Теми статей
Обрати теми

Авто — в оренді, індексація — у договорі?

Амброзяк Наталя, юрист
Передаємо в оренду автомобіль. Чи обов’язково в договорі вказувати його вартість з урахуванням індексації?

Що в теорії. Так, ГКУ нам говорить, що одна з істотних умов будь-якого договору оренди — опис об’єкта оренди. А саме склад і вартість майна з урахуванням її індексації (ч. 1 ст. 284 ГКУ).

Тобто напрошується висновок: якщо в договорі оренди автомобіля немає вартості такого авта з урахуванням її індексації, то ця угода вважається неукладеною (ч. 1 ст. 638 ЦКУ). Адже виходить, що сторони не узгодили всіх істотних умов договору.

Наслідки: вважається, що жодних зобов’язань за договором у сторін не виникало. Орендар повинен повернути автомобіль орендодавцю. Орендодавець же повинен повернути гроші орендареві.

Але

якщо ви не виявили у своєму договорі оренди вартості автомобіля з урахуванням її індексації, то панікувати не треба

Як на практиці. Жодних проблем із такими угодами не виникає. Це підтверджує практика, у тому числі й судова. Як правило, цим намагаються користуватися хіба що недобросовісні контрагенти.

Траплялися випадки, коли орендарі посилалися на відсутність у договорі вартості автомобіля з урахуванням її індексації і намагалися з цієї причини оскаржити угоду. Вимагали визнавати такі договори недійсними. Адже немає договору — немає й обов’язку виплачувати борг з орендної плати. Часто подібні аргументи йшли у зв’язці з тим, що договір підписаний з перевищенням повноважень представником тієї чи іншої сторони.

Але суди ставали на бік орендодавця і змушували користувачів авта заплатити за рахунками.

Наприклад, у рішенні Господарського суду Тернопільської обл. від 21.09.2021 у справі № 921/115/21 (reyestr.court.gov.ua/Review/100305489) орендар намагався визнати договір оренди екскаватора недійсним. Хоча його передали в користування. І це зафіксовано актом приймання-передачі. Також частково перераховувалися орендні платежі.

Основний аргумент — перевищення повноважень представником орендаря, додатковий — відсутність у договорі вартості екскаватора з урахуванням її індексації.

Судді відмовили в задоволенні позову. При цьому додатковому аргументу навіть не дали оцінку.

А ось у рішенні Господарського суду Вінницької обл. від 30.05.2019 у справі № 902/109/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/82261155) суд, звертаючи увагу на відсутність вартості авта з її індексацією, дійшов важливих для нас висновків:

— незважаючи на ст. 284 ГКУ, є ще свобода договору, установлена ст. 6 і 627 ЦКУ. Тобто можна відступати від правил, прописаних у нормах. Виняток: випадки, коли в них установлено пряму заборону на подібну самодіяльність. У частині договору оренди транспортного засобу таких норм немає;

— піднімати питання про недійсність у цьому випадку некоректно (про це ми сказали вище).

При цьому прецедентів, у яких до відсутності вартості з урахуванням індексації чіплялися б податківці, нам знайти поки не вдалося. До того ж договір — це не зовсім первинний документ. Хоча в нього фіскали люблять заглядати і трактувати на свою користь ☹.

Що в сухому залишку. У договорі оренди можна вказувати вартість автомобіля з урахуванням її індексації. Але якщо цього там не буде, а договір вже виконаний або знаходиться у процесі виконання, то нічого страшного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі