Теми статей
Обрати теми

Не час розслаблятися: податкова «реформа» триває

Павленко Олексій, податковий експерт
Наша пісня гарна, нова, починаймо її знову… Забувши (а може, й не знаючи) про те, що гроші люблять тишу, депутати схаменулися і от мають намір знову гамселити фіскальними змінами по платниках. Пакет змін до ПКУ, про який піде мова в цьому матеріалі, скупчений у законопроєкті від 02.06.2021 р. № 5600. І він, на жаль, має великі шанси стати законом. Далі — стисло про зміни, що на нас чекають.

Швиденько пробіжимося по найбільш одіозних запланованих змінах у розрізі податків та щодо адміністрування їх справляння.

Адміністрування

Стягнення без суда. Фіскалам дають право

без звернення до суду стягувати податковий борг, що виник у результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов’язання,

за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника.

Застава для оскарження. На час адмін- або судового оскарження встановлюють забезпечення податковою заставою донарахованих платникам сум грошових зобов’язань!

Запити — ширше. Фіскали зможуть отримувати на запит інформацію (пояснення) від платника не лише по факту виявленого правопорушення, а й з інших питань.

Податок на прибуток

Тут закономитці «проїхалися» податковими різницями.

Держпідприємства та РСБ-різниця. Держпідприємствам та товариствам, у яких доля держави у СК більше 50 %, з 01.01.2022 р. заборонять зменшувати фінрезультат на різниці згідно з п.п. 139.2.2 ПКУ, якщо методи обчислення резерву сумнівних боргів (РСБ) та способу визначення коефіцієнта сумнівності не погоджено з власником (власниками). Держава жадає більше дивідендів, і методику створення РСБ для цього КМУ вже вигадав (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 45, с. 23).

Незалік збитків. Великим платникам буде дозволено зменшувати фінрезультат до оподаткування лише на 50 % суми від’ємного значення минулих звітних років! (різниця з п.п. 140.4.4 ПКУ). Фактично вводиться податок на збитки!

Різниця на допомогу пов’язаним особам. Передбачено (різницею з п.п. 140.5.10 ПКУ) збільшувати фінрезультат на суму безповоротної допомоги (грошей, товарів, послуг) платникам податку на прибуток — пов’язаним особам, якщо її отримувачем задекларовано збиток за період, в якому отримано таку допомогу. Тож треба буде спочатку цікавитись податковоприбутковими результатами пов’язаної особи, перш ніж допомагати їй безповоротно…

ПДВ

Бюджетне відшкодування торгівлі товарами не світить! Відшкодування значно «рублять»! Передбачено відшкодовувати лише ПДВ:

— за експортованими товарами;

за основними засобами, що придбаваються для госпдіяльності;

— за операціями з придбання товарів/послуг, які безпосередньо використано(!) платником у виготовленні товарів (?!.), якщо сума витрат на переробку становить не менше 8 % продажної ціни таких виготовлених товарів!..

Мова чомусь — тільки про «товари», а послуги виходить— «поза бортом»?!.

Ріжуть «житлову» пільгу. Скасовують пільги з ПДВ за операціями перепродажу житла на вторинному ринку. Збережено лише пільгу для першого продажу доступного житла та житла, що будується за державні кошти.

Для ПК — 180 днів. Право на включення ПДВ до ПК за ПН/РК обмежено 180 (!) календарними днями* (проти ще діючих 1095) з дати складання ПН/РК. Тож перед набуттям законом чинності (якщо його у такому вигляді приймуть) усі платники гуртом «звалять» застарілі ПН та РК до ПК і в цілому по країні вилізе довжелезний ПДВшний мінус та відшкодування!..

* На час зупинки реєстрації ПН цей строк передбачено призупиняти.

ПН-штраф. Штраф за порушення строків реєстрації ПН/РК на 181 і більше календарних днів бажають збільшити до 50 % (було 40 %).

ПДФО та ВЗ

Нерухомість. Нова ставка 18 %. Планують оподаткування ПДФО за ставкою 18 % доходів, отриманих від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості з «пільгового» переліку п. 172.1 ПКУ та від продажу другого та наступних інших об’єктів нерухомості. Діючі ставки ПДФО для продажу протягом року першого (0 %) і другого (5 %) «пільгового», а також першого (5 %) непільгового об’єкта нерухомості не змінюють.

Звільнення «доливань». Звільняють від оподаткування ПДФО та ВЗ часткову або повну компенсацію відсоткових ставок, яка виплачується в рамках бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» та держпрограми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених КМУ, а також суми коштів, отриманих платником податку на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій**.

** Такі ж надходження не включатимуть до доходів і платники ЄП 1 — 3 груп.

Пільгові ділянки зменшують. Зменшується розмір земельної ділянки з 2 до 0,5 га з метою звільнення від оподаткування ПДФО продажу власної сільськогосподарської продукції.

Акциз

Роздріб платитиме акциз за списане. У проєкті чітко прописали

оподаткування акцизом у суб’єктів роздрібної торгівлі підакцизних товарів зіпсованих, знищених або відсутніх,

зокрема, нестача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної таким суб’єктом (у тому числі на вимогу фіскалів), окрім форс-мажорних причин та у межах встановлених норм втрат***.

*** Щодо проблеми з оподаткуванням цього згідно з чинною редакцією ПКУ читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 19.

Гудбай, пільга для електроенергії! Скасовують пільгу з акцизу, що була встановлена для реалізації електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії.

Алко-ставки. Збільшують на 5 % ставки акцизу на алкоголь «з першого числа третього місяця з дня набрання чинності цим Законом». Змінюють (приводячи до правил ЄС) ставку акцизу для пива, прив’язуючи її до міцності пива — складатиме 59,82 грн за 1 літр 100 % спирту (зараз діє ставка — 2,78 грн за літр пива). Крім того, планують ввести для продажу алкоголю програмування РРО з можливістю сканування штрих-коду акцизної марки.

«Тютюнове». Багато змін стосуються справляння акцизу з тютюну та рідин для електросигарет. Зокрема, встановлено штраф за несвоєчасну сплату акцизу при придбанні тютюнових акцизних марок (20 %).

5 % — на виробників та імпортерів. Планується перекласти сплату роздрібного акцизу (5 %) з тютюнових виробів, тютюну, його замінників, рідин для електросигарет замість роздрібних торговців на плечі виробників та імпортерів. Але, оскільки цей податок «крокує» до місцевих бюджетів, ця зміна планується з 2022 року, але не раніше внесення і набрання чинності відповідними змінами до БКУ

Земельний податок

Податок з неоформленої землі. Передбачають

оподаткування земельних ділянок, право власності на які не оформлене, але вони фактичного використовуються

«Цільова» пільга для науки. Скасовують пільги з плати за землю за земельні ділянки, надані закладам науки, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, — при нецільовому використанні земельних ділянок.

Без мораторію на індексацію. Скасовується мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель, крім сільгоспугідь, яка використовується для цілей оподаткування платою за землю (земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення).

Сільгоспники

Податок на прибуток, ПДФО та ЄП. З 01.01.2022 р. запроваджується поняття мінімального податкового зобов’язання (з податку на прибуток, ПДФО та ЄП). Це — мінімальна сума податків, що має сплачувати підприємство або фізособа, в тому числі ФОП, які мають землю у власності та/або користуванні (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) та отримують з неї доходи.

ЄП. З платників ЄП групи 4 виключають тих, у кого основна діяльність: розведення та вирощування перепелів і страусів, розведення свійської птиці та/або виробництво з неї м’яса.

Ліцензування

Тепер — тільки анулювання і більше підстав! Скасовуються процедури призупинення ліцензій на виробництво та обіг підакцизних товарів. А підстави для анулювання ліцензій доповнено, зокрема, такими:

— здійснення роздрібної торгівлі через РРО (КОРО), не зазначені в ліцензії;

відсутність госпсуб’єкта за місцезнаходженням та/або за місцезнаходженням провадження діяльності, які зазначені у виданій ліцензії (!);

— порушення термінів звернення (для цього буде відведено місяць) до органу ліцензування щодо зміни відомостей, зазначених у виданій госпсуб’єкту ліцензії;

— відмова без законодавчих підстав від доступу представника ДПС до проведення перевірки відповідно до ст. 80, 81 ПКУ!

Екоподаток та Ресурсні

Еко-ставки вгору! Ставки за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти підвищують в 1,6 раза (і поступово їх підвищують у 8 разів до 2029 року); ставки за викиди двоокису вуглецю (СО2), а також за відходи для підприємств гірничої промисловості підвищують в 3 рази.

Ресурсні зміни. Ставки рентної плати за користування надрами збільшують на 14,5 %.

Диференціюють ставки для оподаткування руд заліза, а також ставки рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод в залежності від 9 районів річкових басейнів замість 14 басейнів річок.

Переважна більшість норм законопроєкту № 5600 повинна набрати чинності з 1 липня! Отже, всім може стати спекотно і «весело»… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі