Теми статей
Обрати теми

Податкові зобов’язання не того періоду: виправляємо без доплати

Адамович Наталія, податковий експерт
Виписали податкову накладну вереснем 2020 року, а треба було серпнем. Чи можна спочатку подати УР на зменшення ПЗ за вересень, отримавши переплату за особовим? А потім подати УР за серпень, щоб не платити зайвих грошей? Усі подальші декларації, починаючи з жовтня, мінусові. Цікава ситуація, чи не так?

Тактика ПДВ-виправлення

Механізм самовиправлення помилок викладений у п. 50.1 ПКУ. Там прописаний обов’язок платника при виявленні помилки направити до помилкової декларації уточнюючий розрахунок (УР). Коли ПЗ відобразили не в тому періоді, виправлення вимагає подання одразу двох УР (і збільшуючого, і зменшуючого).

Якоїсь визначеної послідовності їх подання немає. Річ у тому, що звітним періодом для ПДВ є місяць. При цьому в декларацію з ПДВ дані податкового обліку вносяться окремо за кожен звітний місяць, без наростаючого підсумку (п. 1 розд. III Порядку № 21*). Виняток, коли помилка зачіпає від’ємне значення, а воно в подальших періодах впливає на ПДВ до сплати/бюджетне відшкодування.

* Порядок заповнення та надання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Тож, по суті,

між собою результати кожного звітного періоду не пов’язані, відповідно і виправляти їх можна у будь-якій послідовності

При цьому врахуйте, що з 01.04.2021 р. УР подаємо за новою формою, яка не містить колишніх додатків Д1 і Д5, що розшифровують ПЗ з ПН, зареєстрованих в ЄРПН. В оновленому додатку Д1 зараз розшифровують тільки ті ПЗ, за якими ПН на дату подання декларації в ЄРПН не зареєстровані. Тож тепер при виправленні ПЗ, що засвітилися і в старому додатку Д5, подавати уточнюючий додаток Д1 УР не потрібно.

Отже, у вашому випадку цілком можна першим подати зменшуючий УР до вересневої декларації. А потім за рахунок переплати, що утворилася, можна подати збільшуючий УР до серпня. Але це для вас не єдиний варіант виправлення «без грошей». Можна ще піти іншим шляхом. Розглянемо обидва варіанти.

Виправлення за рахунок переплати

Зменшуючий УР і дані ІКП. Якщо на дату подання зменшуючого УР до декларації, за якою сплачувався ПДВ, у платника немає непогашених податкових зобов’язань з ПДВ-рахунку, то суми зменшення зобов’язань враховуватимуться в інтегрованій картці платника (ІКП) як переплата.

Дані УР відображаються в ІКП датою подання УР. Тобто при поданні зменшуючого УР (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 5**)

** Затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 5 (набув чинності з 05.04.2021 р.).

переплата виникає в сумі, що дорівнює зменшенню показника ряд. 18 декларації помилкового періоду, — гр. 6 ряд. 18 УР

Якщо зменшення ПЗ призводить до появи від’ємного значення, то в цій сумі переплата не виникає. Тобто платник узагалі залишиться без переплати, якщо в помилковій декларації не було ПДВ до сплати. У вашому випадку по декларації вересня був ПДВ до сплати, причому в такій сумі, що після «вересневого» УР він повністю перетворився на переплату в ІКП.

Переплата і збільшуючий УР. Дотримуючись правил п. 50.1 ПКУ, для донарахування неврахованих ПЗ у декларації за серпень 2020 року вам доведеться подати збільшуючий УР, а донараховану за УР суму недоплати з ПДВ і 3 % самоштрафу сплатити до подання такого УР.

Будьте уважні: звільнення від самоштрафу та пені за порушення декларування і сплати ПДВ, допущені та виявлені в період карантину, не діє (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, див. БЗ 132.01).

І хоча за рахунок зменшуючого УР за вересень 2020 року на особовому рахунку і утворилася переплата, вона не знімає усі питання, але повинна врятувати:

а) від штрафу за несвоєчасну сплату ПЗ за п. 124.1 ПКУ, якщо грошей на СЕА-рахунку немає. Мало того, як гроші з’являться в СЕА, їх автоматично спишуть у сплату ПЗ за УР, оскільки податківцями буде сформований реєстр для Казначейства (не пізніше наступного робочого дня після отримання такого УР, п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569***). За відсутності коштів на ПДВ-рахунку реєстр висітиме до повного виконання. А переплата так і залишиться на ІКП. Тому ідеально, ну або майже ідеально, ☺ закриє питання повернення переплати з бюджету на рахунок СЕА;

*** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

б) від сплати самоштрафу живими грошима: переплату зарахують на цю суму. Причому для цього ніяких заяв направляти в контролюючий орган не треба.

Пояснення — сплата ПЗ, у тому числі й за УР, здійснюється через СЕА, а самоштрафу — з поточного рахунку безпосередньо до бюджету, в обхід ПДВ-рахунку (п. 25 Порядку № 569). Тобто розрахований у ряд. 18.1 УР самоштраф (складає 3 % від додатної суми з гр. 6 ряд. 18 УР, п. 50.1 ПКУ) може бути погашений за рахунок наявної переплати з ПДВ на особовому рахунку. Причому для цього ніяких заяв направляти в контролюючий орган не треба. Адже переплату в погашення зобов’язання за одним і тим же платежем повинні зараховувати автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

У результаті за 5 % штраф за п. 120.2 ПКУ, який з 23.05.2020 р. накладається тільки за несплату самоштрафу (до подання збільшуючого УР), можна не турбуватися.

А ось податкові зобов’язання, погоджені в УР, можуть бути списані тільки з ПДВ-рахунку.

Тому щоб погасити переплатою ПЗ за збільшуючим «серпневим» УР, цю переплату слід спершу повернути на ПДВ-рахунок. Але на особовому рахунку теж повинна залишитися сума, достатня для погашення самоштрафу за УР. Вона при поданні УР, як ми вже сказали, автоматично зарахується з нарахованим в УР самоштрафом, і платити живими грошима самоштраф не доведеться.

Заявляємо переплату на ПДВ-рахунок. Як пояснюють податківці, платник може повернути надміру сплачену суму ПДВ, що виникла у зв’язку з поданням зменшуючого УР, на ПДВ-рахунок, якщо така сума зарахована до бюджету з ПДВ-рахунку (див. БЗ 101.17).

Повертають переплату за заявою довільної форми на ПДВ-спецрахунок (п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ). Тільки після зарахування переплати на ПДВ-рахунок її можна використати на погашення зобов’язань за збільшуючим УР.

Подати таку заяву можна через Електронний кабінет, використовуючи форму J/F 1302001. У заяві треба обов’язково вказати назву надміру сплаченого податку, його суму, дату сплати, код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховані кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкритий рахунок (п. 2 розд. III Порядку № 60****). Також треба обов’язково визначити напрям перерахування коштів, належних до повернення: «на електронний рахунок ПДВ» (див. БЗ 134.03).

**** Затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60.

Скільки чекати повернення грошей? Після того, як подасте заяву,

переплату повинні повернути протягом наступних 20 днів

Але щоб це відбулося, заява повинна пройти дві перевірки: технологічну і фактичну. Якщо всі перевірки пройдені успішно, то не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного терміну з дня подання заяви податківці підготують висновок із вказівкою Казначейству перерахувати платникові заявлену переплату. На підставі висновку Казначейство повинне повернути протягом 5 робочих днів суму переплати (п. 43.5 ПКУ, п. 5 розд. VI Порядку № 60).

При цьому на збільшення регліміту не розраховуйте. Сума переплати, повернена з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, не змінить суму реєстраційного ліміту.

Подаємо збільшуючий УР. Як тільки гроші зайдуть на ПДВ-рахунок, можна відразу ж подавати збільшуючий УР до декларації за серпень 2020 року. При цьому, як пояснюють податківці, якщо на момент подання збільшуючого УР на ПДВ-рахунку в СЕА буде достатньо коштів для сплати погоджених у ньому донарахованих податкових зобов’язань, то штрафні санкції за порушення термінів самостійної сплати зобов’язань не застосовуються (див. БЗ 101.27).

Виправлення за рахунок переплати

плюс

Отримавши переплату в ІКП за рахунок зменшуючого УР на ПДВ-рахунок:

— перед поданням збільшуючого УР донараховані ПЗ і 3 % штраф платити не треба;

— штраф за несплату самоштафу за п. 120.2 ПКУ і штраф за несвоєчасну сплату ПЗ за п. 124.1 ПКУ платникові не загрожують

мінус

Процедура заявлення переплати на ПДВ-рахунок займає 20 календарних днів. Є ризик до завершення виправлення помилки наразитися на перевірку.

Реєстраційний ліміт не збільшиться при поверненні грошей з бюджету на рахунок СЕА

Виправлення за рахунок ВЗ

Ви можете виправитися й інакше. Подати першим збільшуючий «серпневий» УР, не платити за ним. А утворений у результаті неоплаченого УР податковий борг погасити від’ємним значенням (ВЗ) поточної декларації.

Умови для заліку з ВЗ. Варіант погашення боргу за рахунок ВЗ передбачений в п.п. «а» п. 200.4 ПКУ (детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 12; 2021, № 25, с. 28). Щоправда, вам доведеться дотриматися таких умов:

1) подати збільшуючий УР без сплати ПДВ і самоштрафу (3 %), тобто заробити податковий борг,

не пізніше за останній день звітного періоду, за який буде подана декларація із заліком у рахунок ВЗ

Податківці вимагають для заліку наявність податкового боргу на перше число місяця, в якому подається декларація із заліком (див. БЗ 101.26);

2) на момент подання декларації з ВЗ мати відповідну суму регліміту (Накл) (показавши її в службовому полі в рядку 19.1). Без регліміту погашення не відбудеться. А суму податкового боргу вказати в рядку 20.1.

Ця сума може бути тільки в межах найменшої з сум: або з рядка 19 (ВЗ), або із службового поля рядка 19.1 (регліміт) декларації.

Щоправда, врахуйте! Податківці незаконно прирівняли таке погашення-залік до бюджетного відшкодування і при його проведенні також незаконно зменшують платникам регліміт (Накл) за рахунок показника Відшкод (див. БЗ 101.24). Вони так налаштували і програмне забезпечення СЕА ПДВ.

Зменшення регліміту відбудеться одразу — у день подання вами декларації із заповненим рядком 20.1, а ось залік податківці проведуть у граничний день подання декларації з ПДВ.

Ціна питання: додаткові штрафи. Щоправда, одразу попереджаємо, при такому варіанті виправлення вам усе-таки загрожують штрафні неприємності.

По-перше, 5 % штраф за п. 120.2 ПКУ за невиконання вимог, зокрема за несплату самоштрафу при самовиправленні помилки (від суми самостійно донарахованого ПЗ в УР).

По-друге, штраф за несвоєчасну сплату ПЗ, передбачений новою редакцією ст. 124 ПКУ. Річ у тому, що якщо на особовому (бюджетному) рахунку немає переплати, платникові, схоже, світитиме штраф за п. 124.1 ПКУ: при затримці до 30 календарних днів включно, що йдуть за останнім днем терміну сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу (а при затримці на 30 днів і більше — 10 %).

Нагадаємо, що раніше — у старій редакції п. 120.2 ПКУ (до 23.05.2020 р.) — штраф за старою ст. 126 ПКУ податківці не застосовували. Тобто за неоплачений УР можна було обмежитися тільки 5 %.

Проте тепер цей штраф тільки за несплату самоштрафу за збільшуючим УР, а за несплату ПЗ за УР — санкції за п. 124.1 ПКУ.

Зокрема, в останньому абзаці п. 124.1 ПКУ (редакція від 01.01.2021 р.) сказано, що ці санкції можуть застосовуватися й у випадках самовиправлень.

По-третє, тут за несвоєчасну сплату вимальовується ще й пеня на суму податкового боргу відповідно до ст. 129 ПКУ.

Проте лізти в кишеню, щоб сплатити їх, вам не доведеться. Після подання зменшуючого УР до декларації за вересень 2020 року у вас на особовому рахунку з’явиться переплата, яка і покриє штрафи та пеню, нараховані податківцями за результатами перевірки.

Виправлення за рахунок від’ємного значення

плюс

Не вимагає займатися поверненням грошей з бюджету.

Можна використати для сплати поточний мінус, який не має статусу переплати

мінус

На момент подання декларації з ВЗ треба мати достатню суму регліміту, яку одразу спишуть.

Платникові загрожують штрафні неприємності

ВИСНОВКИ

  • Платник може у будь-якій послідовності самовиправляти ПДВ-декларації: на ПЗ не того періоду спершу подати зменшуючий УР, а потім збільшуючий.
  • У рахунок переплати, що утворилася при поданні зменшуючого УР в ІКП, можна зарахувати штраф і пеню за збільшуючим УР, а також штрафи і пеню, нараховані податківцями за підсумками перевірок.
  • Для погашення зобов’язань за збільшуючим УР переплату за бюджетним рахунком треба заявити та отримати на ПДВ-рахунок.
  • Податкові зобов’язання за УР можна не платити, якщо є від’ємне значення в поточній декларації, але з певними фінутратами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі