Теми статей
Обрати теми

Трудові аспекти вакцинації в запитаннях та відповідях

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Запровадження з 8 листопада поточного року обов’язкової вакцинації проти COVID-19 для певних працівників ставить перед роботодавцями низку питань. Вони стосуються не тільки відсторонення від роботи нещеплених працівників, але й можливої альтернативи такого відсторонення. Чимало питань виникає і щодо вакцинації у тих роботодавців, чия повноцінна робота у червоній зоні можлива лише за умови 100 % щеплення їх працівників. Пропонуємо відповіді на найбільш гострі та поширені з них.

Обов’язковому щепленню проти COVID-19 на період дії карантину незалежно від кольору зони підлягають працівники підприємств, які входять до Переліку № 2153.

Крім того, у червоній зоні можуть працювати без обмежень кафе, бари, ресторани, ТРЦ, кінотеатри, спортзали тощо, якщо, зокрема, виконується така умова: 100 % персоналу вакциновані/мають негативні експрес- або ПЛР-тести чи документально підтвердили одужання (п. 35 постанови № 1236). Така вакцинація не є обов’язковою.

Решта подробиць — у таблиці нижче.

Запитання

Відповідь

Обов’язкова вакцинація

Працівники яких підприємств підлягають обов’язковій вакцинації відповідно до Переліку № 2153?

Це працівники центральних органів виконавчої влади та їх терорганів, місцевих держадміністрацій та їх структурних підрозділів, закладів освіти та наукових установ. А з 09.12.2021 ще й працівники установ, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, закладів, що надають соцпослуги, закладів соцзахисту для дітей, реабілітаційних закладів, працівники підприємств стратегічного значення з Переліку, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 № 83

Чи встановлені якісь винятки, що дозволять працівникам не щеплюватися?

Так, наявність у працівника протипоказань до вакцинації. Підтверджуються вони висновком лікаря за формою № 028-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110. Проте більшість протипоказань тимчасові

Чи є уведення обов’язкового профілактичного щеплення проти COVID-19 зміною істотних умов праці?

Фахівці Мінкономіки у листі від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 дійшли висновку, що так. Тому працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, необхідно письмово попереджати не пізніше ніж за 2 місяці про такі зміни (ст. 32 КЗпП).

Проте в пізнішому листі від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03 відомство чомусь про зміну істотних умов праці не згадує. Передумали чи забули? Щоб поставити крапку в цьому питанні, ми направили запит Мінекономіки. Тож чекаємо

Як діяти роботодавцю, якщо працівник, що повинен вакцинуватися, відмовляється це робити та при цьому не має протипоказань для щеплення?

Якщо продовжувати логіку Мінекономіки про зміну істотних умов праці, то, на нашу думку, якщо період двомісячного попередження не сплив, відсторонити працівника від роботи не можна.

А що можна? Як варіант, ввести простій або ж домовлятися з працівником про похід у відпустку.

Після закінчення строку попередження працівника можна відсторонити від роботи

Чи зобов’язаний роботодавець відсторонювати працівника, що зробив тільки одну дозу щеплення?

Не зобов’язаний. Відсторонюються виключно ті працівники, які відмовляються або ухиляються від вакцинації. А отримання однієї дози дводозної вакцини свідчить про зворотне

Чи можна невакцинованого працівника не відсторонювати, а перевести на іншу посаду?

Вакцинації підлягають усі працівники підприємств, що потрапили до обов’язкового Переліку № 2153. Відтак посад, на яких можна було б працювати невакцинованим, не може бути. Проте НАДС, мабуть, читає якийсь інший варіант Переліку № 2153 й у листі Мінекономіки від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 пропонує таку опцію для держслужбовців, вигадуючи «відсторонення шляхом переведення»

Чи оплачується період відсторонення від роботи працівника, що відмовляється/ухиляється від вакцинації?

Ні, законодавством це не передбачено.

Водночас можливість такої оплати може бути прописано в колективному та/або трудовому договорі, введено рішенням роботодавця (лист Мінекономіки від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03)

Чи надається допомога від ФСС по тимчасовій непрацездатності за період відсторонення від роботи?

ФСС у своїх роз’ясненнях наполягає: лікарняний, який відкритий після відсторонення та припадає на період такого відсторонення, оплаті не підлягає. Причина — у період хвороби під час відсторонення заробіток не втрачається.

Винятком є лікарняний з причиною непрацездатності — вагітність та пологи. ФСС згоден його фінансувати

Чи дотягувати ЄСВ до мінзарплати за період відсторонення від роботи?

Так, якщо основний працівник, який не має інвалідності, перебував у трудових відносинах повний місяць. Проте у випадку, коли база нарахування дорівнює «0», ЄСВ не нараховуємо

Чи підлягають відстороненню працівники, які відмовляються вакцинуватися та при цьому працюють дистанційно?

За заявою голови Держпраці, навіть якщо працівник працює дистанційно, його треба відсторонити. Адже дистанційна робота — це лише форма організації праці. Що ж, підхід дуже формальний і не в’яжеться з метою усіх цих заходів

Вакцинація — одна з умов роботи

Чи можна відсторонити або звільнити працівника, що відмовляється від щеплення?

Ні, в такому випадку вакцинація для працівника не є обов’язковою. Тому роботодавець не має права ані відсторонити від роботи, ані звільнити такого працівника

Чи можна запровадити для невакцинованих працівників дистанційну/надомну роботу?

Так, якщо у роботодавця є для цього можливість. У разі введення такої форми організації праці під час карантину письмовий трудовий договір не укладаємо. Достатньо видати наказ та ознайомити з ним працівників протягом 2 днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної/надомної роботи (ст. 601 та ст. 602 КЗпП)

Чи може роботодавець тимчасово перевести невакцинованих працівників на інші об’єкти в межах підприємства?

Так. Однак пам’ятайте, що у загальному випадку переводити працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві можна лише за його згодою. Переводити працівника без згоди можна строком до 1 місяця задля запобігання наслідків, які загрожують або можуть загрожувати життю або нормальним життєвим умовам людей (ст. 32, 33 КЗпП)

Більш детально про трудові аспекти вакцинації читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 91, с. 7 — 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі