Теми статей
Обрати теми

Проєкт закону 5600 прийнято. Що чекає на платників податків у 2022 році

Павленко Олексій, податковий експерт
Як завжди, ВРУ під Новий рік з метою латання бюджетних дірок приймає чергове «tax-покращення». 30 листопада у другому читанні депутати ухвалили славнозвісний законопроєкт № 5600. Ми вже про нього писали в «Податки & бухоблік», 2021, № 47, с. 5. І, на жаль, тепер його шанси стати законом непомірно зросли. Багато негативних норм із цього документа викреслили, але далеко не всі… Більшість змін має набрати чинності з 1 січня. Остаточного тексту прийнятого документа ми не бачили, тому в підписаній редакції закону можуть бути й несподіванки…

Зараз, шановні читачі, ми окреслимо лише деякі з цікавих змін, що «дарують» нам депутати у прийнятому законі. А наш детальний аналіз усіх цих змін ще попереду…

Адміністрування

Обмеження виїзду керівника юрособи — податкового боржника. Податківці отримують право звертатися до суду, щоб обмежити право виїзду з України керівника юрособи, у якої податковий борг перевищує 1 млн грн і висить більше 240 днів, до повного погашення боргу (пп. 87.13 та 87.14 ПКУ*).

* Надалі поруч із номерами пунктів чи підпунктів «ПКУ» не зазначатимемо.

Запити: узаконено додаткові. Фіскали зможуть отримувати на запит інформацію та документальне підтвердження від платника не лише за фактом виявленого правопорушення, а й у випадку виявлення фактів, «які можуть (!) свідчити про порушення» (п. 73.3).

Фото-, відео-, звукофіксації на перевірках. Матеріалами, які є підставами для висновків фіскалів під час перевірок, тепер буде і мультимедійна інформація (фото, відео-, звукозапис), отримана (виготовлена) фіскалами (п.п. 83.1.7). Право на ці зйомки-записи їм надає новий п.п. 20.1.47.

Але таке ж право надано і платникам податку (п.п. 17.1.7).

Стягнення податкового боргу, якщо є борги бюджету.

Податковий борг за задекларованими сумами, що висить більше 90 днів, тепер податківці зможуть стягувати з банківського рахунку або за рахунок готівки боржника без рішення суду незалежно від суми боргу

Але, крім випадків, коли сума боргу дорівнює чи менше боргу держави перед платником не тільки з помилково/надміру сплачених податків, але й з бюджетного відшкодування.

Податок на прибуток

«Резервна» різниця для держпідприємств. Держпідприємствам і товариствам, у яких доля держави у СК більше 50 %, заборонили зменшувати фінрезультат на різниці згідно з п.п. 139.2.2, якщо методи обчислення резерву сумнівних боргів (РСБ) та способу визначення коефіцієнта сумнівності не погоджено з власником (власниками). Держава жадає більше дивідендів, а методику створення РСБ для цього КМУ вже вигадав (читайте «Податки & бухоблік», 2021, № 45, с. 23).

Незалік збитків для великих. Великим платникам починаючи з декларації за 2022 рік буде дозволено зменшувати фінрезультат до оподаткування лише на 50 % суми від’ємного значення минулих звітних років (різниця з п.п. 140.4.4). Якщо сума збитків, що залишилась, становитиме до 10 % від фінрезультату, то такі збитки врахуються в повному обсязі.

Звільнено свійську птицю. Від оподаткування звільнено прибуток сільгоспників, які займаються виключно (!) свійською птицею (окрім курей!) — вирощуванням, виробництвом з неї м’яса та реалізацією всього цього. Вивільнені кошти направляються лише на розвиток виробництва (п. 57 підрозд. 4 розд. ХХ).

Преференції елктроенергетикам. До 1 січня 2024 року отримають низку податкових преференцій виробники електричної енергії за «зеленим» тарифом (неоподаткування неоплачених постачань, незастосування податкової різниці щодо списання безнадійної заборгованості тощо) (п. 58 підрозд. 4 розд. ХХ).

ПДВ

Для ПК — 365 днів! Найбільш одіозною зміною у ПДВ-сфері є обмеження права на включення ПДВ до ПК за ПН/РК 365 календарними днями* (проти ще діючих 1095) з дати складання ПН/РК (п. 198.6).

* На час зупинки реєстрації ПН/РК цей строк передбачено призупиняти.

Перехідні ПН/РК, не включені до ПК, можна включити протягом 365 днів з дати набрання чинності законом, але не пізніше 1095 днів з дати їх виписки (п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ)

Обмежено строк реєстрації РК. РК до ПН можна буде зареєструвати в ЄРПН не пізніше 1095 днів від дати ПН, що коригується (п. 192.1).

ПДВ для тютюнових з макс-цінами. ПДВ-базою для постачань та імпорту тютюнових виробів і т. п., а також рідини для електронних сигарет (РЕС), для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, визначено такі максимальні ціни без ПДВ (відповідно пп. 189.18 та 190.1). А також звільнено від оподаткування наступні постачання таких товарів (п.п. 197.27).

Банківські метали і ПДВ. Виведено з-під пільги операції з обігу банківських металів (п.п. 196.1.4). А також введено низку пільг для інвестиційного золота (п. 197.26).

Інше. До 2026 року для постачання електроенергії продовжено касовий метод (п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ).

До 2025 року продовжено пільги щодо розстрочення ПДВ при імпорті обладнання (п. 65 підрозд. 2 розд. ХХ).

Одіозні зміни у сфері відшкодування ПДВ та оподаткуванні житла, на щастя, виключено.

ПДФО

Продаж сільгосппродукції. Доходи від продажу сільгосппродукції з власних ділянок не оподатковуватимуться ПДФО лише в розмірі 12 МЗП на рік! У разі перевищення необхідно подати річну декларацію та оподаткувати суму перевищення (п.п. 165.1.24).

Третій та більше продаж нерухомості. Передбачено такі продажі оподатковувати за ставкою 18 % від чистого доходу (і перелічені витрати, на які можна зменшити дохід). Виняток — третя та наступні продажі майна, отриманого у спадщину, для них ставка 5 % (п. 172.2).

Діючі ставки ПДФО для продажу протягом року першого (0 %) і другого (5 %) пільгового, а також першого (5 %) непільгового об’єкта нерухомості не змінюються.

Інвест-витрати. Передбачено, що до витрат на придбання інвестиційного активу зараховується його вартість, задекларована під час одноразового декларування (п.п. 170.2.2).

МПЗ для сільгоспників

Податок на прибуток, ЄП, ПДФО. Уводиться мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) як для будь-яких юросіб, так і фізосіб (ФОП і звичайних!), що є власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь**. Із суми такого МПЗ за підсумками річної декларації вираховується низка сплачених податків, перелік яких для юросіб залежить від того, чи перевищує 75 % частка сільгосптоваровиробництва в загальному обсязі платника (щодо прибутку — див. новий п. 141.9, щодо ПДФО — пп. 170.14 та 177.14 — 177.20, щодо ЄП — ст. 2971).

** Тут є низка винятків. Зокрема, це не стосується земель дачних та садових кооперативів, таких земель у межах населених пунктів, які належать фізособам на 1 січня 2022 року.

Розмір МПЗ визначається згідно зі ст. 381. За наведеною там формулою сума податків, що вираховуються, не має бути меншою за 5 % від нормативно-грошової оцінки (НГО) землі, інакше доплачуйте відповідний податок.

Акциз

Роздрібний акциз за списане. Зіпсовані, знищені або відсутні товари будуть оподатковуватись роздрібним акцизом (п.п. 14.1.212).

5 % — на виробників та імпортерів тютюнових та РЕС. Сплату роздрібного акцизу (5 %) з тютюнових виробів, тютюну, РЕС замість роздрібних торговців перекладають на виробників та імпортерів (п.п. 213.1.14 і п. 221.7). Оподатковуватись повинна вартість за встановленими максимальними роздрібними цінами (п.п. 214.1.5). Оскільки цей податок до місцевих бюджетів, то зміна має запрацювати з 1 січня, проте не раніше внесення і набрання чинності відповідними змінами до БКУ. Що буде із залишками у роздробі — не зрозуміло…

Ставки на алкоголь. На 5 % зростуть ставки на алко-напої (з 1-го числа третього місяця із дня набрання законом чинності) (п.п. 215.3.1).

Що не маркується. Розширюють перелік товарів, які не підлягають маркуванню, винами натуральними, без додавання спирту, міцністю не вище 15 % та імпортними тестовими зразками алкогольних напоїв (п.п. 226.10).

Єдиний податок

Інтернет-ФОП.

ФОП, які надають послуги доступу до Інтернету, не зможуть працювати у гр. 2

Тобто вони мають перейти до групи 3. Причому норма набирає чинності вже з 1 січня 2022 року, виходить, змінити групу їм треба до 16 грудня цього року?!

No — свійській птиці. Із платників ЄП групи 4 виключають тих, у кого основна діяльність: розведення та вирощування перепелів і страусів, свійської птиці та/або виробництво з неї м’яса (п.п. 291.51.1). Але їх «підмащують» пільгою з податку на прибуток (див. вище).

Ліцензування

Процедурне тощо. Тут багато процедурних змін до Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР. Зокрема, скасовуються процедури призупинення ліцензій на виробництво та обіг підакцизних товарів, але доповнено підстави для анулювання. Уводиться механізм електронного подання документів та отримання ліцензій, а також ще багато інших змін…

Інше

Екоподаток. Збільшують екоподаток за викиди у водні об’єкти орієнтовно у 8 разів. Однак підвищення буде поетапне: починаючи з 30 % від розміру нових ставок у 2022 році і до 100 % у 2025 році.

Підвищено й ставки на викиди в повітря, а також зросте екоподаток за розміщення надзвичайно небезпечних відходів приблизно на 10 %.

Плата за землю. Схоже, при розрахунку на 2022 рік плати за землю доведеться індексувати НГО землі в населених пунктах та іншої несільгоспземлі на коефіцієнт 2021 року.

РРО. Узаконюють з 01.01.2022 штрих-код акцизної марки у фіскальному чеку під час продажу алкоголю й уточнюють порядок ведення товарного обліку. Його вестимуть лише ті, хто продає товари, надання послуг виключено. Подвійний штраф за реалізацію необлікованих товарів стає одинарним. Також уточнено перелік документів про облік та походження товару.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі