Теми статей
Обрати теми

Покроковий алгоритм припинення фізособи-підприємця

Децюра Сергій, податковий експерт
Ведення бізнесу — справа ризикована. Інколи вдається добре заробити. А інколи можна не те що вийти в нуль, а й втратити все вкладене. Якщо ведення бізнесу не приносить економічних та емоційних вигід, то найкращим буде його припинити. Сьогодні ми й поговоримо про те, як фізичній особі — підприємцю (ФОП) припинити здійснення своєї діяльності. І розпочнемо розгляд цієї теми з опису загальних правил, які має зробити ФОП, щоб ліквідуватися.

Етап 1: Підготовка до ліквідації

Перед тим як ФОП буде здійснювати безпосередньо дії з припинення підприємницької діяльності, він має:

1) якщо працював не сам, а наймав для здійснення діяльності працівників, спочатку з ними законно розпрощатися, тобто розірвати трудові відносини.

Підставою для розірвання ФОП трудових відносин із працівниками буде п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП

Детальний порядок звільнення працівників з цієї підстави описано у «Податки & бухоблік», 2020, № 35, с. 12;

2) розірвати всі діючі договори (договори оренди, постачання, надання послуг тощо).

Пам’ятайте, що коли у ФОП є дебіторська чи кредиторська заборгованість, то після ліквідації ФОП про них забувати не слід. Після ліквідації ФОП її зобов’язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізособою.

Тому тим ФОП, хто покидає лави підприємців, слід про це пам’ятати і розібратися зі своїми боргами, ще будучи ФОП.

Про те, як оподатковувати перехідні операції після ліквідації, читайте «Оподатковуємо хвости після ліквідації ФОП» цього номера;

3) потрібно перевірити, чи правильна інформація зазначена в ЄДР щодо ФОП. Якщо вона буде неправильною, наприклад дані з ЄДР відрізнятимуться від паспортних даних фізособи, яка працює як ФОП, то потрібно внести зміни в ЄДР і виправити ситуацію.

Для того щоб перевірити, які дані зазначені в ЄДР, вам слід зайти на сайт Мін’юсту (usr.minjust.gov.ua) і в формі, що з’явиться у полі «Отримати відомості про», поставити позначку навпроти «фізичну особу — підприємця». Після вводу на вибір Прізвища, Ім’я та По батькові чи РНОКПП чи Паспортних даних ФОП і підтвердження, що ви не робот, у вікні, що з’явиться, буде зазначена інформація про ФОП, що міститься в ЄДР. Так отримати інформацію про ФОП можна безоплатно.

Якщо все сходиться, то переходимо до наступного етапу. Якщо є неточності або взагалі дані в ЄДР про вас як ФОП не внесені (таке може статися, якщо ФОП був створений до 01.07.2004 р.), то слід виправити ситуацію. Для цього варто подати реєстратору заяву за формою 1, затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Етап 2: Виключаємо ФОП з ЄДР

Наступним кроком при ліквідації ФОП є внесення запису до ЄДР про припинення підприємницької діяльності ФОП.

Щоб внести такий запис у ЄДР, фізособа має подати реєстратору заяву за формою 1. У цій заяві слід поставити позначку «Х» навпроти поля «Державна реєстрація припинення діяльності фізособи-підприємця» і заповнити дані про ФОП, який припиняється.

Таку заяву можна подавати:

особисто або через представника. Якщо заяву подає особисто ФОП, то крім неї, знадобиться також оригінал паспорта. Якщо ж документи подає представник ФОП, то, окрім паспорта, він повинен пред’явити оригінал або нотаріально засвідчену копію довіреності. Хоча якщо дані про представника ФОП були внесені в ЄДР, то довіреність не знадобиться;

поштою. У цьому випадку підписи на заяві слід посвідчити нотаріально;

в електронному вигляді з накладанням на заяву електронного підпису.

Найзручніше на сьогодні подати заяву про припинення ФОП в електронному вигляді. Це можна зробити через вебпортал «Дія» (diia.gov.ua). Цим порталом може скористатися для припинення будь-який ФОП незалежно від територіального розташування.

Щоб подати заяву про припинення ФОП, фізособа має здійснити низку дій. Наведемо ці дії на рисунку.

img 1

Звертаємо увагу! Після подання заяви через портал «Дія» реєстратор у день внесення запису у ЄДР також повідомить про факт припинення фіскалів, органи держстатистики та Пенсійний фонд.

З дня отримання такої інформації органи держстатистики знімають з обліку ФОП і припиняють з ним будь-які відносини.

Що стосується податківців, які обліковують ФОП як платника податків і платника ЄСВ, то тут правила зняття з обліку такі.

Етап 3: Зняття з обліку

Не платник податків. У день, коли до податкової надійде інформація від реєстратора про внесення ним запису до ЄДР про припинення ФОП, фіскали знімають такого ФОП з обліку як платника податків (п.п. 3 п. 11.18 Порядку № 1588).

Таке зняття відбувається автоматично без жодного окремого повідомлення підприємцем податківців про припинення ФОП.

На це на сьогодні вказують і фіскали (див. категорію 107.01.09 БЗ). Вони, наприклад, заявляють, що у разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності ФОП — платник ЄП не подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування. Річ у тому, що для ФОП — платника ЄП останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

З дати зняття ФОП з обліку припиняється тільки нарахування податків і зборів за періоди після припинення ФОП. А от від погашення зобов’язань, що виникли у ФОП у зв’язку з веденням підприємницької діяльності, його ніхто не звільняє. Усе через те, що після держреєстрації припинення фізособа, яка була підприємцем, продовжує обліковуватися в податковій як фізособа — платник податків, що отримував дохід від підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Отже, після ліквідації ФОП фізособа-громадянин має провести остаточні розрахунки за зобов’язаннями ФОП. Тобто має в установлені строки подати так звану ліквідаційну звітність за останній базовий податковий (звітний) період та сплатити необхідні податки та збори (про те, як це робити, читайте ««Тут і казочці кінець…», або Остання ЄП-декларація» та «Закрити гештальт, або Остання декларація ФОП на ЗС» цього номера).

Крім того, слід пам’ятати, як тільки в ЄДР з’явився запис, що ФОП припинено, над ним нависає ймовірна позапланова документальна перевірка. Річ у тому, що однією з підстав для позапланової документальної перевірки є початок процедури припинення підприємницької діяльності ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ). Про деталі її проведення читайте «Перевірки ліквідованих ФОП» цього номера.

Також у багатьох ФОП, які ліквідуються, виникає питання з приводу подання ф. № 20-ОПП із інформацією про закриття його об’єктів оподаткування.

Відразу скажемо, що з реєстрації як платника податків ФОП знімуть і без подання Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП про закриття його об’єктів оподаткування. Річ у тому, що згідно з п.п. 1 п. 11.18 Порядку № 1588 підставою для зняття ФОП з податкового обліку є інформація з ЄДР і про подання ф. № 20-ОПП у разі припинення ФОП у ньому не йдеться.

Водночас на сьогодні на місцях фіскали починають наполягати на тому, що ФОП у разі припинення має все-таки подати ф. № 20-ОПП про закриття його об’єктів оподаткування протягом 10 робочих днів після того, як ФОП припинився (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 2). Якщо цього не зробити, вони погрожують штрафувати за неподання ф. № 20-ОПП після закінчення карантинного мораторію. Тому тим ексФОП, які не хочуть проблем, краще подати ф. № 20-ОПП і спати спокійно. Хто морочитися не бажає, варто готуватися відстоювати ці безпідставні вимоги фіскалів.

Зняття з ПДВ-обліку. Якщо припиняється ФОП, який був платником ПДВ, то після надходження від реєстратора повідомлення про внесення запису у ЄДР про припинення ФОП його реєстрація платником ПДВ має автоматично анулюватися (п.п. 2 п. 184.1 ПКУ).

Анулювання реєстрації ФОП платником ПДВ через його ліквідацію відбуватиметься саме з ініціативи фіскалів (п.п. 2 п. 184.2 ПКУ). Про це говорить і п. 5.5 розд. V Положення № 1130. У ньому, зокрема, сказано, що рішення про анулювання реєстрації платником ПДВ приймають самостійно податківці за наявності відомостей (документів), якими підтверджується наявність у ЄДР запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП. У день надходження такого повідомлення фіскали мають внести до Реєстру платників ПДВ відмітку «Реєстрація особи підлягає анулюванню» (п. 5.6 розд. V Положення № 1130).

Отже,

після того як ФОП — платник ПДВ подав реєстратору заяву про припинення, то його реєстрація платником ПДВ анулюється автоматично без подання будь-яких заяв

Після того як реєстрація ФОП платником ПДВ через припинення була анульована, фіскали мають направити йому протягом трьох робочих днів після дня анулювання рішення про анулювання за місцезнаходженням або місцем проживання фізособи (п. 5.7 розд. V Положення № 1130).

При цьому варто враховувати, що день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ та останнім днем, коли платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ (БЗ 101.16). Отже, в день анулювання реєстрації ФОП як платника ПДВ для фізособи є останнім днем, коли вона має право складати та реєструвати ПН, у тому числі й ПН відповідно до п. 184.7 ПКУ, що складають при анулюванні реєстрації платником ПДВ.

Зняття з ЄСВ-обліку. Як платника ЄСВ ФОП, що припиняється, фіскали знімають з обліку тільки після проведення перевірки щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ (абзац одинадцятий ч. 1 ст. 5 Закону № 2464).. Про нюанси проведення такої перевірки читайте «Перевірки ліквідованих ФОП» цього номера.

Незалежно від того, коли фіскали прийдуть до ФОП на перевірку і чи прийдуть узагалі, для ФОП, що припиняється, останнім місяцем, за який буде нараховано ЄСВ, буде місяць, на який припадає дата його припинення.

Крім того, після внесення даних до ЄДР про припинення ФОП фізособі слід ще подати ліквідаційну звітність з ЄСВ.

На сьогодні вона подається не окремо, а у складі ліквідаційної звітності з ЄП чи ліквідаційної декларації про доходи і майновий стан. Про подання ліквідаційної звітності читайте ««Тут і казочці кінець…», або Остання ЄП-декларація» та «Закрити гештальт, або Остання декларація ФОП на ЗС» цього номера.

Етап 4: РРО-розреєстрація

Якщо ФОП, що припиняється, використовував РРО чи ПРРО, то у нього виникає запитання, як зняти РРО/ПРРО з реєстрації?

Відповідь проста: якщо ФОП вніс запис у ЄДР про припинення, то після цього всі зареєстровані на нього РРО/ПРРО автоматично знімають з реєстрації. Про це свідчить:

— у випадку використання РРО — п. 1 гл. 4 розд. II Порядку № 547. У ньому говориться, що реєстрація РРО скасовується, в тому числі коли в податковій наявні відомості з ЄДР щодо держреєстрації припинення ФОП;

— у випадку використання ПРРО за п. 3 розд. III Порядку № 317. Там міститься аналогічна норма, як і щодо РРО. Тобто реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером, якщо до ЄДР внесено запис про держреєстрацію припинення ФОП.

Отже,

скасування реєстрації РРО/ПРРО ФОП, що припиняється, відбувається автоматично без подання жодних заяв (БЗ 109.06 та 109.20)

Етап 5: Закриття банківських рахунків

Також після припинення здійснення підприємницької діяльності і закриття ФОП фізособа має закрити поточні банківські рахунки, відкриті у фінансових установах на ФОП.

Для цього ФОП має подати у банк заяву на закриття рахунків (п.п. 1 п. 142 Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492). Детально про порядок закриття рахунку слід довідатися у вашому банку.

При цьому пам’ятайте, що саме фізособа, колишній ФОП, має закривати рахунки, відкриті у банках на ФОП, якого припинено. Річ у тому, що на сьогодні у законодавстві немає вказівки на те, що податкова чи реєстратор будуть повідомляти банки про припинення ФОП і що той на підставі такого повідомлення має закрити рахунки, відкриті на ФОП.

До середини 2020 року ФОП можна було не думати про закриття своїх рахунків у банку. Оскільки податківці мали інформувати банки про припинення ФОП, а банки, отримавши таке повідомлення, мали закрити рахунки, які належать ФОП. Але з середини 2020 року така вимога зникла з п. 11.18 Порядку № 1588. Тому тепер сам ФОП має піклуватися про закриття своїх рахунків у банку.

Тут навіть діє зворотна ситуація. Допоки фізособа не закриє рахунки в банку, відкриті на ФОП, у податковій фігуруватиме інформація, що за фізособою рахуються поточні рахунки для здійснення підприємницької діяльності, оскільки лише після закриття рахунку банк направить фіскалам повідомлення про його закриття (п. 1 розд. ІІ Порядку № 721).

Перед закриттям рахунку слід отримати виписки з нього за останні три роки. Вони знадобляться, якщо фіскали прийдуть до вас на перевірку.

Етап 6: Скасування електронного підпису

Після припинення ФОП фізособа має скасувати дію електронного підпису (КЕП), який вона використовувала для здійснення підприємницької діяльності.

Для цього слід звернутися до того органу, який згенерував цей ключ. Хоча якщо морочитися не бажаєте, то можна дію ключа і не скасовувати. Цей ключ сам втратить свою чинність після закінчення терміну дії сертифіката ключа.

Усе одно скористатися ним для подання звітності від імені ФОП після ліквідації ФОП не вдасться, оскільки відповідно до п. 42.6 ПКУ електронний документообіг між платником податків та податковою припиняється в тому числі й у випадку наявності в ЄДР інформації про припинення ФОП.

Етап 7: Анулювання алколіцензії

По суті, без жодних проблем ФОП, який ліквідується, анулює отриману для здійснення господарської діяльності ліцензію на торгівлю алкоголем чи тютюновими виробами, оскільки для анулювання такої ліцензії йому не потрібно подавати жодних документів фіскалам.

Орган, який видав алколіцензію, тобто податкова, має анулювати таку ліцензію після отримання від реєстратора повідомлення про припинення ФОП (ст. 15 Закону № 481).

висновки

  • Розпочинати процедуру ліквідації ФОП слід із звільнення працівників і розірвання договорів із контрагентами.
  • Наступним кроком при ліквідації ФОП є внесення запису до ЄДР про припинення. Робити це вигідно через електронний портал «Дія».
  • Зняття ФОП із податкового обліку через припинення, у тому числі й із ПДВ-обліку, відбувається автоматично без жодного окремого повідомлення фіскалів.
  • З ЄСВ-обліку ФОП, що припиняється, фіскали знімають тільки після проведення перевірки.
  • Після внесення запису до ЄДР про припинення ФОП буде автоматично анульовано реєстрацію його РРО/ПРРО, анульовано алколіцензію, а також припинено електронний документообіг.
  • Закривати рахунки в банку ФОП, що припиняється, має самостійно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі