Теми статей
Обрати теми

Локдаун: платимо менше за оренду

Амброзяк Наталя, юрист
В умовах менш жорстких обмежень ми якось навчилися жити, й сяка-така можливість сплатити орендну плату була. Але з урахуванням обмежень у зв'язку з локдауном знову з цим виникають труднощі. У багатьох настає час оплати оренди за такий непростий для нас усіх місяць. Тому нагадаємо про послаблення в частині орендної плати та нюанси, пов’язані з їх застосуванням.

Суть послаблень. Орендна плата підлягає зменшенню протягом усього часу, коли майно не могло використовуватися в повному обсязі через карантинні обмеження (п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ).

Зменшення автоматичне? Ні. Для того щоб орендодавець нарахував орендну плату у меншій сумі, вам як орендареві треба звернутися до нього з такою вимогою. Тобто

немає вимоги — немає й зниження орендної плати

Форму вимоги законодавець не встановив. Але краще, якщо ви як орендар напишете листа з таким проханням.

На скільки можна зменшити? ЦКУ встановлює тільки верхню межу. Нова сума не може перевищувати обсяг витрат орендодавця (у тому числі у майбутньому) на утримання цього приміщення. Сюди входять: плата за землю, податок на нерухомість, комунальні послуги (перелік вичерпний). Розрахунок здійснюється пропорційно площі, що займає орендар.

У вас в договорі зазначено, що, окрім орендної плати, ви як орендар і так окремо зобов’язані компенсувати ще й перелічені вище витрати? Тоді ви продовжуєте це робити, але орендна плата дорівнюватиме нулю.

Укотре повторимо: це — максимально можлива сума. А ось мінімум не встановлений. Тобто ви можете претендувати й на повне звільнення від орендної плати. Тут усе залежить від здатності домовлятися.

А орендодавцеві доведеться морочитися з розрахунком. Бо заборони локдауну були введені не на місяць, а на 2 тижні (з 8 по 25 січня).

Оскільки знижка може бути різною, то радимо її закріпити в додатковій угоді до договору.

На кого НЕ поширюється? Не можуть отримати знижку за п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ ті госпсуб’єкти, які:

— під час карантину (у тому числі локдауну) використовували приміщення у своїй госпдіяльності в повному обсязі;

— орендують приміщення, що знаходиться в комунальній власності (щоправда, органи місцевого самоврядування (ОМС) можуть прийняти окреме рішення про знижку).

Увага! Йдеться про використання приміщення в повному обсязі. Тому якщо ви використовували його частково, то все ще маєте право на знижку (наприклад, ви орендуєте кафе, в якому використовували тільки кухню).

Якщо орендодавець — фізособа. Коли юрособа/ФОП орендує приміщення у фізособи, то вона утримує з її орендного доходу ПДФО і ВЗ. Об’єкт оподаткування тут — договірна орендна плата, але не нижче мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди (п.п. 170.1.2 ПКУ). Ця сума розраховується виходячи з мінімального платежу, встановленого ОМС. І тільки якщо ОМС не прийняли відповідного рішення, то можна обійтися сумою, зазначеною в договорі. Але знизити орендну плату все одно можна. Якщо рішення про мінімальну орендну ставку все ж є, а орендна плата впала нижче цього порога, то ви просто сплачуєте ПДФО/ВЗ із суми такого мінімального платежу. Деталі див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 34, с. 29.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі