Теми статей
Обрати теми

Житлові субсидії: найнайновіше

Амброзяк Наталя, юрист
Цього разу обговорюємо постанову КМУ від 19.05.2021 р. № 505. Ви вже чули*, що в Положення про субсидії** спішно внесли «зміни в зміни». Застосовуватися вони будуть з 1 травня, хоча текст цієї постанови був опублікований і набув чинності тільки 22 травня. Ну що ж, зараз саме час оцінити чергові нововведення в усій красі.

* Див. «Податки & бухоблік», 2021, № 41, с. 22.

** Затверджено постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Заяви на отримання субсидії. Раніше було заявлено: щоб отримати субсидію за травень і подальші періоди, ви повинні подати заяву і декларацію, причому за новим зразком. Тепер же Кабмін дав задній хід. Нове правило: якщо ви отримували субсидії в минулому опалювальному сезоні і зараз не підпадаєте під підстави для відмови в цих виплатах,

субсидії вам призначатимуться автоматично, на підставі інформації з Мінфіну

Але заяву все одно доведеться подати тим:

— хто раніше отримував субсидію в грошовій безготівковій формі (тобто не отримував її на свою картку або готівкою);

— кому субсидія була призначена за фактичним місцем проживання (орендарі, переселенці, індивідуальні забудовники, будівлі яких не прийняті в експлуатацію);

— кому субсидія була призначена без урахування осіб з числа прописаних у квартирі/будинку, що не проживають за місцем реєстрації.

Увага! Кабмін заразом затвердив і нові форми заяви та декларації. Тепер ці документи — додатки до Положення про субсидії. Попередні форми (затверджені наказом Мінсоцполітики від 07.05.2021 р. № 242) так і не набули чинності. Та якщо вам вдалося подати документи за такою «нечинною» формою (наприклад, ви надіслали їх поштою), то подавати їх ще раз за кабмінівською формою не потрібно.

Підстави для відмови. Після першої хвилі травневих змін відмовляти в субсидії повинні були, якщо у когось із тих, хто проживає у будинку/квартирі, або у когось зі складу сім’ї цих осіб є у власності більш ніж одне житлове приміщення (квартира/будинок). Причому в розрахунок не брали житло на тимчасово окупованих територіях/на лінії зіткнення або житло, не придатне до проживання.

Тепер же на субсидію можна претендувати, якщо у вас є ще й житло в сільській місцевості або у спільній власності.

Раніше доступ до субсидій був закритий тим, у кого станом на 1-ше число місяця, з якого призначається субсидія, є депозитний рахунок (рахунки) у банку в сумі більше 56750 грн (25 прожитмінімумів). Після другої хвилі змін це 100 тис. грн (сума фіксована). Про такий депозит(и) вказуємо в декларації.

Персональні дані. Тепер не потрібна згода на обробку персональних даних тих, хто проживає в квартирі/будинку, або членів сім’ї цих осіб (чиї доходи враховуються при призначенні субсидії). Раніше відсутність такої згоди загрожувала тим, що декларація і заява вважалися неподаними.

Одноразовий дохід більше 25 прожитмінімумів. Тепер не треба повідомляти про отримання такого доходу ні тим, хто проживає в квартирі/будинку, ні їх родичам. Це правило було внесене з першою хвилею змін і успішно «винесене» ☺ з другою.

Доходи від депозитів. Раніше такі доходи враховувалися при призначенні субсидії. Зараз — не враховуються, бо держава не може контролювати їх персоніфіковано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі