Теми статей
Обрати теми

ФОП на спрощенці та ЄСВ-додаток: що роз’яснюють податківці

Савченко Олена, налоговый эксперт
Починаючи з цього року підприємці на єдиному податку звітують про ЄСВ за себе у складі єдиноподаткової декларації. Для цього в ній передбачений додаток 1, який є частиною такої декларації. А оскільки додаток цей новий, то й питань з його подання і заповнення виникає багато. Частину з них податківці роз’яснили у БЗ. Добірку таких роз’яснень, з нашими коментарями до них, ви знайдете в цій статті.

Розпливчатість норм, суперечність, неоднозначність трактування — головні проблеми нашого законодавства. Звичайно, в таких ситуаціях платники податків звертаються за допомогою і роз’ясненнями до податківців. Адже саме вони потім здійснюватимуть перевірки.

Безумовно, іноді роз’яснення податківців, м’яко кажучи, не вписуються в рамки чинного законодавства. Але знати їх позицію корисно хоча б для того, щоб розуміти, звідки може «прилетіти» в ході перевірки, щоб бути готовим захищати свою правоту.

Що говорять податківці про подання ЄСВ-додатка 1

Запитання

Відповідь

Коментар редакції

Коли подавати уперше

За який звітний період ФОП груп 1 — 3 уперше подають додаток 1 у складі ЄП-декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578?

Уперше ЄСВ-додаток 1 у складі ЄП-декларації єдиноподатники груп 1 і 2 подають за 2021 рік.

Платники єдиного податку групи 3 (ФОП) подають додаток 1 за рік у складі ЄП-декларації за IV квартал 2021 року (201.06.02 БЗ)

Дійсно, в загальному випадку ФОП на єдиному податку повинні будуть подавати додаток 1 до ЄП-декларації тільки за підсумками 2021 року. Але є винятки. Такі події, як перехід з єдиного податку на загальну систему, зняття з держреєстрації, тягнуть необхідність подання додатка 1. Крім того, протягом 2021 року додаток 1 треба буде заповнити при поданні звітності з позначкою «Довідково». Декларації такого типу подають для призначення: пенсії, матеріального забезпечення, страхових виплат з ФСС (лікарняні, допомога по вагітності та пологах).

Звітність з позначкою «Довідково»

У які строки подається додаток 1 до ЄП-декларації у разі призначення пенсії?

У разі призначення пенсії єдиноподатники груп 1 — 3 подають ЄП-декларацію з типом форми «Звітна» і додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1, протягом року (107.01.07 БЗ)

Якщо ФОП оформляє пенсію, йому треба подати ЄП-декларацію з типами «Звітна» + «Довідково». Це необхідно для того, щоб Пенсійний фонд зміг визначити стаж на момент виходу на пенсію і побачити суми внесків за поточний рік до виходу на пенсію.

Але врахуйте, що подати таку декларацію за місяці поточного року можливо лише до моменту початку звітного періоду за такий рік. Тобто з 01.01.2022 р. подати ЄП-декларацію і додаток до неї з типами «Звітна» + «Довідково» за місяці 2021 року буде неможливо. Далі — тільки «Звітна» за 2021 рік.

При цьому врахуйте, що подання у складі ЄП-декларації додатка 1 з додатковою позначкою «Довідково» не звільняє єдиноподатника від подання цього додатка у складі звітної декларації за рік.

Якщо у ФОП є основне місце роботи

У яких випадках ФОП на ЄП груп 1 — 3, у яких є основне місце роботи, подають додаток 1 до ЄП-декларації та як заповнюється графа 2 розд. 9 Додатка 1 до декларації?

Якщо ФОП працевлаштований у іншого роботодавця за основним місцем роботи й останній сплатив за такого працівника-ФОП ЄСВ в розмірі не менше мінімального страхового внеску за усі календарні місяці звітного періоду, то додаток 1 у складі ЄП-декларації такий ФОП не подає.

Якщо роботодавцем у звітному періоді ЄСВ нараховувався і сплачувався в розмірі менше мінстрахвнеску або не нараховувався і не сплачувався, то такі ФОП зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці в розмірі не менше мінімальної заробітної плати і відобразити її у графі 2 розд. 9 додатка 1.

При цьому за місяці, за які роботодавцем сплачений ЄСВ в розмірі не менше мінімального страхового внеску, в графі 2 розд. 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті — поля залишаються заповненими (107.01.07 БЗ)

У цій консультації податківців містяться як правильні, так і абсолютно неправильні висновки. Дивіться, в чому тут річ.

Ситуація 1. За календарний місяць 2021 року роботодавець за місцем основної роботи нарахував і сплатив за працівника-ФОП ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску. У такому разі ФОП звільнений від сплати ЄСВ за себе за такий місяць. І якщо протягом звітного року у ФОП будуть усі місяці такі, додаток 1 він не подає. Тут усе правильно.

Ситуація 2. За календарний місяць 2021 року роботодавець за основним місцем роботи взагалі не нарахував і не сплатив ЄСВ за працівника-ФОП (тобто сума сплаченого ЄСВ = 0), оскільки база нарахування ЄСВ за таким працівником була відсутня. Наприклад, працівник увесь місяць був у карантинній відпустці за свій рахунок або знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років). У цьому випадку податківці теж мають рацію: тут звільнення від ЄСВ не працює, а отже ФОП повинен сплатити ЄСВ за себе за такий місяць. І в додатку 1 відобразити це теж доведеться.

Ситуація 3. За календарний місяць 2021 року роботодавець за основним місцем роботи нарахував і сплатив ЄСВ за працівника-ФОП, але у розмірі менше мінімального страхового внеску.

Ось щодо цієї ситуації податківці категорично не праві. У п. 2 розділу III Інструкції № 449 сказано: якщо за місяць ЄСВ сплачений роботодавцем за місцем основної роботи (із заробітної плати) у розмірі менше, ніж мінімальний страховий внесок, то такий ФОП (!) може бути платником ЄСВ за умови самостійного визначення бази нарахування ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем був сплачений страховий внесок в розмірі менше мінстрахвнеску. Та ж думка простежується і в п. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Тобто в цій ситуації ФОП може, але не зобов’язаний добровільно сплатити ЄСВ за себе за такий місяць. Відповідно, якщо він не хоче платити за цей місяць, то він не визначає базу (не показує її у звітності). І обмеження не працюватиме.

Про подання додатка 1 ФОП — пенсіонером або особою з інвалідністю

Чи повинні подавати ФОП, які мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соцдопомогу, додаток 1 до ЄП-декларації?

Такі особи не формують і не подають додаток 1 до ЄП-декларації, якщо вони увесь звітний рік були звільнені від сплати ЄСВ.

Водночас у разі самостійного визначення для себе бази нарахування ЄСВ такі особи додаток 1 подавати повинні (107.01.07 БЗ)

Тут хотілося б звернути увагу на два моменти.

1. Звільнення від подання додатка 1 до ЄП-декларації за підсумками року працюватиме тільки у тому випадку, якщо увесь звітний рік ФОП перебував у статусі звільненця. Інакше, наприклад, якщо ФОП вийшов на пенсію за віком не з початку року, набув статусу особи з інвалідністю протягом року або втратив цей статус у звітному році, у нього будуть місяці, за які він зобов’язаний був сплачувати ЄСВ (якщо, звичайно, не було підстав не сплачувати ЄСВ за себе увесь рік). У цьому випадку за ті місяці, за які він сплачував ЄСВ, він повинен буде відповідним чином відзвітувати, подавши додаток 1 до декларації.

2. Якщо ФОП — пенсіонер або особа з інвалідністю відзвітує з ЄСВ (нехай і помилково), хоча насправді був звільнений від сплати ЄСВ, то податківці вважають, що ФОП таким чином самостійно визначив базу нарахування ЄСВ, подавши додаток 1 до ЄП-декларації. І якщо раніше податківці наполягали, що зняти такі нараховані зобов’язання вже неможливо, то тепер тут не усе так сумно. Адже ЄСВ-додаток 1 має тип «Уточнююча» (див. нижче).

Виправлення помилок

Як заповнювати додаток 1 до ЄП-декларації ФОП у разі самостійно виявлених помилок (у тому числі за минулі періоди) після граничного строку її подання

ФОП — платник ЄСВ може виправити показники нарахованого доходу і сум нарахованого ЄСВ у разі самостійно виявлених помилок за податкові періоди починаючи з 2021 року, шляхом подання додатка 1 до ЄП-декларації з типом форми «Уточнююча» (107.01.07 БЗ)

Здійснилася давня мрія підприємців. Нарахування з ЄСВ можна буде виправити, подавши декларацію і додаток 1 з типом «Уточнююча». Щоправда, податківці чітко дають зрозуміти: виправляти можна буде тільки ЄСВ-помилки, допущені в ЄСВ-додатку 1 до ЄП-декларації. А ось старі помилки, допущені до 2021 року у формі № Д5, виправити шляхом подання ЄСВ-додатка 1 до ЄП-декларації не можна.

Як тоді виправити старі періоди? Доведеться замовляти перевірку, на підставі акта перевірки подавати форму № Д6 із заповненою таблицею 2 «Відомості про збільшення або зменшення сум зобов’язань за страховими внесками за результатами проведеної перевірки». Детальніше цей момент ми розглядали в статті «Якщо у Звіті з ЄСВ за себе помилка або він поданий звільненцем»// «Податки & бухоблік», 2021, № 56.

Додамо ще один момент, пов’язаний з виправленням помилок, — якщо ФОП виявив помилку в ЄП-декларації. Чи потрібно подавати додаток 1 разом з уточнюючою декларацією, якщо помилка тільки в самій декларації, поданій за I квартал, півріччя або 3 квартали 2021 року?

У роз’ясненнях у БЗ податківці цей момент доки не висвітлювали, але в усних консультаціях вони визнають: ні, не треба.

Вихід з ЄП

ФОП відмовляється від спрощеної системи оподаткування. Чи подавати додаток 1 у складі ЄП-декларації?

Так, ФОП, який відмовляється від спрощеної системи, подає в податковий орган додаток 1 у складі ЄП-декларації (107.01.07 БЗ)

Дійсно, у разі відмови від ЄП і переходу на загальну систему оподаткування ФОП зобов’язаний заповнити ЄСВ-додаток 1 і подати його у складі ЄП-декларації з типом «Звітна». Адже іншого варіанту відзвітувати з ЄСВ за єдиноподатковий період звітного року у нього немає. У такому додатку ФОП проставляє, зокрема: в розд. 4 у полі «Податковий (звітний) період» позначку «Х» поряд із відповідним звітним періодом (рік), в розд. 5 — позначку «Х» в полі «перехід на сплату інших податків і зборів», в розд. 8 — період перебування на ЄП (з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати (останнє число місяця) переходу на сплату інших податків і зборів, і в розд. 8.1 — «6».

Зняття з держреєстрації

Як заповнити розд. 8 додатка 1 у разі розреєстрації ФОП?

У розд. 8 додатка 1 вказується період перебування ФОП на ЄП як платника ЄСВ у звітному році. У комірці «з» вказується «01» — перший календарний день у місяці; у комірці «по» — дата державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (107.01.07 БЗ)

У разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності єдиноподатник зобов’язаний подати ЄП-декларацію з типом «Звітна» + додаток 1 з типом «Звітна», де в розд. 8 вказати період перебування на ЄП, який закінчується датою розреєстрації (а не як раніше було — останній день місяця, в якому відбулася реєстрація припинення). Додамо ще, що в розд. 5 слід поставити позначку в комірці «після припинення», а в розд. 6 вказати дату розреєстрації.

За який звітний період, у які строки та в якому вигляді (у електронному або на паперовому носії) фізичні особи, що припинили підприємницьку діяльність, подають ліквідаційну ЄП-декларацію і додаток 1 до неї?

Ліквідаційну ЄП-декларацію з додатком 1 востаннє потрібно подати за податковий звітний квартал, в якому проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності, наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.

Остання декларація з додатком 1 до неї подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилається поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення (107.01.07 БЗ)

Розпочнемо з варіанту подання. Після того, як реєстратор направить фіскалам повідомлення про внесення в ЄДР запису про припинення ФОП, з таким підприємцем буде автоматично розірваний договір про визнання електронних документів.

Отже, подати звітність в електронному вигляді не вийде. Але на практиці це правило не завжди спрацьовує і ФОП примудряються подати звітність в електронному вигляді. Але краще не ризикувати, а, наприклад, скористатися послугами пошти. На це і натякають податківці в консультації. Звітність слід надсилати рекомендованим листом з повідомленням про вручення та описом вкладення.

До речі, в одному конверті можна відправити різну звітність, наприклад ЄП-декларацію з додатком 1 і ПДВ-звітність тощо.

Тепер про строки її подання. Для єдиноподатників групи 3 строк — протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому вони зареєстрували припинення підприємницької діяльності. А ось для єдиноподатників груп 1 і 2 звітним періодом є рік. Але зверніть увагу, що і в цьому випадку податківці вимагають подавати її протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу, в якому ФОП на ЄП зареєстрував припинення підприємницької діяльності.

Якщо ФОП отримує довідку про доходи

Чи потрібно ФОП на ЄП груп 1 — 3 подавати додаток 1 до ЄП-декларації у разі її подання з типом «Довідково» для отримання довідки про доходи?

У разі подання ЄП-декларації з типом «Довідково» для отримання довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, додаток 1 до декларації не подається (107.01.07 БЗ)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі