Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник проти вакцинації…

Амброзяк Наталя, юрист
З 8 листопада поточного року запрацювала норма про відсторонення працівників без COVID-вакцинації. Але стосується вона далеко не усіх! Що робити із співробітниками, які хочуть працювати в червоній зоні без обмежень? Що відбуватиметься з тими, для кого вакцинація наразі є обов’язковою? І що загрожує роботодавцеві, якщо він проігнорує вимоги щодо наявності вакцинації у своїх працівників? Давайте розбиратися.

Є дві категорії працівників:

— ті, для кого вакцинація обов’язкова (див. наказ МОЗ від 04.10.2021 № 2153). Виняток: наявність у них абсолютних протипоказань до вакцинації (протипоказання див. у наказі МОЗ від 16.09.2011 № 595, форму підтверджуючого документа — у п.п. 1.24 наказу МОЗ від 14.02.2012 № 110);

— ті, для кого вакцинація не обов’язкова, але це одна з умов для повноцінного функціонування роботодавця у червоній зоні*.

* Про актуальні обмеження червоної зони див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 87, с. 22.

Без вакцини нікуди!

На кого поширюється. Поки COVID-вакцинація обов’язкова тільки для працівників:

— органів держвиконавчої влади;

— місцевих держадміністрацій;

— навчальних закладів (школи, садки, ВНЗ, ПТЗ тощо) і наукових установ.

Зверніть увагу:

1) не підлягають обов’язковій вакцинації тільки працівники з перерахованих категорій, у яких є абсолютні протипоказання до COVID-вакцинації.

Нагадаємо: є абсолютні протипоказання (тимчасові/постійні) і вакцинація із застереженням.

Більшість абсолютних протипоказань — тимчасові, а отже, і термін дії довідки теж тимчасовий

Наприклад, якщо це температура 38,0 °C, то довідка діє до 2 тижнів від початку захворювання.

Конкретний термін дії буде зазначений у цьому документі. Єдине постійне протипоказання — алергічна (анафілактична) реакція на першу дозу. Але це не завжди означає, що людину повністю звільняють від COVID-щеплення. Це лише говорить про те, що їй треба вакцинуватися іншим препаратом. Строк, протягом якого рекомендується вводити іншу вакцину, буде також зазначений у довідці.

А ось якщо лікар вирішить, що вакцинація не потрібна через ситуації, в яких вакцинація має бути із застереженням, то довідка тут не допоможе. Адже п.п. 2 п. 416 постанови № 1236** говорить тільки про абсолютні протипоказання;

** Постанова КМУ від 09.12.2020 № 1236.

2) йдеться не лише про держслужбовців або вчителів. Під дію переліку потрапляє увесь персонал. Тобто вакцинуватися повинні усі — від прибиральниці до директора;

3) вимога поширюється як на держ-/комунальні наукові та навчальні заклади, так і на приватні. Тож перелік стосується не лише бюджетників;

4) з 09.12.2021 до переліку потраплять соцпрацівники, працівники підприємств, що мають стратегічне значення (див. постанову КМУ від 04.03.2015 № 83), а також працівники підприємств, установ і організацій у сфері управління органів держвиконавчої влади (Укрпошта, Укрзалізниця тощо);

5) від кольору зони перераховані вимоги не залежать.

Якщо немає вакцинації/звільнення. Перший варіант — відсторонення від роботи до тих пір, поки працівник не вакцинується і не надасть підтверджуючі документи (ст. 46 КЗпП, п.п. 2 п. 416 постанови № 1236).

Вважаємо, що відпустка (як оплачувана, так і неоплачувана) тут також можлива. Якщо працівник піде у відпустку або там вже перебуває, то відсторонювати його не треба. Відсторонення буде можливе після того, як відпочинок закінчиться, а вакцинації або звільнення не буде.

Перевести на якусь іншу посаду працівника в цій ситуації неможливо. Адже вакцинації підлягають усі категорії, що потрапили до переліку. Тобто посади, яка дозволяла б працювати без COVID-щеплення, просто не буде. Хоча НАДС у листі Мінекономіки від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 пропонує таку опцію.

Як альтернативу відстороненню цей орган дозволяє також простій.

Чи можна звільнити?

Такої підстави для звільнення, як відсутність вакцинації, в КЗпП немає

Прив’язатися до п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП (невідповідність займаній посади за станом здоров’я) або п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП (систематичне невиконання трудових обов’язків) не вийде. Погоджувалося з цим і Мінекономіки (лист-роз’яснення від 20.08.2021***). Але, на думку міністерства (лист від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01), обов'язкова вакцинація — зміна істотних умов праці. І хоча чиновники про звільнення не кажуть, але висновок напрошується сам собою. Після спливу 2 місяців (30 днів — для держслужбовців) з моменту попередження про вакцинацію невакцинованих працівників можна звільнити за п. 6 ст. 36 КЗпП. Сподіваємося, що наші побоювання не підтвердяться.

*** me.gov.ua, Головна → Діяльність → Умови праці → Режими роботи.

Пам'ятайте: незаконне звільнення загрожує роботодавцю поновленням працівника на своїй посаді та виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП).

Якщо тільки одна доза. Вважаємо, якщо працівник встиг зробити тільки одну дозу, то відсторонювати його роботодавець не зобов’язаний. І МОЗ**** це підтверджує.

**** moz.gov.ua, Головна → Громадянам → Здоров’я А-Я → Відсторонення від роботи працівників…

Річ у тому, що відсторонюються виключно ті працівники, які відмовляються або ухиляються від вакцинації. А перша доза якраз говорить про зворотне. Ну хоч якась ложка меду в цій бочці дьогтю.

Хоча повноцінна робота, наприклад, шкіл у червоній зоні передбачає тільки 100 % вакцинацію двома дозами вакцини усіх їх працівників (п.п. 10 п. 35 постанови № 1236).

Припускаємо, що після закінчення рекомендованого строку для другої дози і за відсутності протипоказань вважатиметься, що працівник знову стане «уклоністом»…

Якщо дистанційна робота. За заявою глави Держпраці, навіть якщо співробітник працює дистанційно, його треба відсторонити. Логіка така: встановлений обов’язок роботодавця відсторонити невакцинованих працівників у цілому. У свою чергу, дистанційна робота — це лише порядок організації праці.

Підхід дуже формальний і не в’яжеться з метою усіх цих заходів. Вважаємо, що відсторонювати дистанційників некоректно. До речі, на можливість дистанційної роботи вказує і НАДС у листі Мінекономіки від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 (ср. ).

Якщо допустити без вакцинації/звільнення. Керівникові загрожуватиме, як мінімум, адмінштраф за ч. 1 ст. 443 КУпАП у сумі від 34000 до 170000 грн. Накладають його суди (ст. 221 КУпАП). Протоколи складають поліцейські, представники органів охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, виконкомів місцевих рад (ст. 255 КУпАП).

А ось працівника штрафувати за цією статтею не повинні, оскільки відповідальність за ті чи інші дії покладена виключно на керівника (п. 416 постанови № 1236).

Детальніше про практику застосування санкцій див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 89, с. 23.

Вакцинація — одна з умов роботи

На кого поширюється. Йдеться про працівників кафе, барів, ресторанів, ТРЦ, клубів, театрів, кінотеатрів, спортзалів готелів тощо.

Нагадаємо, що перераховані заклади в червоній зоні можуть працювати без урахування обмежень, якщо, зокрема, у 100 % персоналу є (п. 35 постанови № 1236):

— негативний експрес-тест або ПЛР-тест (діє 72 години); або

— документ, що підтверджує повний курс вакцинації (зелений або іноземний сертифікат); або

— документально підтверджене одужання.

Зверніть увагу:

1) документа, що підтверджує протипоказання до COVID-вакцинації, в переліку немає. Але сподіваємося, що в цій ситуації настільки формальний підхід використовувати перевіряючі не будуть;

2) працівникам госпсуб’єктів, які потрапляють у винятки червоної зони, не треба мати один з документів, перелічених вище. Наприклад, продавці в магазині, в якому 60 % торгової площі призначено для торгівлі продуктами харчування, можуть працювати без COVID-сертифіката або інших «карантинних» документів. Але треба пам’ятати, що ці документи можуть знадобитися для того, щоб дістатися громадським транспортом до місця роботи.

Якщо працівник не вакцинований. Навіть якщо роботодавець вирішив функціонувати в червоній зоні, скориставшись «плюшкою» про 100 % вакцинації працівників/ПЛР-тести тощо, то працівника не можна змусити пройти вакцинацію, експрес-тест або ПЛР. Тобто

роботодавець не може ні звільнити такого працівника з цієї причини, ні відсторонити його, ні винести догану

Про істотні умови праці тут не йдеться. На практиці деякі, намагаючись врятувати бізнес, змушують працівників писати заяви про звільнення за ст. 38 КЗпП (за власним бажанням). Така практика також незаконна. Але довести примус досить складно ☹.

Також можна розглянути такі варіанти:

— відпустка (оплачувана/не оплачувана);

— дистанційна/надомна робота (якщо це можливо в умовах вашого бізнесу);

— переведення (ст. 33 КЗпП) або переміщення (ст. 32 КЗпП). Знову ж таки за можливості.

Нагадаємо: переведення може здійснюватися без згоди працівника строком до 1 місяця задля запобігання або ліквідації інших наслідків, які загрожують або можуть загрожувати життю або нормальним життєвим умовам людей (ч. 2 ст. 33 КЗпП).

Але забороняється переведення без згоди відносно осіб до 18 років, вагітних, жінок з дитиною-інвалідом або дитиною віком до 6 років. Хоча краще роботодавцю таку згоду все-таки отримати;

— оформлення простою. По суті, саме роботодавець вирішує обійти обмеження. Для працівника вакцинація або тести як були необов’язковими, так ними і залишилися. Тобто можна говорити про вину роботодавця в простої.

Якщо тільки одна доза. Цей варіант у червоній зоні не розглядається. У такому разі альтернативою може бути тільки ПЛР- чи експрес-тест. Хоча після першої дози з ними можуть бути проблеми.

Якщо роботодавець допустить без вакцинації/додаткових документів. Якщо виявлять під час роботи госпсуб’єкта працівників без вакцинації або документів, про які ми говорили вище, то до винної посадової особи (наприклад, директора) спробують застосувати адмінштраф за ч. 1 ст. 443 КУпАП (див. вище).

Але якщо роботодавець буде незаконно впливати на працівника, то можна також заробити негативні наслідки. Наприклад, у разі незаконного відсторонення від роботи отримати від працівника позов із вимогою про відшкодування середнього заробітку за час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП).

Юридичне підґрунтя ми з вами розібрали. А про зарплатно-облікові нюанси та оформлення можна почитати в статті «Відмова від вакцинації: «танці» з працівниками» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі