Теми статей
Обрати теми

Якщо не подали форму № 1ДФ або Звіт з ЄСВ за минулі роки

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
У бухгалтерській практиці чого тільки не трапляється... Може статися й так, що з якихось причин за минулі звітні періоди не було подано форму № 1ДФ чи Звіт з ЄСВ (форма № Д4). Як зараз відзвітувати? За якою формою? Та чи потрібно взагалі це робити? Розповідаємо.

Незабаром рік, як ми подаємо об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ — Податковий розрахунок. Стара форма № 1ДФ та Звіт з ЄСВ, що подавався страхувальниками щодо виплат застрахованим особам, за допомогою яких звітували за податкові періоди до 01.01.2021, вже остаточно канули в Лету.

Проте буває, що роботодавці виявляють, що якийсь із зазначених звітів за період до їх об’єднання не подано. Тож очікувано постає запитання: за якою формою звітувати?

Відповідь вас порадує. Не потрібно шукати старі форми. Виправляємося за допомогою чинної форми Податкового розрахунку та відповідних додатків до нього. Це випливає з положень п.п. 9 п. 9 розд. V Порядку № 4.

У ньому зазначено, що у разі, коли Розрахунок не подавався за попередній звітний (податковий) період, платник податків зобов’язаний подати Розрахунок у поточному звітному (податковому) періоді за формою, що діє на день подання такого Розрахунку. На цьому наголошують податківці у роз’ясненні з категорії 103.25 БЗ, зазначаючи, що запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

З формою визначилися. Переходимо до типу Розрахунку. Адже за один і той самий період форма № 1ДФ могла подаватися, а Звіт з ЄСВ — ні. Який же тип зазначати? Тут усе дуже цікаво.

Дивіться, 29.04.2021 ДПСУ на своєму офіційному сайті* опублікувала роз’яснення, яке є чинним на сьогодні.

* tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/466208.html

У ньому зазначено, що якщо роботодавцеві-страхувальнику необхідно подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які вже було подано Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (тобто форму № 1ДФ), то слід сформувати «Уточнюючий» Розрахунок. Він повинен містити виключно додатки Д1, Д2, Д3, Д5, Д6. Якщо відомості для заповнення окремого додатка відсутні, то такий додаток не формується.

Якщо ж необхідно подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які не було подано форму № 1ДФ, то формується «Звітний» Розрахунок.

Такий порядок подання звітності за минулі періоди застосовується і для додатка 4ДФ до Розрахунку.

Водночас сьогодні в підкатегорії 201.06.01 БЗ є роз’яснення, в якому податківці самі ж собі суперечать. На запитання, який тип форми зазначається страхувальником у Розрахунку з Д1 за звітний період до 01.01.2021, за який Звіт з ЄСВ не подавався, а форму № 1ДФ за цей період було подано, відповідають, що «Звітний». При цьому у рядку 02 вказується звітний період, за який він подається. Тож схоже на те, що з уточненкою щодо ЄСВ щось пішло не так і процедура подання ще «допилюється».

Ще такий момент. Якщо ви звітуєте з ПДФО та ВЗ за звітні періоди до 2021 року, то, на наш погляд, 4ДФ слід заповнювати з урахуванням правил, які діяли в період, за який звітуєте. Тобто ВЗ зазначати загальною сумою в розд. ІІ 4ДФ, а в розд. І графи 5а та 5 не заповнювати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі