Теми статей
Обрати теми

Як стягують борги за комуналку?

Амброзяк Наталя, юрист
Боргами за ЖК-послуги у звичайних фізосіб зараз нікого не здивуєш. Усім, загалом, зрозуміло, як вони з’являються. Але далеко не всі в курсі того, як ці борги стягують. Часто ЖК-боржники хвилюються: чи можуть відібрати квартиру через комунальні борги? Як усе відбувається насправді і як можна вирішити питання щодо боргів з оплати ЖК-послуг? Про це читайте далі в нашій статті.

Якщо споживачі не платять за комуналку, то постачальники таких послуг можуть (пп. 5, 6 ч. 1 ст. 8 Закону № 2189*):

* Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII.

1) припинити надання комунальних послуг (крім випадків, коли якість та/або кількість цих послуг не відповідають умовам договору);

2) нараховувати пеню за прострочення. Її розмір установлюється в договорі про надання ЖК-послуг. Щоденний платіж не може перевищувати 0,01 % суми боргу (ч. 1 ст. 26 Закону № 2189);

3) стягувати заборгованість (борг + пеня + 3 % річних та інфляційні) через суд.

Крім того,

якщо оплату прострочили більш ніж на 3 місяці і загальна сума боргу перевищує 340 грн, то боржник позбудеться права на отримання субсидії

До речі, про новий порядок оформлення субсидій читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 43, с. 21.

Тепер поговоримо про кожен етап детальніше.

Етап 1: комунальники діють самостійно

Знімати з банківських рахунків гроші, продавати майно боржника в рахунок погашення його боргів або відбирати квартиру постачальники комунпослуг самостійно не можуть.

Для цього їм треба звернутися до суду. Але вони можуть відключити вас від комунальних послуг і нарахувати пеню за несвоєчасну оплату ЖК-послуг.

Відключення. Припинення або призупинення постачання комунальних послуг — справа серйозна.

Відключення опалювання, холодної води і водовідведення не передбачено (див. Правила, затверджені постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630). А ось газ і електроенергію відключити цілком можуть (див. постанови НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2496 і від 14.03.2018 р. № 312).

Увага! У період карантину і протягом 30 днів після його закінчення припинення/призупинення надання ЖК-послуг через неоплату (оплату не в повному обсязі) заборонено (п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Закону № 530**).

** Закон України від 17.03.2020 р. № 530-IX.

Пеня. Пеня нараховується за несвоєчасну оплату ЖК-послуг. Її споживач зобов’язаний сплатити разом із боргом.

Конкретний розмір пені, що сплачується за кожен день прострочення, треба шукати в договорах із постачальниками тих або інших ЖК-послуг.

Зазвичай її встановлюють у максимальному розмірі, тобто 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. Водночас загальна сума пені не може перевищувати 100 % суми самого боргу (див., наприклад, п. 4.9 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2500, і п. 8.2 Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2498).

У будь-якому випадку конкретна сума, яку треба буде сплатити як пеню, має бути в платіжці.

У період карантину і протягом 30 днів після його закінчення пеню за несвоєчасну оплату ЖК-послуг нараховувати не можуть

Утім, як і проводити її примусове стягнення (п.п. 4 п. 3 розд. ІІ Закону № 530). І ми вважаємо, що це правило в пріоритеті.

Хоча без неоднозначності тут не обійшлося. Більш пізній за датою набуття чинності Закон України від 17.03.2020 р. № 533-IX говорить про призупинення обов’язку споживача сплатити пеню тільки до 01.07.2020 р. Тому за підсумком можуть бути різні тлумачення і спори.

Етап 2: стягнення через суд

Коли попередження не працюють і комунальники так і не отримують погашення заборгованості, то вони можуть звертатися до суду.

Ціна питання. Якщо судове рішення буде не на користь боржника, то йому доведеться заплатити комунальникам:

1) суму боргу;

2) пеню;

3) інфляційні та 3 % річних (ч. 2 ст. 625 ЦКУ). Якщо, звісно, про це буде вказано в позові. Те, що ці суми можуть стягуватися понад пеню та інші штрафні санкції, підтверджує і судова практика (див. постанову ВС від 18.05.2020 р. у справі № 176/456/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/89479864). Хоча, до речі, законодавство не вимагає стягнення цих сум саме через суд;

4) судові витрати. Компенсувати доведеться щонайменше суму судового збору (227 грн або як мінімум 2270 грн (станом на 2021 рік) залежно від виду провадження — наказне воно чи позовне, про це нижче). А там можуть ще виникнути і витрати комунальників на адвоката.

І це тільки якщо боржник добровільно виконає рішення суду або хоча б укладе договір про реструктуризацію боргу (про нього див. нижче). Якщо ж рішення суду буде проігноровано, то справа потрапить на примусове виконання до державного або приватного виконавця. Це додаткові витрати, а також ризик втратити не лише гроші, але й майно. Про це ми поговоримо трохи пізніше.

Що та як роблять? У комунальників є дві стратегії:

1) подавати заяву про видачу судового наказу (наказне провадження);

2) подавати позов про стягнення суми боргу (позовне провадження).

Досить часто постачальники комунальних послуг застосовують першу стратегію, оскільки:

— судовий збір, який вони сплачуватимуть, становить усього 227 грн (станом на 2021 рік);

— заява розглядається судом у короткі строки (всього 5 днів) без виклику їх представника і боржника на засідання.

Це відбувається ще й тому, що стягувати борги в порядку позовного провадження банально дорожче.

Зазвичай у кожної компанії є свій поріг звернення до суду з позовом замість заяви про видачу судового наказу (законодавчо не встановлений). Інколи це 2000 грн, а інколи й більше.

Але якщо сума боргу достатньо велика або вона спірна, то в такому разі комунальники все-таки звертаються до суду з позовом. У цьому випадку суд розглядає справу довше. До того ж судовий збір вже становить 1,5 % від сум, що стягуються, але не менше 2270 грн і не більше 794500 грн***.

*** Суми зазначені станом на 2021 рік.

Зверніть увагу: зазвичай судові накази і рішення судів надсилаються боржникам поштою за адресою прописки. Тож будьте уважними!

Карантин. На період карантину пеню і штрафні санкції нараховувати заборонено. Водночас нараховувати заборгованість і подавати позови/заяви до суду для її стягнення ніхто не забороняв. Ба більше, інфляційні і 3 % річних взагалі не вважаються ні штрафними санкціями, ні пенею.

Тобто в комунальників є можливість подавати щонайменше заяви про видачу судового наказу на стягнення суми боргу і таких додаткових накруток (окрім пені). Хоча на етапі, коли справа потрапить до виконавця, усе може застопоритися (далі ви зрозумієте чому). Тому є ймовірність, що в більшості випадків постачальники комунальних послуг чекатимуть на закінчення карантину.

Етап 3: справа потрапила до виконавця

Ситуація: боржник не виконав рішення суду і борг не погасив. Що далі?

У такому разі почнеться процедура примусового стягнення.

Ціна питання. До сум, які присудив суд (борг + пеня + інфляційні і 3 % річних + судові витрати), додаються:

— компенсація витрат на виконавче провадження;

— виконавчий збір — 10 % від суми, що стягується (ч. 2 ст. 27 Закону № 1404****). Якщо справою займається приватний виконавець, то замість виконавчого збору доведеться компенсувати його (тобто виконавця) винагороду — 10 % від суми фактично стягнутого ним (п. 19 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2016 р. № 643).

**** Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Що та як роблять? Після того як виконавець отримав рішення суду або судовий наказ, він відкриває виконавче провадження. Далі розшукуються гроші і майно боржника. Спроба погасити борг відбувається в такому порядку:

1. Гроші — це перше, за рахунок чого погашають борг. Причому неважливо, інвалюта це буде або гривня, готівка або гроші на банківських рахунках. Починається все з арешту банківських рахунків (тобто блокування), а потім і примусового списання необхідної суми. Для цього виконавець за допомогою спеціальної електронної системи направляє запит в усі банки України. Причому відповідно до ч. 3 ст. 56 Закону № 1404 арешт застосовується тільки в сумі боргу і не більше.

Раніше на практиці блокували всі знайдені банківські рахунки, але використання електронної системи має виправити цю ситуацію.

До появи судового наказу або судового рішення з банківських рахунків ЖК-борги автоматично не списуються

Зауважимо: ці документи можна пропустити, а ось наявність виконавчого провадження можна відстежити через:

— Єдиний реєстр боржників (erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors);

— портал «Дія» (diia.gov.ua, в особистому кабінеті розділ «Послуги», підрозділ «Виконавчі провадження»);

— Автоматизовану систему виконавчого провадження (asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors).

Також погашення може відбуватися за рахунок утримання певної суми із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника (ст. 68, 69, 70, 73 Закону № 1404). Це може відбуватися як за заявою самого боржника, так і тому, що грошей або майна недостатньо для погашення.

Зверніть увагу: заяву за таких умов можна написати тільки тоді, коли сума боргу не перевищує 30 тис. грн (5 розмірів мінзарплати, встановленої законом, з 01.12.2021 р. — 32500 грн).

2. Рухоме майно (автомобілі, побутова техніка тощо). Якщо грошей усе-таки недостатньо, то погашення відбувається за рахунок арешту і продажу на електронних торгах рухомого майна. Зазвичай розпочинають із найдорожчого: автомобілів, дорогої побутової техніки тощо.

3. Нерухомість (квартири, будинки, дачі, земділянки тощо). Заарештовують і продають нерухомість, що належить боржникові, вже в останню чергу. Тоді, коли в нього для погашення усіх сум бракує грошей та іншого майна.

При цьому розпочинають з окремих від будинків земельних ділянок, а також приміщень, що належать боржникові.

Якщо і це не спрацювало (виручених грошей для погашення боргу недостатньо), тоді вже беруться за квартиру (будинок тощо), в якій безпосередньо проживає боржник.

Часто трапляється, що, крім квартири або будинку, у боржника нічого немає. Але це ще не привід збирати валізи!

Для того щоб заарештувати і продати єдине житло боржника, сума боргу та усіх додаткових платежів (див. підрозділ «Ціна питання») має становити 120 тис. грн і більше (у грудні 2021 року ця сума зросте до 130 тис. грн*****).

***** 20 розмірів мінзарплати, встановленої законом (ч. 7 ст. 48 Закону № 1404).

Крім того, якщо житло належить дітям або вони мають право користуватися ним (наприклад, там прописані), то щоб продати таку нерухомість, потрібен дозвіл органів опіки.

Карантин. На період карантину і протягом 30 днів після його закінчення заборонено погашати ЖК-заборгованість за рахунок житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій або блоків у гуртожитках, інших приміщень).

Таке правило встановлене в п.п. 6 п. 3 розд. ІІ Закону № 530.

Тож власники житла з ЖК-боргом 120 тис. грн і більше поки можуть не хвилюватися.

Але варто пам’ятати, що цей борг усе одно доведеться погасити або хоча б звернутися до комунальників із проханням реструктуризувати його. Інакше після закінчення карантину і пільгових 30 днів є ризик залишитися без житла.

Реструктуризація комунальних боргів

Реструктуризація — це розстрочка боргів за комуналку. Розстрочку можуть надати максимум на 60 місяців. Конкретний строк залежить від суми боргу і рівня доходу боржника на дату надання розстрочки.

Для того щоб отримати розстрочку, треба укласти договір з конкретним постачальником комунальної послуги, щодо якої висить борг (наприклад, якщо боржник — харків’янин і в нього борг за електроенергію, то договір він укладатиме з АТ «Харківобленерго»).

Конкретна сума, яку доведеться платити щомісячно, буде зазначена в договорі. Також треба буде перераховувати платежі за поточні періоди. Радує тільки те, що загальна сума щомісячного платежу за борг плюс поточного платежу не має бути більше 25 % доходів боржника, які враховуються при призначенні субсидії. Якщо боржник — пенсіонер або він отримує будь-яку соцдопомогу, то загальна сума буде не більше 20 % таких доходів.

Якщо боржник прострочить хоча б один платіж, то на цю суму додатково нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01 % за кожен день прострочення. Тож укладаючи такий договір, треба обов’язково уважно ознайомитися з його умовами і краще їх виконувати.

висновки

  • За неоплату ЖК-послуг можна отримати їх відключення, нарахування пені, стягнення боргу через суд або примусове погашення через виконавця за рахунок грошей і майна (включаючи житло).
  • На період карантину і протягом 30 днів після його закінчення за неоплату комуналки заборонено нараховувати та стягувати пеню, штрафні санкції, а також погашати борги за рахунок житла, що належить боржникові (квартир, будинків, кімнат тощо).
  • На період карантину і протягом 30 днів після його закінчення заборонено відключати/припиняти надання ЖК-послуг за їх неоплату (оплату не в повному обсязі).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі