Теми статей
Обрати теми

Готівка у неприбуткових організацій

Нестеренко Максим, податковий експерт
Складно уявити неприбуткову організацію, яка ніколи не має справ з готівкою. Неприбуткові організації діють відповідно до свого статуту й отриману готівку використовують за призначенням, визначеним у статуті. Тож давайте поговоримо про готівку у неприбутківців!

У неприбуткової організації три основних джерела готівкових надходжень: (1) членські внески; (2) пожертвування; (3) оплата товарів і послуг. Нижче поговоримо про кожне з них. Але спочатку — про загальні готівкові правила.

Оприбуткування готівки

Готівка, що надходить до кас неприбуткових організацій, оприбутковується в повній сумі в день одержання. Оформлювати її оприбуткування потрібно за допомогою прибуткового касового ордера (ф. КО-1, наведена в додатку 3 до Положення № 148) та записів у касовій книзі (пп. 11, 25 Положення № 148).

Релігійним організаціям (таким як релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які не здійснюють підприємницької діяльності, ліміт каси та строки здавання готівки не встановлюються (п. 51 Положення № 148).

Решта неприбуткових організацій повинні здавати отриману в касу готівку в банк не пізніше наступного дня після надходження (пп. 48, 54 Положення № 148). Щоправда, наразі за перевищення ліміту каси немає фінансових санкцій. Податківці намагаються «шити» адмінштраф, однак його дієвість викликає сумніви*.

* Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 98, с. 16.

Окремо слід сказати про готівку, яку неприбуткові організації отримують не безпосередньо в касу, а в спеціальні скриньки для пожертвувань. Податківці наполягають, що таку готівку теж потрібно прибуткувати з оформленням прибуткових касових ордерів. І здавати в банк у визначені законодавством строки (БЗ 109.15).

Тому неприбутківцям логічно би вилучати готівку зі скриньки для пожертвувань у строки, що їх визначено п. 48 Положення № 148. Відповідно прибутковий касовий ордер фактично буде складатися на дату вилучення готівки зі скриньки. І хоча Положення № 148 передбачає оприбуткування готівки одразу при її надходженні (в усіх без винятку ситуаціях), специфіка збору «скринькових» пожертвувань підштовхує саме до дати вилучення зі скриньки.

Готівкові обмеження

Граничні суми розрахунків готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами (п. 6 Положення № 148) становлять:

(1) між юридичними особами (чи між юрособою і ФОП) — до 10000 грн (включно);

(2) між юридичною та фізичною особою (не ФОП) — до 50000 грн (включно).

На неприбуткові організації теж поширюються ці обмеження. Водночас власне п.п. 2 п. 8 Положення № 148 визначає, що готівкові обмеження не стосуються добровільних пожертвувань та благодійної допомоги. А оскільки саме такі надходження у неприбутківців становлять значну суму готівкового обороту, для них це — приємна інформація. Тож

готівкові надходження у формі пожертвувань неприбутківці можуть прибуткувати в безлімітних обсягах, незважаючи на вищенаведені суми

А от із членськими внесками ситуація інша. Вони не є ані пожертвуваннями, ані благодійною допомогою. Тож при їх отриманні у готівковій формі майте на увазі граничні суми, про які ми говорили вище.

РРО-нюанси

Внески та пожертвування. Чи потрібно неприбутківцям проводити через РРО отримані у готівковій формі членські внески і пожертвування?

Ні, не потрібно. Ані у випадку членських внесків, ані у випадку благодійних пожертвувань жодної реалізації товарів чи послуг не відбувається.

Отже, навіть якщо такі внески надходять неприбутковій організації у готівковій формі, їх надходження не є розрахунковою операцією у розумінні ст. 2 Закону про РРО.

Відтак, на ці внески не поширюється вимога, прописана у п. 1 ст. 3 Закону про РРО.

Водночас попереджаємо: податківці вкрай підозріло ставляться до готівкових внесків, вважаючи, що у таких надходженнях часто приховують оплату товарів чи послуг (див. листи ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5378/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та від 12.04.2019 р. № 1582/6/99-99-14-05-01-15/ІПК і роз’яснення ГУ ДФС у Полтавській обл. від 14.02.2019 р.*).

* Див.: poltava.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/367654.html

Тож будьте готові доводити, що ви отримали саме внески.

Оплата товарів/послуг. Статус неприбуткових організацій не позбавляє їх права продавати деякі товари і надавати певні платні послуги. Очевидно, що такі є розрахунковими у розумінні ст. 2 Закону про РРО.

Тож неприбутківцю доведеться або проводити їх через РРО, або наполягати на оплаті таких товарів чи послуг виключно у безготівковій формі (п. 12 ст. 9 Закону про РРО).

Увага! Щодо платних послуг є нова можливість — отримувати оплату за них за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Щоправда, податківці поки що «плавають» у своїй інтерпретації п. 14 ст. 9 Закону про РРО. Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 20.

Транзитні платежі. Прикладом таких платежів у неприбутківців може бути ОСББ, яке виступає посередником при сплаті комунальних послуг.

На нашу думку, отримання таких коштів не є розрахунковою операцією. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2018, № 66, с. 31.

Також для деяких категорій неприбутківців є спеціальні РРО-послаблення.

По-перше, цілком звільнені від застосування РРО загальноосвітні навчальні заклади і ПТУ, які під час навчального процесу продають страви та безалкогольні напої у своїх їдальнях і буфетах (п. 11 ст. 9 Закону про РРО). Їм не потрібен ані РРО, ані його замінник — Книга обліку розрахункових операцій (далі — КОРО).

По-друге, заміна РРО на КОРО можлива для тих бібліотек, які мають статус неприбуткових організацій (так звані публічні бібліотеки) і при цьому надають платні послуги (п. 13 Переліку № 1336).

При цьому існує обмеження на річний обсяг розрахункових операцій у 500000 грн.

По-третє, право на зміну РРО на КОРО є у релігійних організацій, які здійснюють продаж предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг (п. 14 Переліку № 1336).

Обмеження на річний обсяг розрахункових операцій для реалізації цього права — те ж саме (500000 грн).

Також не забувайте: на оплату в готівковій формі платних послуг (на відміну від пожертвувань і благодійних внесків) будуть поширюватися готівкові обмеження, встановлені п. 6 Положення № 148.

Тобто неприбутківцям можна приймати готівкою від одного контрагента:

(1) максимум 10000 грн (якщо послуги надаються юрособі чи ФОП);

(2) максимум 50000 грн (якщо послуги надаються фізичній особі, яка не є ФОП)**.

** Ті ж самі сумові обмеження діють і у випадку, коли неприбуткова організація здійснює придбання за готівку.

Тож будьте пильними!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі