд. 1 + ряд. 2)

7159,44

8786,48

1627,04

4

Нарахування на суму доходу за квітень, грн:

— ЄСВ

1575,08

1933,03

(8786,48 х 22 % : 100 %)

357,95

5

Утримання з доходу працівника за квітень, грн:

— ПДФО

1288,70

1581,57

(8786,48 х 18 % : 100 %)

292,87

— ВЗ

107,39

131,80

(8786,48 х 1,5 % : 100 %)

24,41

6

Сума до виплати, грн

5763,35

(7159,44 - 1288,70 - 107,39)

7073,11

(8786,48 - 1581,57 - 131,80)

1309,76

Результати перерахунку оформляють бухгалтерською довідкою. На підставі такої довідки в бухгалтерському обліку роблять відповідні записи. Їх ви можете побачити в табл. 3.5. При цьому для спрощення прикладу проводки з нарахування і виплати заробітної плати за березень 2021 року ми не наводимо.

Таблиця 3.5. Порядок обліку відпускних при відкликанні з відпустки

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

22 березня 2021 року (день виплати відпускних)

1

Сплачено із суми відпускних за квітень при їх виплаті в березні:

— ЄСВ

651

311

1575,08

— ПДФО

641/ПДФО

311

1288,70

— ВЗ

642/ВЗ

311

107,39

2

Виплачено відпускні за квітень 2021 року

661

311

5763,35

30 квітня 2021 року (день нарахування заробітної плати за квітень 2021 року)

1

Нараховано зарплату за 16 робочих днів квітня 2021 року

91

661

6400

2

Нараховано суму відпускних за 8 календарних днів відпустки

471

661

2386,48

3

Нараховано ЄСВ на суму заробітної плати за квітень 2021 року (6400 грн х 22 % : 100 %)

91

651

1408

4

Нараховано ЄСВ на суму відпускних за квітень 2021 року

(2386,48 грн х 22 % : 100 %)

471

651

525,03

5

Утримано із загальної суми нарахованого доходу за квітень 2021 року:

— ПДФО

661

641/ПДФО

1581,57

— ВЗ

661

642/ВЗ

131,80

7 травня 2021 року (день виплати зарплати за квітень 2021 року)

1

Сплачено із суми доходу за квітень 2021 року (за вирахуванням сплачених у березні 2021 року при виплаті всієї суми відпускних):

— ЄСВ

651

311

357,95

— ПДФО

641/ПДФО

311

292,87

— ВЗ

642/ВЗ

311

24,41

2

Перераховано на поточний рахунок працівника в банку зарплату за квітень 2021 року (з урахуванням суми виплачених раніше відпускних)

661

311

1309,76

За умовою прикладу працівник збирається використати 16 календарних днів відпустки, що залишилися, у липні 2021 року. Тому середню заробітну плату для визначення суми відпускних бухгалтерія підприємства повинна буде перед початком відпустки розрахувати наново — виходячи з нового розрахункового періоду (липень 2020 року — червень 2021 року).

3.3. Відпускні у звітності

Тепер розглянемо, як відпускні слід відображати у звітності.

Порядок № 4 установлює особливі правила відображення відпускних у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок).

Суми відпускних звичайні роботодавці відобразять у розділі І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього, а саме: у додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі — Д1) і додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ).

Але почнемо ми нашу розмову з кінця, а саме з 4ДФ.

Відпускні в 4ДФ. Відпускні відображайте в 4ДФ, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони були нараховані/виплачені.

Якщо відпускні нараховуєте в тому в місяці, в якому їх виплачуєте, то всю суму нарахованих і виплачених відпускних та утримані/перераховані ПДФО та ВЗ відображайте в 4ДФ за такий місяць, навіть якщо відпускні нараховано за дні наступного місяця.

Приклад 3.4. Працівник підприємства Боронюк Іван Іванович (реєстраційний номер облікової картки платника податків — 3025459865) перебуватиме в щорічній відпустці з 26 квітня 2021 року 24 календарних дні.

Усю суму відпускних підприємство нарахувало у квітні, тобто в тому місяці, в якому їх виплатило.

Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні квітня — 7727,27 грн.

Сума відпускних усього — 8135,52 грн, у тому числі:

— за календарні дні відпустки, що припадають на квітень, — 1694,90 грн;

— за календарні дні відпустки, що припадають на травень, — 6440,62 грн.

Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні травня — 3333,33 грн.

У цьому випадку в розділі I 4ДФ за квітень звітного ІІ кварталу 2021 року підприємство відобразить в окремому рядку з податковим номером працівника-одержувача доходу:

— у графах 3а і 3 — нарахований і виплачений йому у квітні зарплатний дохід у сумі 15862,79 грн: сума зарплати за відпрацьовані дні квітня (7727,27 грн) + загальна сума відпускних (8135,52 грн);

— у графах 4а і 4 — ПДФО із сум, зазначених у графах 3а і 3 відповідно, — 2855,30 грн (15862,79 грн х 18 % : 100 %);

— у графах 5а і 5 — ВЗ із сум, зазначених у графах 3а і 3 відповідно, — 237,94 грн (15862,79 грн х 1,5 % : 100 %);

— у графі 6 — ознака доходу «101».

До розділу I 4ДФ за травень звітного ІІ кварталу 2021 року потраплять:

— до граф 3а і 3 — заробітна плата за відпрацьовані дні травня (3333,33 грн);

— до граф 4а і 4 — ПДФО із сум, зазначених у графах 3а і 3 відповідно, — 600 грн (3333,33 грн х 18 % : 100 %);

— до граф 5а і 5 — ВЗ із сум, зазначених у графах 3а і 3 відповідно, — 50 грн (3333,33 грн х 1,5 % : 100 %)

Наведемо фрагменти 4ДФ за квітень і травень звітного ІІ кварталу 2021 року на рис. 3.1.

img 1

Тепер розглянемо ще одну ситуацію. Підприємство нараховує відпускні місяць у місяць (тобто в тому місяці, на який припадає відпустка, незалежно від їх виплати).

Про відображення зарплати (з урахуванням відпускних), виплаченої наперед, Порядок № 4 нічого не говорить.

У такій ситуації, на наш погляд, безпечнішим є підхід, коли виплачені в поточному місяці, але ще не нараховані відпускні відображають у графі 3 розділу І 4ДФ за той місяць, у якому така виплата фактично здійснена.

У свою чергу, у графі 3а відпускні показують у періодах їх нарахування в бухобліку. Тобто показники граф 3а і 3 (4а і 4, 5а і 5) розділу І 4ДФ відрізнятимуться.

З відображенням у 4ДФ сум відпускних і утриманих/сплачених з них ПДФО і ВЗ розібралися. Переходимо до наступного додатка.

Відпускні в Д1. Цей додаток потрібен для формування в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування за кожною застрахованою особою відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази справляння ЄСВ.

Порядок № 4 встановлює особливі правила для відображення відпускних у Д1.

Суми відпускних зазначаємо в ЄСВшному Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони фактично нараховані в бухгалтерському обліку, незалежно від того, в якому місяці була виплата

Таким чином, якщо роботодавець, наприклад, у квітні нараховує відпускні за травень, то їх суми повинні потрапити до Д1, сформованого за квітень місяць звітного ІІ кварталу.

Якщо ж роботодавець нараховує відпускні місяць у місяць, то й у Звіті вони повинні «засвітитися» у своєму місяці (тобто травневі відпускні, що виплачуються у квітні, але нараховані в травні, ввійдуть до Д1 за травень).

До речі, про порядок нарахування відпускних ми розповідали раніше.

У Д1 суми відпускних зазначаємо в окремих рядках. При цьому:

— у графі 08 проставляємо той же код категорії застрахованої особи, з яким відображаємо зарплату, нараховану такій особі (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за особами з інвалідністю, які працюють у звичайних юросіб і ФОП, — «2»);

— у графі 09 — код типу нарахувань «10»;

— у графі 10 — місяць і рік, за які нараховані відпускні.

Звертаємо увагу роботодавців, які нараховують відпускні наступного місяця в поточному місяці, в якому їх виплачують.

За відпускними ви формуєте стільки рядків, на скільки місяців припадає щорічна відпустка працівника (див. приклад 3.5, варіант 1).

На вашому підприємстві відпускні нараховують частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадають дні щорічної відпустки? Тоді відпускні ви включатимете окремо до Д1 за ті місяці, в яких відбувається їх нарахування (див. приклад 3.5, варіант 2);

— графу 14 за рядком з відпускними поточного місяця заповнюємо тільки в тому випадку, якщо працівнику в такому місяці не нараховувалася зарплата.

В іншому випадку кількість календарних днів у трудових відносинах у поточному місяці проставляємо за рядком із зарплатою поточного місяця. У цьому випадку графу 14 за рядком з відпускними залишаємо незаповненою (у паперовому варіанті проставляємо прочерк).

Важливо! Якщо ви в Д1 за поточний місяць сформували рядок з відпускними наступного місяця, то графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за цим рядком заповнюйте тільки в тому випадку, якщо відпустка припала на весь такий місяць;

— у графах 16 і 17 зазначаємо загальну суму відпускних і ту, яка ввійшла до бази нарахування ЄСВ після її порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, відповідно;

— у графі 20 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних.

Графи 21 — 24 заповнюємо в загальному порядку.

Закріпимо сказане на прикладах.

Приклад 3.5. Працівник Косенко Олег Петрович (реєстраційний номер облікової картки платника податків — 2756853336, основне місце роботи, повна зайнятість) з 11 травня по 3 червня 2021 року перебуватиме в щорічній відпустці.

Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні травня — 3000 грн (ЄСВ — 660 грн).

Сума відпускних за період щорічної відпустки становить 14602,80 грн, у тому числі за 21 календарний день травня — 12777,45 грн (ЄСВ — 2811,04 грн), за 3 календарних дні червня — 1825,35 грн (ЄСВ — 401,58 грн).

Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні червня 2021 року — 15300 грн (ЄСВ — 3366 грн).

Варіант 1. Усю суму відпускних за травень і червень підприємство нараховує в травні. У цьому випадку в Д1 за травень інформація про виплати, нараховані працівнику, буде відображена так, як показано на рис. 3.2.

img 2

Варіант 2. Підприємство нараховує відпускні окремо за кожен місяць, на який припадає відпустка. При такому підході Д1 за травень і червень 2021 року будуть заповнені так, як показано на рис. 3.3 і 3.4.

img 3

img 4

Нараховуючи відпускні, не забуваємо про вимогу щодо сплати ЄСВ з мінімальної заробітної плати.

Так, якщо фактична база нарахування ЄСВ за ставкою 22 %, визначена за основним працівником, за місяць, на який припадає щорічна відпустка, виявилася нижче мінзарплати, розраховуємо різницю між цими двома величинами і донараховуємо на неї ЄСВ.


Важливо! У Д1 за той місяць, за який визначаємо таку різницю, відображаємо її суму окремим рядком з кодом типу нарахувань «13» у графі 09. Суму різниці зазначаємо в графі 18 цієї таблиці, а донарахований на неї ЄСВ — у графі 20.

Графи 21 — 24 заповнюємо в загальному порядку.

З відображенням відпускних розібралися. Пропонуємо вам розглянути ще одну дуже цікаву ситуацію: працівник «перегуляв» відпустку і звільняється.

Підприємству потрібно відобразити в Д1 суму відрахувань при звільненні працівника за дні відпустки, які були надані в рахунок невідпрацьованої ним частини робочого року

Суму сторнованих відпускних у Д1 зазначаємо окремо від заробітної плати.

При цьому проставляємо:

— у графі 09 — код типу нарахувань «10»;

— у графі 10 — місяць і рік, за які раніше були нараховані «перегуляні» відпускні;

— у графах 16 і 17 — суму сторнованих відпускних зі знаком «мінус»;

— у графі 20 — також зі знаком «мінус» суму ЄСВ, який був нарахований на суму сторнованих відпускних.

Графи 21 — 24 заповнюємо в загальному порядку.

Увага! Оскільки «перегуляні» відпускні «прив’язані» до місяця, за який вони були нараховані, то їх сума зменшить базу нарахування ЄСВ такого місяця. А отже, якщо сума доходу виявиться менше мінімальної заробітної плати, може виникнути необхідність доплатити ЄСВ до мінімального страхового внеску.

Щоб таку доплату можна було без проблем віднести до минулих періодів, відображаємо її в Д1 за місяць, у якому утримали відпускні, з кодом типу нарахувань «14» у графі 09.

Приклад 3.6. Працівник Бережук Степан Степанович (реєстраційний номер облікової картки платника податків — 2525875625, основне місце роботи, повна зайнятість) звільняється 21 травня 2021 року. Заробітна плата за фактично відпрацьований час до звільнення — 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн).

При проведенні остаточного розрахунку було виявлено, що працівник надміру використав 7 календарних днів щорічної основної відпустки. У цій відпустці він перебував з 1 по 24 лютого 2021 року. Сума надміру нарахованих відпускних становить 2129,61 грн (ЄСВ — 468,51 грн).

Згідно з Д1 за лютий, поданим у складі Податкового розрахунку за 1 квартал 2021 року, база нарахування ЄСВ за лютий, визначена за працівником, становила 7301,52 грн. Вона перевищувала «мінімалку» (6000 грн). Тому ЄСВ у лютому сплачений з фактичної бази нарахування ЄСВ.

Але після того, як у травні 2021 року були відсторновані «перегуляні» лютневі відпускні (і ЄСВ, нарахований на них), база нарахування ЄСВ за лютий становить:

7301,52 - 2129,61 = 5171,91 (грн).

Її величина (5171,91 грн) виявилася менше лютневої мінзарплати (6000 грн). Відповідно і сума ЄСВ за лютий 2021 року просіла нижче мінімального страхового внеску. Отже, у підприємства виникає обов’язок виконати вимогу про сплату ЄСВ з мінзарплати.

Визначимо додаткову базу нарахування ЄСВ за лютий 2021 року:

6000 - 5171,91 = 828,09 (грн).

Її відображаємо в Д1 за травень 2021 року з кодом типу нарахувань «14» у графі 09. У свою чергу, у графі 20 наводимо суму донарахованого ЄСВ. При цьому в графі 10 зазначаємо лютий 2021 року.

Наведемо фрагмент заповненої Д1 за травень 2021 року з даними за працівником (див. рис. 3.5).

img 5

Основна частина Податкового розрахунку. У ній зазначають підсумкові дані з Д1 у розрізі місяців звітного кварталу.

Тобто розділ I основної частини Податкового розрахунку заповнюємо на підставі даних Д1. Відпускні зазначаємо в загальній сумі заробітної плати. Окремо їх виділяти не потрібно.

висновки

  • Суми середнього заробітку, які зберігаються за працівником за час його відпустки, не включають до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.
  • Сума відпускних підлягає оподаткуванню ПДФО і ВЗ, а також на неї нараховується ЄСВ.
  • Для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ суми відпускних необхідно розподілити за місяцями, за які вони нараховані.
  • Суми відпускних звичайні роботодавці відобразять у розділі І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього, а саме в Д1 і 4ДФ.
  • У 4ДФ суму нарахованих і виплачених відпускних відображають у розділі I у складі заробітної плати з ознакою доходу «101».
  • У Д1 відпускні відображають окремим рядком, проставляючи в графі 09 код типу нарахувань «10».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі