Теми статей
Обрати теми

РРО і сільгоспЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платники сільгоспЄП теж стикаються із необхідністю застосовувати РРО. Чи допоможуть їм єдиноподатковий статус і специфіка діяльності? Давайте розберемося разом!

СіьгоспЄП? Ну то й що?

Фізичні особи, які є платниками сільгоспЄП (п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ), користуються загальною перехідною нормою, яка міститься у п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для усіх ФОП-єдиноподатників груп 2 — 4. Тобто якщо обсяг доходу не перевищує 220 мінзарплат (у 2021 році — 1320000 грн), ФОП-фермер, який працює на ЄП, може собі дозволити працювати без РРО.

Звертаємо увагу! Ця поблажка діє лише у 2021 році. Починаючи з 01.01.2022 р. має запрацювати п. 296.10 ПКУ, який залишає право на роботу без РРО виключно за ФОП групи 1. Тому якщо нічого не зміниться,

ФОП — платники сільгоспЄП з наступного року перейдуть до когорти РРО-зобов’язаних

Саме так звузиться коло осіб, які вільні від РРО на підставі «єдиноподаткового» п. 6 ст. 9 Закону про РРО.

Щодо юридичних осіб — платників сільгоспЄП (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ), то тут усе взагалі прозаїчно. Власне, єдиноподатковий статус ніяк не впливає на обов’язок підприємства застосовувати РРО. Не є тут винятком і юрособи — платники сільгоспЄП. Тож їм доводиться сподіватися лише на загальні для усіх (і для ФОП, і для юросіб) підстави для звільнення від РРО. Саме про них і поговоримо далі.

РРО-свобода для сільгоспників

Перелік випадків, коли дозволена свобода від РРО, наведено у ст. 9 Закону про РРО.

Перше, що кидається в око, — це явно «сільськогосподарський» п.п. 11 ст. 9 Закону про РРО. Він дозволяє не застосовувати РРО при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів. Тут важливо, що при здійсненні таких операцій РРО-звільненням можуть скористатися як фіз-, так і юрособи — платники сільгоспЄП.

А чи можуть юрособи — платники сільгоспЄП скористатися п. 1 ст. 9 Закону про РРО*, якщо вони торгують продукцією власного виробництва із оформленням прибуткових касових ордерів та проводять розрахунки в касі?

* На фізосіб п. 1 ст. 9 Закону про РРО не поширюється за визначенням.

Так, можуть. Якщо доведуть, що торгують саме продукцією власного виробництва. До неї належить продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили (БЗ 109.03). У свою чергу, під повним технологічним циклом виробництва розуміють сукупність приміщень, технологічного й іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій, акредитованих органами виконавчої влади (див. лист Мін’юсту від 15.05.2015 р. № 490-0-2-15/8.1).

Майте на увазі! Податківці відмовляють у РРО-звільненні сільгосппідприємствам при реалізації ним продукції, виробленої іншим підприємством. Наприклад, сільгосппідприємству відмовили через те, що реалізований ним цукор вироблявся іншим підприємством (переробником) на давальницьких умовах (див. лист ДФСУ від 22.08.2018 р. № 3656/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). Ми із цим не згодні, наші аргументи читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 95, с. 29.

Також не врятує від РРО проведення через касу готівкової оплати за сільгосп-послуги (оранка, сіянка тощо). Тож тут залишається тільки дистанційна оплата (п. 14 ст. 9 Закону про РРО)*. Докладно про застосування п. 1 ст. 9 Закону про РРО читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 23, с. 6.

* Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 104, с. 25; 2021, № 1-2, с. 20.

РРО-заміна: КОРО для сільгоспників

Якщо ст. 9 Закону про РРО платнику сільгоспЄП ніяк не допомагає, залишається ще один шанс уникнути РРО. Можна замінити РРО на КОРО згідно зі ст. 10 Закону про РРО. Для цього платник сільгоспЄП має потрапити до Переліку № 1336.

Скажемо одразу: ФОП-фермери не зможуть уникнути РРО, якщо перевищать обсяг доходу, зазначений у п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. До речі, хоча фактично в цій нормі ПКУ йдеться про 220 мінзарплат (1320000 грн), більш безпечно замінювати РРО на КОРО тільки в межах доходу в 1 млн грн (абз. 3 п. 2 постанови № 1336). Але чи є для ФОП у 2021 році сенс у тому, щоб замінювати РРО на КОРО в межах 1 млн грн, тоді як у межах 1320000 грн можна працювати і без РРО, і без КОРО?

Вирішувати, звичайно, вам, але, на наш погляд, усі актуальні для ФОП групи 4 норми Переліку № 1336 будуть актуальні лише в наступному році. Зокрема, п. 1 Переліку № 1336 наразі виглядає як нонсенс, а з 2022 року стане шансом ФОП-фермерів уникнути РРО.

Решта норм Переліку № 1336 у 2021 році актуальні в основному для юросіб — платників сільгоспЄП. Їм потрібно звернути увагу на п. 4 Переліку № 1336. Він дозволяє замінити РРО на КОРО при роздрібній торгівлі на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільгосптоваровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва.

Для того аби скористатися поблажкою,

граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій має складати 250 тис. грн на один структурний (відокремлений) підрозділ чи пункт продажу товарів

Наступна позиція. Дозволено замінити РРО на КОРО тим сільгоспвиробникам, які здійснюють роздрібну торгівлю насінням у кіосках на території сіл та селищ міського типу (п. 17 Переліку № 1336). Тут безРРОшний обсяг розрахункових операцій — 500 тис. грн на увесь суб’єкт господарювання.

Для сільгоспників, які виробляють мед і прополіс, буде цікаво, що КОРО може замінити РРО при реалізації через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, а також обладнання та інвентарю для пасічників (п. 27 Переліку № 1336). БезРРОшний обсяг розрахункових операцій такий самий, як і в попередньому випадку, — 500 тис. грн на увесь суб’єкт господарювання.

Не забуваймо також про п. 2 Переліку № 1336. Тут заміна на КОРО можлива для роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень. І тут теж дохід має бути не більше 500 тис. грн на увесь суб’єкт господарювання.

Нарешті, сільгоспники можуть скористатися п. 3 Переліку № 1336. Він дозволяє замінити РРО на КОРО при роздрібній торгівлі на ринках і ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу). І також при обсязі розрахункових операцій максимум 500 тис. грн на увесь суб’єкт господарювання.

Як бачите, якихось особливих преференцій РРОшне законодавство для платників сільгоспЄП не встановлює. А втім, деякі з них все-таки можуть відбитися від обов’язкового застосування РРО. Ну, а решті доведеться обирати між застосуванням РРО та виключно безготівковою формою розрахунків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі