Теми статей
Обрати теми

Не склали ПН: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За операцією з покупцем — неплатником ПДВ (на постачання йому товару у вересні) забули виписати податкову накладну (ПН). У вересневій декларації податкові зобов’язання (ПЗ) не відображали. Як виправити ситуацію?

У такому разі для виправлення помилки треба:

— скласти і зареєструвати ПН;

— донарахувати ПЗ з ПДВ (уточнити помилкову декларацію).

Крок 1. Реєструємо ПН

На операцію постачання треба скласти і зареєструвати ПН. Врахуйте: скласти ПН необхідно датою першої події (тобто вересневою датою).

За несвоєчасну реєстрацію ПН передбачений штраф за п. 1201.1 ПКУ. Проте на карантині штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються (п. 52 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 2). Тому зареєструвати вересневу ПН вийде без штрафу. Щоправда, якщо для реєстрації ПН поточного ліміту (∑Накл) недостатньо, доведеться поповнювати електронний ПДВ-рахунок.

Крок 2. Уточнюємо декларацію

Подаємо УР. Через допущену помилку у вересневій декларації були занижені ПЗ. Тому треба виправити декларацію. Для цього до помилкової вересневої декларації треба подати уточнюючий розрахунок (УР). І, зокрема, в його ряд. 1.1 (за графою 6) показати забуті ПЗ.

А ось уточнюючий додаток Д1 разом з УР подавати не треба. Адже в його таблиці 1.1 розшифровують ПЗ за тими ПН, які на момент подання декларації/УР не зареєстровані. А в цьому випадку ПН до подання УР уже зареєстрована.

Урахуйте: оскільки через помилку виникла недоплата (занижений показник ряд. 18 помилкової декларації), то в ряд. 18.1 УР нараховують 3 % самоштраф. Адже від самоштрафу з ПДВ на карантині звільнень немає (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 132.01).

Платимо за УР. І пам’ятайте: УР-платежі сплачують по-різному (пп. 19, 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569):

— суму недоплати — на електронний ПДВ-рахунок, а

— 3 % самоштраф — прямо до бюджету.

Хоча при достатній кількості грошей на електронному ПДВ-рахунку недоплату можна не сплачувати — кошти спишуться автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ). А якщо є переплата по особовому рахунку, то можна не платити і самоштраф. А ось із погашенням недоплати за УР за рахунок переплати, що утворилася по особовому рахунку, є нюанси (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 8).

Що першим: УР чи ПН?

Можливо, з’явиться питання. Як краще виправляти помилку? Що робити першим: реєструвати ПН і потім подавати УР? Чи, навпаки, подавати УР, а після реєструвати ПН?

Повинні зазначити, що за великим рахунком немає особливої різниці. Оскільки у будь-якому випадку поповнити електронний ПДВ-рахунок доведеться тільки раз. Порівняйте ситуації.

Якщо спершу реєструвати ПН. У такому разі якщо для реєстрації ПН:

— вистачило поточного ліміту, то після все одно доведеться кинути гроші на електронний рахунок (для сплати ПЗ за УР);

— не вистачило поточного ліміту і для реєстрації ПН довелося поповнювати електронний ПДВ-рахунок, то таку суму далі автоматом спишуть у рахунок погашення ПЗ за УР. Тому перед поданням УР необхідності в повторному поповненні ПДВ-рахунку не виникне.

Якщо першим подати УР. Що буде, якщо спершу відправити УР? У такому разі доведеться закинути гроші на електронний ПДВ-рахунок для сплати ПЗ за УР.

А ось ще раз поповнювати ПДВ-рахунок для реєстрації ПН не доведеться. Чому? Оскільки ПН на момент подання УР не була зареєстрована, то після подання УР виникне ∑Перевищ. Проте якщо разом з УР подати уточнюючий додаток Д1 і в його таблиці 1.1 розшифрувати ПЗ за такою незареєстрованою ПН, то надалі така ПН може бути зареєстрована за рахунок виниклого ∑Перевищ (без поповнення ПДВ-рахунку і повторного витрачання ліміту).

До речі, аналогічно варто робити й у тому випадку, якщо ПН хотіли зареєструвати ще до подання УР, проте відправлена на реєстрацію ПН була заблокована (і до подання УР не розблокована). Тоді відображення відомостей про неї в таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1, поданого разом з УР, надалі дозволить зареєструвати цю ПН за рахунок ∑Перевищ.

Як бачимо, при будь-якому з варіантів наслідки зрештою однакові.

Втім, як відзначалося, поки на карантині діє звільнення від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН. Тому щодо запізнілої реєстрації ПН можна не переживати. Інакше при звичайних (некарантинних) обставинах ми б радили насамперед все ж реєструвати ПН (щоб зменшити кількість днів прострочення і мінімізувати суму штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН), а вже після цього уточнюватися і подавати УР.

Приклад. 24.09.2021 на постачання товару (вартістю 6000 грн, у тому числі ПДВ — 1000 грн) не склали ПН. У декларації з ПДВ за вересень не показали ПЗ у сумі 1000 грн.

Для виправлення помилки треба:

— скласти і зареєструвати ПН (у ПН зазначити дату складання — 24.09.2021);

— подати УР до декларації за вересень і донарахувати ПЗ з ПДВ у розмірі 1000 грн.

Рядок УР

Графи УР

4

5

6

1.1

44000 (умовно)

45000

1000

18

20000 (умовно)

21000

1000

18.1

30

Фрагмент УР до декларації за вересень

Врахуйте: якщо ПН до подання УР зареєстрована, то разом з УР уточнюючий додаток Д1 подавати не треба. При цьому до подання УР треба сплатити суму недоплати (1000 грн) — на електронний ПДВ-рахунок і 3 % самоштраф (30 грн) — до бюджету.

ВИСНОВКИ

  • Якщо забули виписати ПН, її треба скласти (датою першої події) і зареєструвати. На щастя, на карантині штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН не загрожують.
  • Якщо ПЗ не показали в декларації, то треба подати УР до помилкового періоду. І якщо через помилку виникла недоплата, то до подання УР сплатити суму недоплати і 3 % самоштраф (на карантині від нього звільнень немає).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі