Теми статей
Обрати теми

Помилка в НПО-звіті: як виправити?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Хоча облік у НПО, на перший погляд, може здаватися не таким вже й складним, проте від помилок ніхто не застрахований. Що як у неприбутковому Звіті виявили помилку? Як її виправити? Поговоримо про виправлення помилок детальніше.

Спершу зауважимо, що за порушення порядку заповнення НПО-звіту, у тому числі помилки в ньому, взагалі-то санкцій бути не може, оскільки немає затвердженого порядку заповнення Звіту. До того ж якщо неприбуткова організація не порушує НПО-умов, то жодних податкових зобов’язань у Звіті не з’явиться. А отже, і заниження податку не може бути.

Проте податківці за погрішності у Звіті застосовували до посадових осіб адмінштраф за ст. 1631 КУпАП за відсутність податкового обліку або порушення порядку його ведення в розмірі від 85 до 170 грн. Причому зі сплатою суттєвого судового збору в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму (у 2021 році це: 2270 грн х 0,2 = 454 грн, за п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-V). Оскільки такий адмінштраф накладається судом на підставі протоколів про адміністративні правопорушення, складені податковими органами (ст. 221, 255 КУпАП). А якщо помилка призвела до донарахування податку при перевірці, то контролери попереджали про штрафи за ст. 123 ПКУ (див. БЗ 102.22, що діяла до 01.01.2021 р.).

Тому помилки в неприбутковому Звіті краще усунути самостійно. Як?

Способи виправлень

Неприбутковий Звіт у розумінні п. 46.1 ПКУ є податковою декларацією. Тому помилки в ньому можна виправити за загальними правилами виправлення помилок у деклараціях, установленими ст. 50 ПКУ. Тобто будь-яким зручним способом (пп. «а», «б» п. 50.1 ПКУ):

— у складі поточного Звіті або

— за допомогою уточнюючого Звіту.

Звіт з відміткою «Звітний новий». По суті, це ще один можливий спосіб самовиправлення. Проте він годиться тільки для виправлення помилок за гарячими слідами. Так, якщо помилки виявили в уже поданому Звіті, але ще до закінчення граничного строку його подання (тобто в загальному випадку до закінчення відведених на подання річного Звіту 60 календарних днів, п. 49.18 ПКУ), то виправити їх можна, подавши повторно правильно заповнений Звіт з відміткою «Звітний новий».

Тоді раніше поданий помилковий «Звітний» Звіт визнають недійсним (йому присвоять ознаку «Історія подання»), а поданий «Звітний новий» Звіт з правильними даними приймуть до обліку (п. 4 гл. 4 розд. IV Порядку ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків.., затвердженого наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422). Та все ж цей спосіб малозастосовний і частіше помилки виправляють іншими способами.

Поточний Звіт (додаток ВП)

Помилки можна виправити при складанні поточного Звіту. Для цього разом з поточним Звітом заповнюють додаток ВП.

І якщо слухняній НПО (яка нічого не порушує) необхідно виправити тільки помилки в доходах і витратах, то в додатку ВП заповнюють тільки таблицю 1 (частина I). До неї заносять правильні дані про доходи/витрати за уточнюваний період. Більше нічого в додатку ВП не заповнюють.

Якщо помилки допущені в частині II Звіту, то для їх виправлення в додатку ВП доведеться заповнити і таблицю 1, і таблицю 2. В останній (порівнюючи правильні показники з помилковими за уточнюваний період) виводять результат виправлення помилки: збільшення/зменшення податкового зобов’язання (ряд. 7). А якщо виникло заниження податку (недоплата), то також суму 5 %-го самоштрафу (ряд. 8) і пені (ряд. 9). Щоправда, врахуйте: при виправленні помилок, допущених і виправлених у карантинний період, самоштраф і пеня не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про самоштраф і пеню див. «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 11 і 2019, № 12, с. 4.

При цьому дані рядків 7 — 9 додатка ВП переносять до частини «Виправлення помилок» (рядки 7 — 9) поточного НПО-звіту (БЗ 102.04).

Уточнюючий Звіт

Такий Звіт можна подати в будь-який момент — хоч відразу після того, як виявлено помилку. Врахуйте! При виправленні помилок через уточнюючий Звіт додаток ВП не складається і не подається.

А в цьому випадку за помилковий період подають НПО-звіт з відміткою «Уточнюючий» у правій верхній частині. Його заповнюють так, начебто в уточнюваному періоді не було допущено помилки. При цьому поля 2 і 3 вступної частини в уточнюючому Звіті заповнюють однаково — у них проставляють помилковий (уточнюваний) період, за який виправляються помилки (БЗ 102.20.02).

Якщо неприбуткова організація не порушує НПО-умов, і помилки виникли при відображенні сум доходів/витрат у частині I Звіту, то в уточнюючому Звіті заповнюють тільки частину I (до неї заносять правильні дані). А ось частину II і розділ «Виправлення помилок» в уточнюючому Звіті не заповнюють (БЗ 102.04).

Якщо необхідно виправити помилки, допущені в частині II Звіту, то в уточнюючому Звіті заповнюють:

— частину II — заносять правильні дані і

— розділ «Виправлення помилок» — відображають суму уточнення (збільшення/зменшення) податку на прибуток (ряд. 7), а якщо виникла недоплата, то в загальному випадку суму 3 %-го самоштрафу (ряд. 10) і пені (ряд. 9). Проте при виправленні помилок, допущених і виправлених у карантинний період, як зазначалося, самоштраф і пеня не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо виникла недоплата, то її потрібно сплатити до подання уточнюючого Звіту.

Якщо помилки зачепили ще й фінзвітність, то з уточнюючим Звітом також подають виправлену фінзвітність (додаток ФЗ), про що проставляють відмітку в заключній частині уточнюючого Звіту.

Приклад. У НПО-звіті за 2019 рік виявлено помилку: в дохідному ряд. 1.9 забули відобразити відсотки за депозитом. У бухгалтерському обліку та фінансовій звітності помилки не виникло — відсотки обліковані в доходах, як належить.

Самостійно виявлену помилку вирішено виправити через уточнюючий Звіт.

Для цього складають уточнюючий неприбутковий Звіт за 2019 рік. У ньому заповнюють тільки частину I — так, начебто не було допущено помилки (в тому числі відображають відсотки за депозитом у ряд. 1.9).

Оскільки доходи і витрати НПО, що відображаються в частині I Звіту, не призводять до нарахування зобов’язання з податку на прибуток, то ні частину II, ні частину «Виправлення помилок» в уточнюючому Звіті заповнювати не потрібно.

Оскільки у фінансовій звітності помилки не виникло, її не потрібно повторно переподавати разом з уточнюючим Звітом. Проте відмітку про додаток ФЗ в уже поданому комплекті фінзвітності в заключній частині уточнюючого НПО-звіту радимо поставити.

Якщо податок сплачений помилково

І, нарешті, врахуйте: виправитися можна й у разі, якщо податок у розділі II Звіту задекларували і сплатили помилково. Швидше усунути помилку вийде через уточнюючий Звіт. Тоді при його заповненні:

— у ряд. 6 проставляють «нуль»;

— у ряд. 7 відображають зменшення податку зі знаком «-» (тобто знімають зобов’язання).

При цьому з уточнюючим Звітом можна подати доповнення (за п. 46.4 ПКУ) в довільній формі з поясненням обставин виправлення помилки і такого заповнення Звіту. Тоді в спеціальному полі заключної частини Звіту проставляють відмітку про подання доповнень (БЗ 102.04).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі